search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:47
MENU CLOSE

Μην του ξυπνάς το παρελθόν…

11.02.2013 22:00
oldphotospod_0702_006_cmyk1360578158.jpg

Αντιμέτωπος με το… παρελθόν της παράταξής του θα βρεθεί από εδώ κι εμπρός ο πρόεδρος της Ν.Δ. και πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, καθώς φουντώνει για τα καλά το τελευταίο διάστημα η σκληρή κόντρα μεταξύ καραμανλικών και Στουρνάρα, καθώς ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να έχει… εκνευρίσει τον πάντα «νηφάλιο» ή, κατ’ άλλους, «Βούδα» Κώστα Καραμανλή.

Αντιμέτωπος με το… παρελθόν της παράταξής του θα βρεθεί από εδώ κι εμπρός ο πρόεδρος της Ν.Δ. και πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, καθώς φουντώνει για τα καλά το τελευταίο διάστημα η σκληρή κόντρα μεταξύ καραμανλικών και Στουρνάρα, καθώς ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να έχει… εκνευρίσει τον πάντα «νηφάλιο» ή, κατ’ άλλους, «Βούδα» Κώστα Καραμανλή.

Σύμφωνα με απόλυτα ακριβείς πληροφορίες του «Π», πρώτη φορά μετά την απόσυρσή του από τη θέση του προέδρου της Ν.Δ. και την εκλογή του Σαμαρά ο πρώην πρωθυπουργός πνέει μένεα εναντίον και του αντικαταστάτη του και του περιβάλλοντός του. Αιτία, φυσικά, η προστασία του Γιάννη Στουρνάρα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στα όσα λέει για την πενταετία της διακυβέρνησης Καραμανλή.
Στο στόχαστρο του καραμανλικού στρατοπέδου, εκτός από τους Στουρνάρα και Σαμαρά, βρίσκεται και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.
Όπως λένε στελέχη της Ν.Δ. που βρίσκονται κοντά στον τέως πρόεδρο, ο Καραμανλής έχει πειστεί πλέον ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο από το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να απαξιωθεί το όποιο έργο των κυβερνήσεών του. Οι ίδιοι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι πλέον έχουν στα χέρια τους συγκεκριμένα στοιχεία του σχεδίου αυτού, του οποίου εμπνευστές θεωρούν το Μέγαρο Μαξίμου και «εκτελεστές» τον Στουρνάρα και τον Κεδίκογλου.

Ο «αδελφός»
Όπως ισχυρίζονται, οι αναφορές Στουρνάρα στην πενταετία Καραμανλή και οι αιχμές που άφησε για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό την περίοδο αυτή δεν έγιναν τυχαία από τον υπουργό Οικονομικών, τον «αδελφό», όπως λένε, του Σαμαρά. Θεωρούν ότι το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σήμερα σε διατεταγμένη υπηρεσία προκειμένου να… «ξεπλύνει» τον νυν πρωθυπουργό από το καραμανλικό παρελθόν εν όψει του σχεδιαζόμενου «ευρωπαϊκού κόμματος».
Οι τελευταίες επιθέσεις από καραμανλικούς βουλευτές προς τον Στουρνάρα αλλού στόχευαν, λένε άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον πρώην πρωθυπουργό. «Χτυπάμε το σαμάρι επειδή δεν μπορούμε να χτυπήσουμε το γαϊδούρι» έλεγαν με νόημα. «Εάν φτάσουμε στο σημείο να επιτεθούμε στο Μέγαρο Μαξίμου, τότε θα μιλάμε για πραγματικό εμφύλιο στην παράταξη, κάτι που τη συγκεκριμένη στιγμή δεν επιθυμούμε. Ο Καραμανλής από την πρώτη στιγμή στήριξε την κυβέρνηση Σαμαρά και τώρα δεν έχει σκοπό να χρεωθεί τα όποια προβλήματά της».
Παρ’ όλα αυτά, οι βουλευτές που βρίσκονται δίπλα στον πρώην πρωθυπουργό δεν αφήνουν ασχολίαστο το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών έκανε τις δηλώσεις για την πενταετία Καραμανλή την ημέρα που διατάχθηκε ο δικαστικός έλεγχος για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ – με τα οποία η χώρα μπήκε υπό επιτήρηση – και τον ρόλο του Γ. Γεωργίου. Σημειώνουν δε ακόμη ότι ο τελευταίος, παρά το γεγονός ότι ελέγχεται για κακουργηματικές πράξεις, παραμένει ακόμη στη θέση του.

Στήριξη
Ο εκνευρισμός πολλών στελεχών του καραμανλικού στρατοπέδου εντάθηκε όταν άκουσαν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου – προφανώς ύστερα από εντολή του πρωθυπουργού – να δηλώνει ότι «ο Γιάννης Στουρνάρας κάνει μια πολύ δύσκολη δουλειά και την κάνει καλά». Η απάντηση αυτή εξελήφθη από τους καραμανλικούς ως πλήρης στήριξη του Γιάννη Στουρνάρα και δηκτικά σχολίαζαν: «Πράγματι ο υπουργός Οικονομικών κάνει πολύ καλά τη δουλειά του, που δεν είναι άλλη από το να υπερασπίζεται το έργο του Κώστα Σημίτη».
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι κάποιοι βουλευτές, όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Γιάννης Μιχελάκης και ο Προκόπης Παυλόπουλος, μιλούν πλέον ανοικτά για το παρελθόν του Γιάννη Στουρνάρα, για τη δράση του την περίοδο των κυβερνήσεων Σημίτη, ενώ αναφέρουν και δηλώσεις του από το παρελθόν και δη την εποχή του χρηματιστηρίου – όταν πολλοί Έλληνες καταστράφηκαν χάνοντας τα χρήματά τους –, την οποία ο Στουρνάρας είχε χαρακτηρίσει ως την καλύτερη περίοδο για την οικονομία.
Ακόμα πάντως ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, που δεν είναι ορκισμένος φίλος του Καραμανλή, δεν δίστασε – αν και έχει θεσμική θέση – να πάρει θέση λέγοντας ότι ο Στουρνάρας «λέει ανοησίες».

Όλοι εναντίον Γιάννη
Μέσα σε αυτό το κλίμα έρχονται να προστεθούν και οι ιδεολογικοί αντίπαλοι του υπουργού Οικονομικών, αυτοί που τον αντιπαθούν και όσοι θα ήθελαν να πάρουν… τη θέση του. Έτσι, ύστερα απ’ όλα αυτά που άκουσε από τους βουλευτές που βρίσκονται κοντά στον Καραμανλή, ήρθαν να προστεθούν και οι δηλώσεις του Μάκη Βορίδη, του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ανδρέα Ψυχάρη για τη φορολόγηση των ακινήτων, ενώ ο Ευριπίδης Στυλιανίδης του επιτέθηκε για τη φορολόγηση των αυτοκινήτων.
Στον Στουρνάρα έκανε την πρώτη της επίθεση μετά την επιστροφή της στα πολιτικά δρώμενα και η Ντόρα Μπακογιάννη για τη φορολόγηση του πετρελαίου, επισημαίνοντάς του ότι η πολιτική του απέτυχε παταγωδώς.
Όσοι επιλέγουν να συγκρουστούν μαζί του από τη Ν.Δ. προφανώς το κάνουν, μεταξύ άλλων, και επειδή είναι ο πιο εύκολος στόχος, αφού, εκτός από τον ορκισμένο φίλο του Αντώνη Σαμαρά, κανείς άλλος δεν τον στηρίζει.
Γνωρίζουν δε επιπλέον ότι οποιαδήποτε γενικόλογη αναφορά για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης θα αγγίξει και τον ίδιο τον πρωθυπουργό και άρα θα στιγματιστούν ως δυνάμει υπονομευτές της παράταξης και της κυβέρνησης, κάτι που επ’ ουδενί επιθυμούν.
Από την άλλη, όμως, επιθυμούν να καταγράψουν την αντίθεσή τους σε όσα δύσκολα και επώδυνα συμβαίνουν στον τόπο, αντιλαμβανόμενοι ότι ο κόσμος δεν αντέχει άλλο και ότι το πολιτικό κόστος, παρά την εικονική πραγματικότητα που σερβίρουν καθημερινά το Μαξίμου και τα ΜΜΕ, θα είναι πολύ βαρύ στο μέλλον.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:47