search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:14
MENU CLOSE

Στα μονοπάτια του συνεδρίου

10.02.2013 22:00
oldphotossel_71360314758.jpg

Συνέδριο στρωμένο με αγκάθια θα είναι, όπως όλα δείχνουν, αυτό που ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ για τις 28 Φεβρουαρίου.

Συνέδριο στρωμένο με αγκάθια θα είναι, όπως όλα δείχνουν, αυτό που ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ για τις 28 Φεβρουαρίου. Δεν φτάνει που οι δηλώσεις συμμετοχής είναι από χλιαρές έως κρύες, αφού το ενδιαφέρον από αρκετές Νομαρχιακές Επιτροπές του κόμματος ανά την Ελλάδα δεν είναι το αναμενόμενο, προστέθηκαν και ως κερασάκι στην τούρτα τόσο τα… «άνοστα» βασικά πολιτικά κείμενα των εισηγήσεων – δηλαδή το σχέδιο διακήρυξης, οι πολιτικές θέσεις και η πρόταση των αλλαγών στο Καταστατικό – όσο και το ερωτηματολόγιο που έστειλε ο Πάρις Κουκουλόπουλος.

Το ερωτηματολόγιο αυτό έχει τη μορφή των πολλαπλών επιλογών – γνωστό και ως «multiple choice», κατά τα τεστ των αγγλικών της εφηβείας μας! – και θέτει στην κρίση των μελών και φίλων του κόμματος ακόμη και το όνομα και τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ.

Διαφωνούν
Ήδη, ο συντονιστής της Οργανωτικής Γραμματείας, Π. Κουκουλόπουλος, δέχεται τα πυρά πολλών συντρόφων του, αφού ακόμη και η Φώφη Γεννηματά φαίνεται να διαφωνεί με το περιεχόμενο και την αξία του ερωτηματολογίου, ενώ ο Πάγκαλος δήλωσε από ραδιοφώνου ότι δεν πρόκειται να το συμπληρώσει. Όσο για τον επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας, Γιώργο Παναγιωτακόπουλο, ευκαιρίας δοθείσης την έπεσε άγρια στην Ιπποκράτους… τονίζοντας ότι δεν ήξερε πως τα πολιτικά κόμματα «λειτουργούν και με όρους εταιρειών δημοσκοπήσεων»!
Ο Παναγιωτακόπουλος αγανάκτησε ειδικά με τις ερωτήσεις του τύπου «πώς να αυτοπροσδιορίζεται το ΠΑΣΟΚ», π.χ. κεντροαριστερό, ριζοσπαστικό κίνημα, σοσιαλιστικό κόμμα κ.λπ., λέγοντας ότι δεν φανταζόταν ότι θα έμπαινε ποτέ το ερώτημα «αν είμαστε σοσιαλιστές ή κάτι άλλο!», καθώς επίσης και με τις ερωτήσεις «περί αλλαγής ονόματος ή σήματος του ΠΑΣΟΚ».
Σε μία προσπάθεια να «φρενάρει» τις αντιδράσεις, η Ιπποκράτους, η οποία ανέβασε το ερωτηματολόγιο στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να το στείλει και στα ΜΜΕ, όπως έκανε με τα άλλα κείμενα – προφανώς για να «κόψει» αντιδράσεις –, με μια ανεπίσημη ενημέρωση, απάντησε ότι για τα ερωτήματα που τίθενται δεν σημαίνει ότι «δεν υπάρχουν σαφείς απαντήσεις στα προσυνεδριακά κείμενα», ενώ συνέστησε «αντοχή, ψυχραιμία και ικανότητα συμμετοχής στον διάλογο με επιχειρήματα»…
Την ίδια ώρα, η ενεργή συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ με πολιτικά πρόσωπα στην κυβέρνηση Σαμαρά φαίνεται ότι διαμορφώνεται στο βασικό διακύβευμα του συνεδρίου και πολλοί συνεργάτες του Βενιζέλου ανησυχούν για μια ανεξέλεγκτη ψηφοφορία, που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ.
Πάντως, όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, οι εσωκομματικές κόντρες έχουν αρχίσει να προσωποποιούνται, αφού εκτός από το γενικότερο κλίμα με τις απεργίες, τις επιτάξεις, τις αγροτικές κινητοποιήσεις, που επιβαρύνουν την εικόνα του κόμματος, τα εσωκομματικά δεν αφορούν ιδεολογικές και πολιτικές διάφορες, αλλά την προσπάθεια πολλών στελεχών μέσα σε αυτό το μπάχαλο να προωθήσουν την κομματική τους εξέλιξη και άνοδο – άσε που ορισμένοι το πάνε παραπέρα και ονειρεύονται να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη, βλέπε Βενιζέλος!
Παρ’ όλα αυτά, ο Μπένι και οι υποστηρικτές του δηλώνουν σίγουροι ότι θα το… «πάρει» το συνέδριο, πιστεύοντας ότι τελικά ο Βενιζέλος θα καταφέρει να ομογενοποιήσει και να αμβλύνει τις διαφορές που υπάρχουν, έστω και αν είναι προσωπικές. Όπως τονίσαμε και παραπάνω, το θέμα της συμμετοχής ή όχι του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Σαμαρά είναι εκείνο που ανησυχεί την Ιπποκράτους, αφού φαίνεται να εξελίσσεται στο βασικό διακύβευμα… και την κάνει να ανησυχεί κυρίως μήπως τεθεί το θέμα σε ψηφοφορία.
Ο Σκανδαλίδης έχει ήδη πει ότι θα προτείνει την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση και παροχή μόνο κοινοβουλευτικής στήριξης σε αυτήν. Ο Ρέππας, απ’ την άλλη, έχει δηλώσει επανηλειμμένα ότι το ΠΑΣΟΚ συμπεριφέρεται ως δορυφόρος της Ν.Δ. και πρέπει να επανεξετάσει τις συνεργασίες του – βλέπε ΣΥΡΙΖΑ! Η Γεννηματά δήλωσε στην εφημερίδα «6 μέρες» ότι δεν πρέπει να μπει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση με πολιτικά στελέχη, κάτι με το οποίο διαφωνεί κάθετα η Γκερέκου!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:13