search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 09:20
MENU CLOSE

Μας κλείνει το …μάτι το ΔΝΤ

15.04.2010 13:55
Μας κλείνει το ...μάτι το ΔΝΤ - Media

Επιστολή προς την Κομισιόν, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Στο κείμενο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι ελληνικές αρχές ζητούν διαβουλεύσεις με τους εν λόγω φορείς πάνω σε ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, που θα στηρίζεται στα συμπεράσματα του ECOFIN του Φεβρουαρίου.

Επιστολή προς την Κομισιόν, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Στο κείμενο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι ελληνικές αρχές ζητούν διαβουλεύσεις με τους εν λόγω φορείς πάνω σε ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, που θα στηρίζεται στα συμπεράσματα του ECOFIN του Φεβρουαρίου.

Ταυτόχρονα, κάνει αναφορά στο ενδεχόμενο υποστήριξης αυτού του προγράμματος, από το πακέτο στήριξης που έχουν σχεδιάσει ΟΝΕ και ΔΝΤ, εφόσον η χώρα μας ζητήσει την ενεργοποίηση του.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους η επιστολή αποσκοπεί στο να είναι ετοιμοπόλεμος ο μηχανισμός στήριξης ώστε να μπορεί να ενεργοποιηθεί άμεσα σε περίπτωση που ζητηθεί από την Ελλάδα.

Από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζουν ότι η επιστολή δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση αίτημα ενεργοποίησης της στήριξης, αλλά διευκρίνισης των όρων της.

O Γιώργος Παπακωνσταντίνου συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου και λίγο πριν την αναχώρησή του για τη συνεδρίαση του Ecofin ανέφερε ότι η επιστολή που έστειλε στους κ.κ. Ο. Ρεν, Ζ.Κ. Τρισέ και Ντ. Στρος Καν, εντάσσεται στην φυσιολογική πορεία των πραγμάτων και στην πράξη σημαίνει ότι προετοιμάζει «κάτι», αποσαφηνίζοντας τεχνικές λεπτομέρειες, ώστε να είναι έτοιμο, αν χρειαστεί, να χρησιμοποιηθεί.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι τη Δευτέρα θα είναι στην Αθήνα τεχνικοί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Επιτροπή και το ΔΝΤ και θα συζητηθεί το πολιτικό και δανειακό πλαίσιο, ώστε να διαμορφωθεί ένα τελικό πλαίσιο, καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δεν μπορεί να δουλέψεις με μία σελίδα απόφασης του Ecofin.

Ο Υπουργός τόνισε ότι «άγκυρα» για την Ελλάδα αποτελεί το πρόγραμμα σταθερότητας, ανάπτυξης και ανασυγκρότησης, υπογράμμισε ότι «πιλότος» είναι η ΕΕ, απαντώντας δε σε διευκρινιστική ερώτηση είπε ότι το ΔΝΤ δεν δεσμεύεται από το Eurogroup, προσθέτοντας ωστόσο ότι αποκλείουμε ότι είναι εκτός της απόφασης του Ecofin.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι η επιστολή του κ. Παπακωνσταντίνου δεν αποτελεί προθάλαμο ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης, ενώ για το «κλίμα» που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου είπαν ότι δεν ενεργοποιούμε σήμερα το μηχανισμό, αλλά δεν αποκλείεται να ληφθεί στο μέλλον απόφαση ενεργοποίησής του.

Αρνητική ήταν η απάντηση των ιδίων πηγών στην ερώτηση «αν κάποιοι μας σπρώχνουν στον μηχανισμό», με την διευκρίνιση, όμως, ότι δεν είμαστε παίκτες σε αυτό και δεν διαμορφώνουμε την κατάσταση.

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη λήψη πρόσθετων μέτρων οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι δεν θα μας αναγκάσουν να πάρουμε μέτρα το 2010, ενώ απέδωσαν «απόλυτο δίκιο» στην προτροπή του Ντομινίκ Στρος Καν για την ανάγκη να υπάρξει αποπληθωρισμός, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι καλό είναι μέσα σε αυτή την προσπάθεια να κτυπηθούν και φαινόμενα παρασιτισμού.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 09:19