search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 19:03
MENU CLOSE

Ακυρώνονται πτήσεις λόγω ηφαιστειακής στάχτης

16.04.2010 05:27
Συνεχίζεται το χάος στα αεροπορικά δρομολόγια - Media

Εκατοντάδες αεροπορικές πτήσεις ακυρώνονται καθώς η ηφαιστειακή στάχτη από την έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία καλύπτει αργά, αλλά σταθερά τον ουρανό της Ευρώπης, ξεκινώντας από τα βορειοδυτικά τμήματά του.Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έχουν ακυρωθεί την Παρασκευή συνολικά 47 πτήσεις από και προς πολλές χώρες της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, ακυρώνονται οι πτήσεις προς Λονδίνο, Παρίσι, Αμστερνταμ, Φρανκφούρτη, Μάντσεστερ, Βρυξέλλες, Κοπεγχάγη, Βαρσοβία και Ντίσελντορφ.

Εκατοντάδες αεροπορικές πτήσεις ακυρώνονται καθώς η ηφαιστειακή στάχτη από την έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία καλύπτει αργά, αλλά σταθερά τον ουρανό της Ευρώπης, ξεκινώντας από τα βορειοδυτικά τμήματά του.

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έχουν ακυρωθεί την Παρασκευή συνολικά 47 πτήσεις από και προς πολλές χώρες της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, ακυρώνονται οι πτήσεις προς Λονδίνο, Παρίσι, Αμστερνταμ, Φρανκφούρτη, Μάντσεστερ, Βρυξέλλες, Κοπεγχάγη, Βαρσοβία και Ντίσελντορφ.

Επίσης εκπρόσωπος του αεροδρομίου του Χίθροου, του μεγαλύτερου αεροδρομίου της Ευρώπης, δήλωσε ότι 180.000 χιλιάδες επιβάτες δεν μπόρεσαν να φτάσουν στους προορισμό τους, ενώ άλλοι 120.000 εγκλωβίστηκαν στα βρετανικά αεροδρόμια του Γκάτγουικ, του Στάνστεντ και της Γλασκόβης.

Σύμφωνα με αρμόδιους της εναέριας κυκλοφορίας μια τέτοια απαγόρευση είναι η πρώτη φορά που επιβάλλεται τις τελευταίες δεκαετίες. Μέχρι τώρα έχουν επηρεαστεί  σημαντικά οι πτήσεις από και προς Βρετανία, Ιρλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Φιλανδία, Δανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ισπανία. Η απαγόρευση είναι αυστηρή και θα τηρηθεί σχολαστικά καθώς η ηφαιστειακή στάχτη είναι σε θέση να «νεκρώσει» τους κινητήρες των αεροσκαφών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα μικροσκοπικά μόρια της στάχτης περιέχουν τμήματα βράχων, γυαλιού και άμμου που μπορούν να καταστρέψουν κυριολεκτικά τους κινητήρες των αεριωθούμενων. Ωστόσο, οι υπηρεσίες Υγείας προσθέτουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, γιατί η στάχτη παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Η έκρηξη που σημειώθηκε το πρωΐ της Τετάρτης σε ηφαίστειο ενός παγετώνα στο νότιο τμήμα της Ισλανδίας, έχει προκαλέσει την έκλυση τεραστίων ποσοτήτων στάχτης. Βρετανοί ειδικοί τονίζουν ότι καθώς η ηφαιστειακή στάχτη κινείται προς την Ολλανδία και το Βέλγιο θα αρχίσει να αραιώνει και να διαλύεται, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ακόμη πότε ο καιρός θα είναι τελείως καθαρός.

Ορισμένοι μετεωρολόγοι τονίζουν ότι θα χρειαστούν αρκετές ημέρες για να καθαρίσει η ατμόσφαιρα τελείως από τη στάχτη. Υπενθυμίζεται ότι το 1982, αλλά και το 1989, αεροσκάφη της πολιτικής αεροπορίας βρέθηκαν σε παρόμοιο σύννεφο ηφαιστειακής στάχτης και είδαν τους κινητήρες τους να σταματούν τη λειτουργία τους για όσο διάστημα βρίσκονταν μέσα στο σύννεφο…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 19:02