search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 09:20
MENU CLOSE

Η αποστασία των διανοουμένων

07.02.2013 22:00
Η αποστασία των διανοουμένων - Media

Μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες περιπτώσεις ανθρώπων που κινήθηκαν και έδρασαν στον χώρο της ελληνικής Αριστεράς είναι ο Γιώργος Καραμπελιάς. Στο τελευταίο του βιβλίο καταπιάνεται με την απουσία των διανοουμένων στη διαμόρφωση της νεοελληνικής μας ταυτότητας.

Γιώργος Καραμπελιάς
Εκδόσεις:
Εναλλακτικές Εκδόσεις
Σελ.: 318
Μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες περιπτώσεις ανθρώπων που κινήθηκαν και έδρασαν στον χώρο της ελληνικής Αριστεράς είναι ο Γιώργος Καραμπελιάς. Στο τελευταίο του βιβλίο καταπιάνεται με την απουσία των διανοουμένων στη διαμόρφωση της νεοελληνικής μας ταυτότητας. Με αφορμή την κρίση που μαστίζει τη χώρα, ο συγγραφέας διαπιστώνει – και σωστά – ότι απέναντι στην παντελή ανικανότητα του καταρρέοντος πολιτικού – κομματικού διεφθαρμένου μας συστήματος, που παρασύρει την κοινωνία στη δίνη μιας αδιέξοδης πολιτικής, δεν μπόρεσε να συγκροτηθεί ούτε κατά διάνοια μια πνευματική απάντηση. Η παντελής έλλειψη πνευματικής παράδοσης όλα αυτά τα χρόνια της μεταπολίτευσης κατέστη ηχηρή, καθώς αναδείχθηκε η παρακμή της σε ολόκληρο το μεγαλείο της. Ο συγγραφέας στέκεται στην κρίση δίνοντάς της εμβληματική ιστορική σημασία. Επισημαίνει ότι αναζητήθηκε προς στιγμήν σανίδα σωτηρίας από την πνευματική ηγεσία του τόπου, αλλά δυστυχώς αυτή η επίκληση της κοινωνίας δεν παρελήφθη, μιας και η πνευματική ηγεσία του τόπου είτε βρισκόταν εκτός τόπου και χρόνου είτε ήταν απασχολημένη με την κομματική πολιτική πρακτική και με τον χορηγούμενο – καταρρέοντα μαζί με τη χώρα – παρασιτισμό. Ωστόσο, ο Καραμπελιάς αγωνιά «εθνικά» για τον ελληνισμό τοποθετώντας τον στην ιστορική του συνέχεια και αναζητά τη σύνθεση μέσα από μια διαλεκτική διαδικασία ως βασική συνθήκη επιβίωσης του έθνους. Θεωρεί πως λόγω του ότι οι βασικές πολιτιστικές, γεωγραφικές και ιστορικές συνθήκες δεν άλλαξαν ιδιαίτερα, ο ελληνισμός μπορεί να αποτελέσει μια γέφυρα διαλόγου πολιτισμών. Σημαντικές θεωρητικές τοποθετήσεις που σε μια ζωντανή πνευματικά κοινωνία θα μπορούσαν να αποτελέσουν το έναυσμα ενός εθνικού πνευματικού διαλόγου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 09:20