search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:42
MENU CLOSE

Ισλαμισμός και ισλαμοφοβία – Πέρα από την προκατάληψη

07.02.2013 22:00
Ισλαμισμός και ισλαμοφοβία - Πέρα από την προκατάληψη - Media

Το ενδιαφέρον σε αυτή τη σημαντική, το δίχως άλλο, μελέτη είναι ότι εις εκ των συγγραφέων, ο Φώτης Παπαγεωργίου, διετέλεσε υποδιοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, πράγμα που καθιστά τη γνώμη του ιδιαίτερα σημαντική… λόγω πληροφοριών!

Φώτης Παπαγεωργίου – Αντώνης Σαμούρης
Εκδόσεις:
Ταξιδευτής
Σελ.: 412

Το ενδιαφέρον σε αυτή τη σημαντική, το δίχως άλλο, μελέτη είναι ότι εις εκ των συγγραφέων, ο Φώτης Παπαγεωργίου, διετέλεσε υποδιοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, πράγμα που καθιστά τη γνώμη του ιδιαίτερα σημαντική… λόγω πληροφοριών! Μαζί με τον διδάκτορα του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου υπογράφουν μια σημαντική μελέτη πάνω σε ένα ζήτημα κυρίαρχο στην Ευρώπη, εδώ και δεκαετίες. Η πρόσμειξη μουσουλμάνων με Ευρωπαίους στις κοινωνίες των δεύτερων δημιούργησε μια σειρά θεμάτων με τα οποία ήρθε αντιμέτωπος ο δυτικός πολιτισμός, ένας πολιτισμός, σύμφωνα με την άποψη πολλών, εχθρικός για τους μουσουλμάνους.
Η Ευρώπη βρέθηκε αντιμέτωπη με μια νέα πραγματικότητα, που ανέτρεπε εμπεδωμένες νοοτροπίες και μια γενικευμένη ξενοφοβία των κλειστών κοινωνιών, μέσα από τη διαδικασία ενσωμάτωσης των μουσουλμανικών μειονοτήτων με τις πολλές και ριζικά αντίθετες νοοτροπίες πολιτισμικού και θρησκευτικού χαρακτήρα. Το πρόβλημα μεγεθύνθηκε με τον καιρό με την αθρόα εισροή στον ευρωπαϊκό χώρο μουσουλμάνων, οι οποίοι μαζί με τα όνειρά τους για μια καλύτερη ζωή κουβαλούσαν στις αποσκευές τους τις ισχυρές πολιτισμικές αντιλήψεις που πολλές φορές έρχονταν σε βίαιη σύγκρουση με αυτές των κοινωνιών που ζητούσαν να ενσωματωθούν. Υπό το βάρος αυτής της νέας πραγματικότητας, δημιουργήθηκαν κοινωνικές εντάσεις, οι οποίες με τη σειρά τους έφεραν στο φως υποβόσκουσες ρατσιστικές ιδεολογίες που ευαγγελίζονταν κυρίως ναζιστικά μορφώματα σε κάθε γωνιά της Ευρώπης. Το βιβλίο αυτό στέκεται σε απόσταση από το πρόβλημα προσπαθώντας να προσμετρήσει κάθε πραγματική παράμετρο, και με πολιτικούς – ανθρωπιστικούς όρους, όπως επιτάσσει ο ευρωπαϊκός τρόπος σκέψης, προσπαθεί να βρει μια λύση αρμονικής συμβίωσης και συνύπαρξης, που θα βασίζεται στην αμοιβαιότητα, την αποδοχή της διαφορετικότητας, με γνώμονα την ισονομία και την ισοπολιτεία στα κράτη δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευρύτερα της ευρωπαϊκής ηπείρου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:42