search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 14:18
MENU CLOSE

Πολιτική επιστράτευση των ναυτικών – Δεν παραλαμβάνουν τα φύλλα πορείας

05.02.2013 15:28
Πολιτική επιστράτευση των ναυτικών - Δεν παραλαμβάνουν τα φύλλα πορείας - Media

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία τους εμφανίζονται οι ναυτεργάτες στην Αττική, παρά την επιστράτευση που αποφάσισε η κυβέρνηση. Αρνούνται να παραλάβουν τα φύλλα πορείας. 24ωρη παναττική απεργία εξήγγειλε η ΓΣΕΕ αλλά και η ΑΔΕΔΥ.

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία τους στην Αττική εμφανίζονται οι ναυτεργάτες, παρά την επιστράτευση των πληρωμάτων που αποφάσισε η κυβέρνηση, με ισχύ από τις 6 τα ξημερώματα της Τετάρτης. Η επίδοση των φύλλων πορείας ξεκίνησε άμεσα, ωστόσο οι απεργοί αρνούνται να τα παραλάβουν.

Σε έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), που έγινε σε πλοίο στον Πειραιά, αποφασίστηκε οι απεργοί να μην παραλάβουν τα φύλλα πορείας, δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και ζήτησαν από τα πληρώματα να βγουν έξω από τα πλοία και κάλεσε τους ναυτικούς να πάνε στους καταπέλτες των πλοίων προφανώς για να εμποδίσουν τον απόπλου.

Η ΠΝΟ αποφάσισε την άρση της απεργίας από τις 6 το πρωί της Τετάρτης για όλα τα περιφερειακά λιμάνια πλην της Αττικής, όπου επικεντρώνουν πλέον τον αγώνα τους.

Παράλληλα την κήρυξη παναττικής 24ωρης απεργίας για την Τετάρτη αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίασή της η ΓΣΕΕ, αντιδρώντας στην «αντιδημοκρατική» απόφαση της κυβέρνησης για επιστράτευση των ναυτεργατών. Ανάλογη απόφαση έλαβε και η ΑΔΕΔΥ.

«Αντί η κυβέρνηση και ο υπουργός Ναυτιλίας να δώσουν λύσεις με την υπογραφή ΣΣΕ και  τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, επέλεξαν για άλλη μία φορά την αυταρχική και αντισυνταγματική πρακτική της επιστράτευσης», επισημαίνει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της, καλώντας όλους τους εργαζόμενους της Αττικής να πάρουν μέρος στην απεργία, αλλά και στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 το πρωί στον Άγιο Διονύσιο στον Πειραιά.

Καλεί τέλος την κυβέρνηση «να πάρει πίσω τα μέτρα των επιστρατεύσεων και να εγκαταλείψει  τις αδιάλλακτες συμπεριφορές σεβόμενη τα βασικά και θεμελιώδη δημοκρατικά και πολιτικά δικαιώματα των εργαζομένων»

H E.E. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. «καταδικάζει με απόλυτο τρόπο την κυβερνητική απόφαση να προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών. Είναι η δεύτερη φορά, σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, που καταφεύγει σε αυτήν την αντιδημοκρατική πρακτική ποινικοποίησης των εργατικών και απεργιακών αγώνων, επιβεβαιώνοντας με τις πράξεις της ότι η Δημοκρατία, τα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων, βρίσκονται πλέον σε αναστολή.»

Νωρίτερα σήμερα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέσω του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλη την πολιτική επιστράτευση των απεργών από τις 6πμ της Τετάρτης.

Στόχος, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι να αποκατασταθούν οι θαλάσσιες συγκοινωνίες και να αποφευχθεί ο κίνδυνος ελλείψεων στα νησιά.

Σύμφωνα με τον κ. Μουσουρούλη η επίταξη ξεκινά άμεσα και οι κατά τόπους λιμενικές αρχές θα αρχίσουν να επιδίδουν τα φύλλα επίταξης.

Κατά τον κ. Μουσουρούλη «η κυβέρνηση κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ικανοποιήσει τα αιτήματα των ναυτεργατών».
 
Ο υπουργός Εμπορικής ναυτιλίας απέδωσε τη συνέχιση της απεργίας από την πλευρά των ναυτεργατών σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

«Η απεργία συνεχίζεται κόντρα στην πολιτική επιστράτευση. Όλοι στους καταπέλτες, όλοι οι ναυτεργάτες έξω από τα καράβια», δήλωσε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Σάββας Τσιμπόγλου.

Οι απεργοί προσανατολίζονται σε αναστολή των κινητοποιήσεών τους εκτός Αττικής ενώ συγκεντρώνονται στο λιμάνι του Πειραιά όπου η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ θα λάβει τις αποφάσεις της.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει η σκέψη, οι ναυτικοί να μην παραλάβουν τα φύλλα επίταξης και να συνεχιστεί η απεργία στο λιμάνι του Πειραιά.

Για ακραίο αντιδημοκρατικό μέτρο έκανε λόγο η ΓΣΕΕ, προσθέτοντας πως «είναι πλέον εμφανές ότι ο κυβερνητικός αυταρχισμός δεν έχει τελειωμό».
 
«Η ΓΣΕΕ καταγγέλλει την κυβερνητική πρακτική των επιστρατεύσεων που για ακόμη μια φορά χρησιμοποιείται για να σταματήσει μια δίκαιη απεργία όπως αυτή των ναυτεργατών", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ για την πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών και προσθέτει:
 
"Είναι πλέον εμφανές ότι ο κυβερνητικός αυταρχισμός δεν έχει τελειωμό.
 
Αντί ο αρμόδιος Υπουργός Ναυτιλίας να επιχειρεί να δώσει ουσιαστική λύση στα προβλήματα του κλάδου και να βάλει τέλος στην προκλητική αδιαλλαξία των εφοπλιστικών εργοδοτικών οργανώσεων, επιδεικνύει την πυγμή του σε λάθος αποδέκτες.
 
Οι ναυτεργάτες διεκδικούν το αυτονόητο που είναι ο σεβασμός των εργασιακών και οικονομικών τους δικαιωμάτων με την υπογραφή ΣΣΕ, αίτημα που αποτελεί κοινό αίτημα όλων των εργαζομένων της χώρας.
 
Η ΓΣΕΕ καλεί την Κυβέρνηση να πάρει πίσω το μέτρο της επιστράτευσης και συμπαρατάσσεται στο δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών κατά των αδιέξοδων πολιτικών που εντείνουν τη φτώχεια, εξαθλιώνοντας κοινωνία και οικονομία.
 
Σ΄αυτή τη χώρα δεν κακοποιείται μόνο η οικονομία, κακοποιούνται και οι δημοκρατικοί θεσμοί.»

Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.
 
«Με εργαζόμενους στο χακί δεν υπάρχουν εργασιακές σχέσεις και δεν έχει μέλλον η οικονομία. Η δημοκρατία με επιστρατευμένους εργαζόμενους είναι μια επιστρατευμένη δημοκρατία", τόνισε ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε:
 
"Η κυβέρνηση μετατρέπει σταδιακά την κοινοβουλευτική δημοκρατία σε μία ιδιόμορφη κοινοβουλευτική χούντα του κεφαλαίου σε βάρος του κόσμου της εργασίας. Οι ναυτεργάτες έχουν 100% δίκιο και έχουν κοινό μέτωπο με τον αγροτικό κόσμο.
 
Οι αγώνες δεν σταματάνε με επιστρατεύσεις».

«Είμαστε αλληλέγγυοι στους ναυτικούς και στους νησιώτες και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μαζί τους», δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος από το λιμάνι του Πειραιά.
 
Ο κ. Καμμένος υπογράμμισε ότι «είμαστε εδώ δίπλα στον αγώνα των ναυτικών», προσθέτοντας ότι «το νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι ουσιαστικά η εκτέλεση της ναυσιπλοΐας».

(Το βίντεο είναι από το enikos.gr)

Την άμεση αντίδραση του ΚΚΕ προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης.
 
Η ανακοίνωση είναι η εξής:
 
"Η απόφαση επιστράτευσης και των ναυτεργατών φανερώνει τον αχαλίνωτο αυταρχισμό της κυβέρνησης, με τον οποίο επιχειρεί να επιβάλλει τις νέες αξιώσεις των εφοπλιστών και των μεγαλοεπιχειρηματιών στον τουρισμό που είναι σε βάρος και των ναυτεργατών αλλά και των λαϊκών στρωμάτων που μένουν στα νησιά. Τα ψέματα, οι εκβιασμοί και η άγρια καταστολή με την αξιοποίηση αντιδραστικών νόμων πρέπει να αποτύχει και να αποβεί σε βάρος της κυβέρνησης.
 
Δίπλα στους ναυτεργάτες πρέπει να σταθούν αποφασιστικά όλα τα τμήματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Ειδικά τα λαϊκά στρώματα των νησιών, που δεινοπαθούν και γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους εφοπλιστές, δεν πρέπει να δεχτούν την άθλια κυβερνητική προπαγάνδα. Αντίθετα, πρέπει να συμπαραταχθούν με τον αγώνα των ναυτεργατών και στο κύριο αίτημά τους να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο του υπουργείου. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο τους καθιστά περισσότερο ομήρους των εφοπλιστών, παραδίδει λιμάνια και εργαζόμενους χειροπόδαρα δεμένους στην αγριότητα του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Τα δικά τους συμφέροντα δεν ταυτίζονται με τους μεγαλοαγρότες – καπιταλιστές. Ταλαιπωρία και βάσανο όλου του λαού είναι η πολιτική των αστικών κυβερνήσεων και της ΕΕ. Αυτή κλείνει στο λαό το δρόμο της ζωής.
 
Όλη η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα της πόλης, η φτωχή αγροτιά πρέπει να δώσουν ανυπότακτη και περήφανη απάντηση.
 
Κάτω η επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών και των άλλων εργαζομένων.
 
Λαϊκή συμμαχία για να αποκρουστεί ο κυβερνητικός αυταρχισμός και η αντιλαϊκή πολιτική.
 
Αυτός είναι ο δρόμος για να μην καταδικαστεί ο λαός στην εξαθλίωση, για να μην του φορέσουν βαριές αλυσίδες τα μονοπώλια, η ΕΕ, αυτοί που τους υπηρετούν. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη!".

(Το βίντεο είναι από το real.gr)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 14:18