18/06/2019 17:27:36

Χίλιες και μία νύχτες

Χίλιες και μία νύχτες - Media

«Βεβαίως, μεγαλειότατε, σήμερα θα σου διηγηθώ μια ακόμα θαυμαστή ιστορία» είπε με σεβασμό η πανέμορφη Σεχραζάτ στον βασιλιά Σαχριάρ, όταν ο ήλιος είχε για ακόμα μία ημέρα εξαφανιστεί και τα αστέρια είχαν καταλάβει δειλά τη δική τους θέση στον ουρανό. Και κάπως έτσι επαναλαμβανόταν η δική της ιστορία, η οποία διήρκεσε για περισσότερες από χίλιες και μία νύχτες, όσα και τα χαριτωμένα διηγήματά της, τα οποία ειπώθηκαν μέσα στον κοιτώνα του ισχυρού βασιλιά.
Αυτή είναι η γοητευτική Σεχραζάτ (Χαλιμά, όπως την ξέρουμε εμείς), η όμορφη και έξυπνη κόρη του βεζίρη, που με τα θαυμαστά διηγήματά της κατάφερε να γοητεύσει τον βασιλιά ώστε να την παντρευτεί και να την κάνει γυναίκα του.
Η δική της ιστορία ξεκινάει ως εξής: Κάπου στην Ινδία, σε ξεθωριασμένους καιρούς, υπήρχαν βασιλιάδες και χαλίφηδες με ανεξάντλητη δύναμη. Εκεί όπου οι όμορφες κοπέλες κρύβονταν κάτω από τους φερετζέδες, και τα μπαχάρια απλώνονταν σε όλη τη χώρα. Ο βασιλιάς Σαχριάρ, λοιπόν, βασανιζόταν από έντονες υποψίες πως η γυναίκα του τον απατούσε. Σύμφωνα με τα ήθη και τα έθιμα της χώρας του, έπρεπε να την εκτελέσει άμεσα. Έκτοτε, θέλοντας να μην τον γελάσει ποτέ ξανά γυναίκα, διέταξε τον βεζίρη να του φέρνει κάθε απόγευμα μια όμορφη κοπέλα, ώστε να την παντρεύεται το βράδυ και την επόμενη μέρα να τη σκοτώνει.
Όταν πια η χώρα δεν είχε άλλες κοπέλες σε ηλικία γάμου, η τολμηρή Σεχραζάτ, η κόρη του ίδιου του βεζίρη, προσφέρθηκε να πλησιάσει τον βασιλιά, όχι όμως για να τη σκοτώσει, αλλά για να την ερωτευθεί. Με ένα τέχνασμα. Κάθε βράδυ θα του διηγούνταν παραμύθια. Μυθικά πλάσματα έπαιζαν κυρίαρχο ρόλο στις ιστορίες της, όπως μάγοι, ξωτικά και μοχθηρά πνεύματα. Σκοπός της ήταν να κερδίσει μια ακόμα μέρα ζωής πριν βρει τον θάνατο. Μέχρι που πέρασαν νύχτες πολλές και τα αστέρια χανόντουσαν μέσα στο φως της αυγής, η μορφωμένη Σεχραζάτ έπλεκε περίτεχνα τις ιστορίες της, για να παραμείνει στη ζωή και να κερδίσει τη βάρβαρη καρδιά του. Και το πέτυχε. Ο βασιλιάς κάθε σούρουπο κρεμόταν από τα χείλη της, μέχρι που την ερωτεύτηκε και αποφάσισε πως θέλει να την ακούει μέχρι τα βαθιά του γεράματα.
Έτσι, λοιπόν, μια μακρινή ιστορία, μια συλλογή ανατολικών διηγήσεων, σύμφωνα με το λιμπρέτο του Σπύρου Ποταμιανού, εμπνευσμένη αμυδρά από τις «Χίλιες και μία νύχτες», ζωντανεύει για πρώτη φορά στην Εθνική Λυρική Σκηνή, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Πέτρου Ζούλια. Η «Χαλιμά», η φαντασμαγορική και εξωτική οπερέτα, όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος ο συνθέτης της Θεόφραστος Σακελλαρίδης, πρωτοπαρουσιάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’20 και σημείωσε τεράστια επιτυχία, με πρωταγωνίστρια τη μούσα του συνθέτη, τη θρυλική Ζωζώ Νταλμάς. Μια παράσταση που εξελίσσεται σ’ ένα παλάτι της Ανατολής, όπου ο κουτοπόνηρος μάγειρας Αλή- Μουσακάς χρησιμοποιείται ως όργανο των ερωτικών σχεδίων της σαγηνευτικής Χαλιμάς και του αιχμάλωτου πρίγκιπα Σαχ-Ρουμάν.
Το έργο όχι μόνο θέλει να αφυπνίσει τις ερωτικές διαθέσεις μας, αλλά φιλοδοξεί να λειτουργήσει σαν μια παραβολή για τη σύγχρονη Ελλάδα, η οποία κινείται ανάμεσα στις ανατολικές καταβολές της και τις οικονομικοπολιτικές επιταγές της Δύσης.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.