search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:56
MENU CLOSE

Τηλεοπτικές συχνότητες:Εις το όνομα της τρόικας και των… εκδοτών

08.02.2013 22:00
oldphotospod_0702_029_cmyk1360236177.jpg

Με πρόσχημα τις απαιτήσεις αποκρατικοποιήσεων από την πλευρά της τρόικας η Νέα Δημοκρατία φέρεται έτοιμη να παραδώσει τις τηλεοπτικές συχνότητες και να βάλει λουκέτο στις δραστηριότητες της ΕΡΤ. 

Με πρόσχημα τις απαιτήσεις αποκρατικοποιήσεων από την πλευρά της τρόικας η Νέα Δημοκρατία φέρεται έτοιμη να παραδώσει τις τηλεοπτικές συχνότητες και να βάλει λουκέτο στις δραστηριότητες της ΕΡΤ. Αντί για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών στους ιδιωτικούς σταθμούς, τους οποίους – με τη σύμφωνη γνώμη τους – διατηρεί σε κατάσταση πολιτικής ομηρίας, η κυβέρνηση προετοιμάζει το καθεστώς διανομής των ψηφιακών συχνοτήτων στους παρόχους δικτύου, κόβοντας από την κρατική τηλεόραση το πολύτιμο ραδιοφάσμα που εκ του νόμου διατηρεί για την εκπομπή των τριών κρατικών καναλιών και των ελεύθερων δορυφορικών σημάτων.

Μόλις πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε πως έως τον Μάρτιο του 2013 θα διατεθούν οι ψηφιακές συχνότητες βάσει του νέου χάρτη συχνοτήτων, ενώ έως το τέλος του έτους θα συνεχιστεί η ψηφιακή μετάβαση των τηλεοπτικών καναλιών, ιδιωτικών και ΕΡΤ, ανά την Ελλάδα με στόχο να καλυφθούν ψηφιακά τα 2/3 της χώρας. Ουδεμία αναφορά έγινε από τον αρμόδιο υπουργό, ούτε βεβαίως και από τον αρμόδιο επί των ΜΜΕ Σ. Κεδίκογλου, για την απαραίτητη κατά τους ισχύοντες νόμους τηλεοπτική αδειοδότηση. Με την τυχόν εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδιασμού η Ελλάδα θα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα ανακοινώσει το πέρασμα στην ψηφιακή τηλεόραση με παράνομους στη λειτουργία τους ιδιωτικούς σταθμούς, οι οποίοι με τη σειρά τους θα εκπέμπουν ψηφιακά μόνο στις μεγάλες πόλεις της χώρας.
Θυμίζουμε επίσης πως η κυβέρνηση παρακαλά με αίτημά της την Κομισιόν να δοθεί παράταση για τη δημοπράτηση των συχνοτήτων που προορίζονται για την κινητή τηλεφωνία (ψηφιακό μέρισμα) ώς τον Ιούνιο του 2014.
Επιπλέον οι συχνότητες παραχωρούνται στους παρόχους δικτύου και όχι στα τηλεοπτικά κανάλια, τα οποία επινοικιάζουν τη χωρητικότητα για το τηλεοπτικό τους σήμα. (Σε μια ψηφιακή συχνότητα εκπέμπονται πλέον τέσσερα πανελλαδικά κανάλια και έως έξι περιφερειακής εμβέλειας). Κυρίαρχος πάροχος δικτύου, εκτός από την ΕΡΤ, είναι η Digea, η πολυμετοχική εταιρεία των Mega, ANT1, ΣΚΑΪ, Alpha, Star, TV Μακεδονία καθώς και οι Nova, OTE TV, Digital Union.
Ελεγχόμενο θεσμικό χάος
Η Digea, λοιπόν, ως εταιρεία των μετόχων των ιδιωτικών καναλιών είναι ο νούμερο ένα υποψήφιος να λάβει με τη θεσμική βούλα τις ψηφιακές συχνότητες στη διαδικασία που θα επιλέξει η κυβέρνηση ώς τον Μάρτιο. Σύμφωνα με την ισχύουσα κατάσταση ελεγχόμενου θεσμικά χάους, στη διαδικασία της προσωρινής ψηφιακής μετάβασης ώς το τέλος του 2013, οι συχνότητες παραχωρήθηκαν με υπουργική απόφαση του Θ. Ρουσόπουλου το 2008 στα ιδιωτικά κανάλια για ψηφιακή εκπομπή σε 23 σημεία της Ελλάδας. Η δε ΕΡΤ διαθέτει εκ του νόμου τις δικές της συχνότητες, χωρητικότητας 12 τηλεοπτικών καναλιών ανά κέντρο εκπομπής. Διαθέτει δηλαδή τρία συνολικά «μπουκέτα», εκ των οποίων το ένα το μοιράζεται κατά το ήμισυ με την επίγεια συνδρομητική τηλεόραση της Nova.
Με πρόσχημα λοιπόν την «αποκρατικοποίηση των συχνοτήτων», η Ν.Δ. προωθεί το σχέδιο να δοθεί στην ΕΡΤ μόλις ένα «μπουκέτο» ψηφιακών συχνοτήτων! Πρακτικά δηλαδή η κρατική τηλεόραση θα διαθέτει χώρο για την εκπομπή τεσσάρων τηλεοπτικών προγραμμάτων κι ενώ είναι υποχρεωμένη να μεταδίδει τα σήματα της Βουλής TV, του ΡΙΚ και των ελεύθερων δορυφορικών καναλιών. Αν ξετυλιχτεί ο μανδύας του μπαμπούλα της τρόικας, προβάλλει ξαναζεσταμένο το σχέδιο Μόσιαλου για κλείσιμο ενός κρατικού καναλιού και του περιοδικού της «Ραδιοτηλεόρασης». Όσα δηλαδή θεωρούν τα ιδιωτικά τηλεοπτικά συμφέροντα ανταγωνιστικά στις δικές τους δουλειές.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:56