search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:09
MENU CLOSE

Ε.Ε.: Μείωση των δαπανών αποφάσισαν οι 27

08.02.2013 16:37
Ε.Ε.: Μείωση των δαπανών αποφάσισαν οι 27 - Media

Μείωση των δαπανών – για πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε. – συμφώνησαν σήμερα οι ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής για τον προϋπολογισμό των ετών 2014 – 2020. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Ελλάδα θα λάβει 16,3 + 2 δισ. ευρώ μέχρι το 2020.

Μείωση των δαπανών – για πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε. – συμφώνησαν σήμερα οι ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής για τον προϋπολογισμό των ετών 2014 – 2020, μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις 25 ωρών.

Η συμφωνία ορίζει ως ανώτατο όριο δαπανών για την επόμενη επταετία το ποσό των 960 δισ. ευρώ. Το τελικό όριο διαμορφώθηκε αρκετά χαμηλότερα από τα 1,033 δισ. ευρώ που είχε προτείνει αρχικά η Κομισιόν και είναι μειωμένο κατά 3% σε σύγκριση με τον ισχύοντα προϋπολογισμό.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας έγινε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter: «Η συμφωνία έκλεισε! Το ευρωπαϊκό συμβούλιο συμφώνησε για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό του υπόλοιπου της δεκαετίας. Άξιζε η αναμονή».

Οι ευρωπαίοι ηγέτες υπέκυψαν στις πιέσεις που άσκησαν οι σκληροί της Ευρώπης, δηλαδή η Γερμανία, η Βρετανία και η Ολλανδία για δραστική μείωση του προϋπολογισμού, παρά την αντίρρηση της Ιταλίας, της Γαλλίας και των οικονομιών της ανατολικής και νότιας Ευρώπης.

Η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Επισημαίνεται πως η Ευρωβουλή είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα ψήφιζε έναν προϋπολογισμό λιτότητας θα ήταν έτοιμη να μη στηρίξει έναν προϋπολογισμό λιτότητας.

Για δύσκολη διαπραγμάτευση έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, επισημαίνοντας πως η Επιτροπή θα προτιμούσε ένα αποτέλεσμα πιο κοντά στην αρχική της πρόταση.

Η γερμανίδα καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ, δήλωσε ότι η νέα συμφωνία για την Ε.Ε. στηρίζει την ανάπτυξη και σέβεται τις χώρες που συνεισφέρουν με θετικές ταμειακές ροές στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε πολύ ικανοποιημένος αναφέροντας ότι η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες.

Όπως είπε, η Ελλάδα λαμβάνει 14,5 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ συν 1,8 δισ. ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη – επιπρόσθετα με άλλα 2 δισ. ευρώ που εκτιμά ότι θα διατεθούν στη χώρα έπειτα από μία διετία. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:08