search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:27
MENU CLOSE

Ένα βιβλίο δεν φέρνει την άνοιξη

07.02.2013 22:00
Ένα βιβλίο δεν φέρνει την άνοιξη - Media

Περπατώντας προς την πλατεία Κοτζιά, ένα μόλις στενάκι πιο πίσω, μέρα μεσημέρι πέφτει πάνω μου ένας ναρκομανής.

Περπατώντας προς την πλατεία Κοτζιά, ένα μόλις στενάκι πιο πίσω, μέρα μεσημέρι πέφτει πάνω μου ένας ναρκομανής. Με μια γρήγορη κίνηση αποφεύγω τη μετωπική «σύγκρουση» που με οδηγεί «φάτσα» σε ένα δίδυμο ναρκομανών που ετοιμάζουν τη δόση τους στο πεζοδρόμιο. Γνωστή «θεματολογία» αυτή, όπως και η άλλη, του πεζοδρομίου και του παράνομου νυχτοκάματου, για την περιοχή. Σε λίγη ώρα, μια εκδότρια θα μου διηγηθεί ότι αυτές τις μέρες που η πλατεία Κοτζιά φιλοξενεί το Παζάρι Βιβλίου (έως 13 Φεβρουαρίου) οι ταλαίπωροι ναρκομανείς αναζήτησαν ουκ ολίγες φορές θαλπωρή και ζεστασιά μέσα στις πλαστικές τέντες που έχουν στηθεί. Τις προάλλες, ένας λιποθύμησε πίσω από έναν πάγκο βιβλίου.  Η κίνηση στο Παζάρι Βιβλίου τις απογευματινές και βραδινές ώρες είναι μειωμένη κατά 50% σε σχέση με τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, σε μια περιοχή επικίνδυνη ακόμα και για  τολμηρούς. Το δικό τους σήμα SOS εξέπεμψαν  με συνέντευξη Τύπου, ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου, το Επαγγελματικό Σωματείο Εκδοτών Βιβλιοπωλών Ελλάδος και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών Ελλάδος.
Πρόκειται  για το ίδιο Παζάρι, που εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια γινόταν στην πλατεία Κλαυθμώνος. Όπως καταγγέλλουν οι παραπάνω Σύνδεσμοι, μια ιδιωτική επιχείρηση με έδρα τη Θεσσαλονίκη – δεν την κατονομάζουν καθώς δεν έχουν επίσημα έγγραφα στα χέρια τους – ζήτησε από τον Δήμο Αθηναίων τη μετάθεση της εκδήλωσης σε άλλη περιοχή, προφανώς γιατί θίγονται τα οικονομικά της συμφέροντα. Βέβαια, ακόμα και η αδειοδότηση για παραχώρηση της πλατείας Κοτζιά δόθηκε αφότου ξεκίνησε το Παζάρι. Ο δήμαρχος Γ. Καμίνης δεν έχει δεχτεί  σε διάλογο τους φορείς, που τον «κυνηγούν» έξι μήνες.  Και αντί να μεριμνήσει να στείλει, όπως λένε οι ίδιοι, τη δημοτική αστυνομία να φυλάξει την περιοχή και να εξασφαλίσει την ασφάλεια των βιβλιόφιλων, στέλνει την αστυνομία να μετράει το μήκος και το πλάτος των τεντών και των πάγκων!
Σε επίσημη επιστολή του Δήμου Αθηναίων διαβάζουμε ότι «ο χώρος της πλατείας Κλαυθμώνος παραχωρήθηκε σε άλλους φορείς της Περιφέρειας Πελοποννήσου και Κρήτης για εκδηλώσεις με πολιτιστικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι οι εκδηλώσεις αυτές στοχεύουν στην προαγωγή των πολιτιστικών αγαθών, σεβόμενοι πάντα τον καταναλωτή». Εδώ που τα λέμε, τα αγροτικά προϊόντα δεν είναι ίσης πολιτιστικής αξίας με τα βιβλία. Αλλά και πάλι, όλοι χωράνε στην πλατεία Κλαυθμώνος. Δεν είναι εκεί το πρόβλημα.
Ένα επιχείρημα του Δήμου Αθηναίων είναι ότι το Παζάρι Βιβλίου θα συμβάλει στην αναβάθμιση της επικίνδυνης περιοχής. Μήπως, όμως, η αναβάθμιση και η ασφάλεια θα έπρεπε να προηγηθεί της εκδήλωσης κι όχι να ρίξει ο κ. Καμίνης το βιβλίο κατευθείαν στα βαθιά για να πάρει «πάνω» του τη δουλειά που θα έπρεπε να κάνει ο ίδιος ο δήμος; Ένα βιβλίο δεν φέρνει την άνοιξη. Ούτε καν πολλά βιβλία μαζί.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:27