search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 09:59
MENU CLOSE

«Υψηλός» ο κατώτατος μισθός λέει ο Μέργος – Καμία αλλαγή λέει το υπ. Οικονομικών

12.02.2013 15:51
«Υψηλός» ο κατώτατος μισθός λέει ο Μέργος - Καμία αλλαγή λέει το υπ. Οικονομικών 
  - Media

Νέα μείωση του κατώτατου μισθού προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Μέργος, ενώ μετά το σάλο που προκλήθηκε το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση-διάψευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για "ομολογία των πραγματικών προθέσεων της κυβέρνησης". "Προκλητικά κυνικές" χαρακτηρίζει τις δηλώσεις το ΚΚΕ.

Νέα μείωση του κατώτατου μισθού προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Μέργος, ενώ μετά το σάλο που προκλήθηκε το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση-διάψευση.
 
Μιλώντας σε εκδήλωση της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών υποστήριξε πως «ο κατώτατος μισθός* στην Ελλάδα παραμένει σε υψηλά επίπεδα» για να συμπληρώσει πως «αυτό πρέπει να το προσέξουμε στην Ανάπτυξη».
 
Ο κ. Μέργος υπερασπίστηκε την «ευελιξία στην αγορά εργασίας όπως εφαρμόστηκε στη Βόρειας Ευρώπη» για να συμπληρώσει πως « μπορεί να αποτελέσει για εμάς εμπειρία αφού δεν επηρεάστηκε η κοινωνική συνοχή».

Ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών υπερασπίστηκε την οικονομική πολιτική επικαλούμενος τη δημιουργία πλεονασμάτων και την μείωση των ελλειμμάτων.

Αργά σήμερα ο Γιώργος Μέργος ανασκεύασε τις δηλώσεις του με ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι απομονώθηκε ένα απόσπασμα από την ομιλία του.

«Ουδέποτε ζήτησα μείωση του κατώτατου μισθού. Οι μισθοί στην Ελλάδα, μετά την δημοσιονομική προσαρμογή των τελευταίων ετών, έχουν μειωθεί πάρα πολύ και είναι ήδη σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Στην ομιλία μου, αναλύω το πώς η ανταγωνιστικότητα θα πρέπει να προέλθει από βελτίωση της παραγωγικότητας του συνολικού συστήματος και όχι από άλλη μείωση μισθών. Αυτό δυστυχώς αποσιωπήθηκε με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις», αναφέρει ο κ. Μέργος.

H αρχική θέση του κυρίου Μέργου δεν αποτελεί έκπληξη καθώς, σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες, η τρόικα παραμένει αμετακίνητη στην αξίωσή της περί κατάργησης των μισθολογικών ωριμάνσεων.
 
Υπενθυμίζεται επίσης πως στην τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη χώρα μας, αναφέρεται ότι η διατήρηση των προσαυξήσεων ανά τριετία συνιστά ένα ανταγωνιστικό μειονέκτημα για την ελληνική οικονομία.

Η δήλωση του κ. Μέργου και οι διαστάσεις που έλαβε στα ΜΜΕ προκάλεσαν πλήρη αναστάτωση στο Οικονομικό Επιτελείο της κυβέρνηση που προσπάθησε αμέσως να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ενώ δήλωση έκανε και ο υπουργός Εργασίας.
 
Αμέσως ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δήλωσε πως « ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι χαμηλός και θα μείνει σε αυτά τα επίπεδα μέχρι το τέλος του προγράμματος», ενώ και το υπουργείο Οικονομικών υποχρεώθηκε σε ανακοίνωση.
 
Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως «στο συγκεκριμένο συνέδριο -όπου παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων στοιχεία για τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Eυρωζώνης- έγινε μια απλή παράθεση στοιχείων της Eurostat»  Σημειώνει επίσης «για την κυβέρνηση προφανώς και δεν τίθεται θέμα κατώτατου μισθού»
 
ΣΥΡΙΖΑ: Ομολογία των πραγματικών προθέσεων της κυβέρνησης
 
Οι αναφορά του κ. Μέργου προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών με την απίστευτης κυνικότητας δήλωσή του ότι παραμένει υψηλός ο κατώτατος μισθός, παρά τη μείωσή του κατά 22% και κατά 32% για τους νέους, ομολογεί τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για νέα μεγαλύτερη μείωσή του σε επίπεδα Ρουμανίας και Βουλγαρίας» σχολίασε ο Δημήτρης Στρατούλης.
 
Κλιμακώνοντας την επίθεσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε: «Η μνημονιακή συγκυβέρνηση πρώτα κατήργησε την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ώστε από τις 01/04/2013 ο κατώτερος μισθός να καθορίζεται με αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου. Από τότε μπορεί να τον μειώνει μονομερώς ανεξέλεγκτα ώσπου να τον φτάσει, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της από το μνημόνιο 2,  στα επίπεδα των χωρών της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης, δηλ στα 150 μηνιαία.
 
»Να τον χαίρονται τον κ. Μέργο και τις δηλώσεις του το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Σαμαρά».
 
Καταλήγοντας κάλεσε όλους τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους και μικρομεσαίους επαγγελματίες και αγρότες σε παλλαϊκό ξεσηκωμό και μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 20 Φλεβάρη «για να υπερασπίσουν τη δουλειά κα το ψωμί τους, καθώς και το μέλλον των παιδιών τους».

«Ο κ. Μέργος δεν έχει καμιά επίγνωση», λέει το ΠΑΣΟΚ
 
«Φαίνεται ότι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών κ. Μέργος, δεν έχει καμία επίγνωση της κατάστασης που επικρατεί στο βιωτικό επίπεδο των Ελλήνων», αναφέρει σε ανακοίνωση το ΠΑΣΟΚ και προσθέτει:

»Αλλιώς δεν εξηγούνται οι σημερινές αναφορές του που δημιουργούν θέμα περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ, που για τους νέους συρρικνώνεται στα 511.»
 
Παράλληλα καλεί τους «κυβερνητικούς παράγοντες να κατανοήσουν επιτέλους ότι δεν κυβερνούν μόνοι τους και ότι δεν μπορούν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας τέτοιες απαράδεκτες αντιλήψεις.»

«Επιεικώς απαράδακτη» η δήλωση Μέργου, λέει η ΔΗΜΑΡ
 
«Επιεικώς απαράδεκτη» χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Ν. Τσούκαλης τις δηλώσεις του γ.γ. του ΥΠΟΙΚ, Γ. Μέργου για το ύψος του κατώτατου μισθού.
 
«Η παρούσα δήλωση βρίσκεται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από την εκπεφρασμένη θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς, που στηρίζει ότι ο κατώτατος μισθός όχι μόνο θα μείνει σταθερός αλλά και ότι προοπτικά θα αυξηθεί», επισήμανε  ο κ. Τσούκαλης.

«Προκλητικά κυνικές» χαρακτηρίζει τις δηλώσεις το ΚΚΕ

«Προκλητικά κυνικές» χαρακτηρίζει το ΚΚΕ τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργου Μέργου, αναφορικά με τον κατώτατο μισθό.
 
«Το ΚΚΕ καταγγέλλει τις προκλητικά κυνικές δηλώσεις του ΓΓ του Υπουργείου Οικονομικών που θεωρεί ψηλό τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ μεικτά και των 511 ευρώ μεικτά για νέους έως 25 ετών. Αυτές οι δηλώσεις αποκαλύπτουν τους αποκρουστικούς στόχους συγκυβέρνησης,  μεγαλοεπιχειρηματιών, EE για ακόμα μεγαλύτερη σφαγή των μισθών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «φανερώνει γιατί η κυβέρνηση μεθοδεύει την απαγόρευση της απεργίας και την καταστολή των εργατικών λαϊκών αγώνων».
 
Όπως σημειώνει το ΚΚΕ «αποδεικνύει ότι η σφαγή των δικαιωμάτων και η βύθιση των εργαζομένων στη φτώχεια είναι άμεση επιδίωξη της πλουτοκρατίας, της ΕΕ».

Σημείωση:
* Σημειώνεται ότι ο κατώτατος μισθός σήμερα είναι μόλις 586 ευρώ(μικτά), ενώ για τους κάτω των 25 ετών συρρικνώνεται στα 511 ευρώ(μικτά).

 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 09:58