search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 12:08
MENU CLOSE

Άραγε υπάρχει λόγος να εξηγήσουμε ποιος είναι ο πρωταγωνιστής της ταινίας, το επίθετο του οποίου καταλαμβάνει με αυτοπεποίθηση τον τίτλο;

Σκηνοθεσία: Σάσα Τζερβάζι
Παίζουν: Άντονι Χόπκινς, Έλεν Μίρεν, Σκάρλετ Γιόχανσον, Τζέσικα Μπιλ
 
Άραγε υπάρχει λόγος να εξηγήσουμε ποιος είναι ο πρωταγωνιστής της ταινίας, το επίθετο του οποίου καταλαμβάνει με αυτοπεποίθηση τον τίτλο; Υπάρχει κανείς που, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, να μην γνωρίζει τον Άλφρεντ Χίτσκοκ, που καταχωρήθηκε στο κινηματογραφικό πάνθεον ως «μετρ του σασπένς», αν και ήταν μια ιδιοφυΐα που δεν περιγράφεται με συνθηματικούς ορισμούς; Ή μήπως υπάρχει κάποιος που να μην έχει έστω ακουστά μια ταινία με τίτλο «Ψυχώ», που, αν κι έχει κλείσει πάνω από μισό αιώνα ζωής (γυρίστηκε το 1960), τίποτα δεν έχει χάσει από τη λάμψη ενός αυθεντικού αριστουργήματος του ψυχολογικού τρόμου; Αν υπάρχει, λοιπόν, κανείς που όλα τα παραπάνω να τα διαβάζει για πρώτη φορά στη ζωή του, το «Χίτσκοκ» του Σάσα Τζερβάζι είναι εδώ για να τον φέρει πιο κοντά στη ζωή του ιδιοφυούς σκηνοθέτη, ενώ εκείνος γύριζε μία από τις πιο δημοφιλείς ταινίες του.
 
Το «Ψυχώ» δεν επιλέγεται τυχαία, καθώς η δημιουργία του βασίστηκε σε μια σειρά από εντάσεις και ριψοκίνδυνες αποφάσεις, που έχουν ήδη περιγραφεί γλαφυρά στο βιβλίο του Στίβεν Ρεμπέλο «Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ και η δημιουργία του Ψυχώ» (Alfred Hitchcock and the making of Psycho, 1990) κι εδώ αναπαράγονται με αρκετή ελευθερία από τον σεναριογράφο Τζον ΜακΛάφλιν. Η έμφαση δίνεται κυρίως σε αυτό που το κλισέ αρέσκεται να ορίζει ως «άνθρωπο πίσω από τον σκηνοθέτη», δηλαδή τον Χίτσκοκ στις καθημερινές του στιγμές και κυρίως με τη γυναίκα που έμεινε για μια ζωή στη σκιά του. Ίσως επειδή η ιδέα να ασχοληθείς με το δίδυμο Άντονι Χόπκινς – Έλεν Μίρεν μοιάζει ακαταμάχητη ή απλώς επειδή το να κρυφοκοιτάξουμε στην κρεβατοκάμαρα του σκηνοθέτη αποτελεί την προφανή λύση, το «Χίτσκοκ» ξετυλίγεται περισσότερο ως ένα μικρό κομμάτι (συμβατικής) βιογραφίας και λιγότερο ως μια (επίσης συμβατική) εξιστόρηση της συγκλονιστικής περιπέτειας μέχρι την ολοκλήρωση του «Ψυχώ». Ακόμα κι έτσι, η ταινία του Τζερβάζι διαγράφει μια αρκετά συνεπή διαδρομή, έχοντας την πονηριά να ποντάρει στα δυνατά χαρτιά του καστ και σε κάποιες ντελικάτες χιουμοριστικές πινελιές. Τι θα έλεγε ο ίδιος ο μετρ εάν έβλεπε την ταινία; Ίσως ότι, για να αφηγηθείς μια ιστορία γεμάτη τόλμη και ρίσκο, απαιτούνται οι αντίστοιχες αρετές. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 12:07