22/10/2020 00:15:29

Μετατροπή παραδοσιακού τζακιού σε ενεργειακό

Μετατροπή παραδοσιακού τζακιού σε ενεργειακό - Media
Από τον απόλυτο πανικό στην απόλυτη νιρβάνα είναι η στρατηγική του ΥΠΕΚΑ όσον αφορά το θέµα της αντιµετώπισης του µείζονος προβλήµατος των φονικών αιωρούµενων σωµατιδίων που η οικονοµική κρίση και η φτώχεια καυσίµων έφερε στον αφρό των ηµερών. Και µιλάµε για απόλυτη νιρβάνα, αφού ακόµα και µέτρα όπως οι έλεγχοι στα βιοκαύσιµα και στις συσκευές που λειτουργούν µε πέλετ καθώς και η ένταξη της µετατροπής συµβατικού τζακιού σε ενεργειακό στο πρόγραµµα Εξοικονόµηση Κατ’ Οίκον ακόµα δεν έχουν δροµολογηθεί. Οι τιµές των άκρως επικίνδυνων αιωρούµενων σωµατιδίων ανεβοκατεβαίνουν ανάλογα µε τις καιρικές συνθήκες και φαίνεται ότι κάπως έτσι ξεθυµαίνει και η πρεµούρα των καθ’ ύλην αρµοδίων. Έτσι, για µια ακόµα φορά οι πολίτες που από τη µια στιγµή στην άλλη συνειδητοποίησαν ότι η ενεργειακή φτώχεια απειλεί την υγεία τους καλούνται να ασκήσουν προσωπική πολιτική και ερευνώντας διεξοδικά τον οικογενειακό προϋπολογισµό να επιδιώξουν µεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση και το µεγαλύτερο οικονοµικό όφελος. Και µια από αυτές τις λύσεις είναι η µετατροπή του συµβατικού τζακιού σε ενεργειακό.
 
ιαφορές παραδοσιακού -ενεργειακού τζακιού
 
Οι διαφορές των δύο τύπων τζακιού είναι µεγάλες και στη θέρµανση και στο κόστος χρήσης. Τα παραδοσιακά τζάκια ανοικτού τύπου ζεσταίνουν τοπικά, όπου φτάνει η φλόγα, ενώ η καµινάδα απορροφά από το σπίτι από 200 έως 400 κυβικά µέτρα αέρα την ώρα, µε αποτέλεσµα να το κρυώνει. Η κατανάλωση των ξύλων είναι µεγάλη και µη ελεγχόµενη, µε αποτέλεσµα να αξιοποιείται µόνο το 10%-15% της θερµογόνου απόδοσης του ξύλου, ενώ βέβαια η καύση των ξύλων µέσω του συµβατικού τζακιού ρυπαίνει το περιβάλλον. Αντίθετα, τα ενεργειακά τζάκια κλειστού τύπου θερµαίνουν αέρα γύρω από τα τοιχώµατά τους και τον διανέµουν στον χώρο, αφού η πόρτα αποτρέπει την έξοδο του αέρα από το σπίτι µέσω της καµινάδας. Παράλληλα, έχουν µικρή και ελεγχόµενη κατανάλωση ξύλου, αξιοποιούν το 75%-80% της θερµογόνου απόδοσης του ξύλου, περιορίζοντας ταυτόχρονα στο ελάχιστο δυνατό τις εκποµπές ρύπων. Σύµφωνα µε υπολογισµούς που έχουν γίνει, ένα ενεργειακό τζάκι χρειάζεται περίπου 6 κιλά ξύλα ανά ώρα (καίνε επίσης µπριγκέτες και πέλετ) ενώ εκπέµπουν περίπου 6 γραµµάρια αερίων µε άνθρακα ανά ώρα, έναντι 47 των συµβατικών τζακιών.
 
Όπως µας επισήµανε ο κ. Ιορδάνης Φράγκος, µε µεγάλη εµπειρία στον κλάδο των καινοτόµων τεχνολογιών θέρµανσης, το βασικό ατού του ενεργειακού τζακιού είναι ότι η εκµετάλλευση της θέρµανσης δεν γίνεται µόνο µέσω της ακτινοβολίας, που στη συγκεκριµένη τεχνολογία είναι πολύ µεγάλη, αλλά και µέσω της αερόθερµης δύναµής του που διοχετεύεται στον χώρο μας με φυσική ή κεντρική θέρμανση με ζεστό αέρα. Παράλληλα, τα ενεργειακά τζάκια διαθέτουν σύστημα ρύθμισης του οξυγόνου, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυνατότητα για πλήρη έλεγχο της καύσης και αυξομείωση της κατανάλωσης ξύλου ανάλογα με τις ανάγκες θέρμανσης του χώρου.
 
Το κόστος μετατροπής ενός παραδοσιακού τζακιού σε ενεργειακό δεν είναι απαγορευτικό, μας υπογράμμισε ο κ. Φράγκος, εάν υπολογίσει κανείς τα σημαντικά οφέλη που έχει ο καταναλωτής από την καλύτερη θέρμανση που απολαμβάνει και την οικονομική ελάφρυνση μέσα από τη συντριπτικά μεγάλη θερμογόνο απόδοση της συσκευής. «Το κόστος για τη συσκευή και την εγκατάστασή της φτάνει τα 1.500 ευρώ, ποσό που μπορεί να κατανεμηθεί σε 6 έως και 10 δόσεις». Ο κ. Φράγκος επισημαίνει ότι το πιο ολοκληρωμένο σύστημα όσον αφορά τα ενεργειακά τζάκια είναι με τη χρήση πέλετ που προσφέρει μεγάλη αυτονομία ώς και 30 ώρες. Η λύση του ενεργειακού τζακιού με χρήση πέλετ ενδείκνυται και για την πλήρη κάλυψη της θέρμανσης ενός διαμερίσματος με ποσό που κυμαίνεται γύρω στα 2.500 ευρώ για ένα διαμέρισμα 90 τετραγωνικών μέτρων.
 
Οι άνθρωποι της αγοράς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά την επιλογή τόσο των συσκευών όσο και της καύσιμης ύλης. Όπως μας είπε ο κ. Φράγκος, οι καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν εξονυχιστικό έλεγχο αγοράς τόσο για τις επιχειρήσεις που πωλούν νέες τεχνολογίες θέρμανσης όσο και για τις συσκευές (ενεργειακά τζάκια - σόμπες - λέβητες πέλετ) και την καύσιμη ύλη, και να επιλέγουν μόνο πιστοποιημένα προϊόντα τα οποία έχουν ενδείξεις με διεθνείς προδιαγραφές.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.