search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:18
MENU CLOSE

Το Σανατόριο Εξορίστων Ικαρίας 1948-1949

14.02.2013 22:00
Το Σανατόριο Εξορίστων Ικαρίας 1948-1949 - Media

Για την εθνική ντροπή των εξοριών, των εκτοπίσεων και όλων των εφιαλτικών πρακτικών που υπήρξαν επακόλουθο του εμφύλιου διχασμού, πολλοί από τους πρωταγωνιστές επέλεξαν τη σιωπή – πιθανώς σαν ένα είδος εξορκισμού…

Δημήτρης Νταλιάνης
Εκδόσεις:
Αλφειός
Σελ.: 106

Για την εθνική ντροπή των εξοριών, των εκτοπίσεων και όλων των εφιαλτικών πρακτικών που υπήρξαν επακόλουθο του εμφύλιου διχασμού, πολλοί από τους πρωταγωνιστές επέλεξαν τη σιωπή – πιθανώς σαν ένα είδος εξορκισμού… Άλλοι πάλι, κατέγραψαν τις προσωπικές τους ιστορίες – μαρτυρίες προκειμένου να γίνουν γνωστές οι θηριωδίες και να αποφευχθούν στο μέλλον.
Μέρος μιας ευρύτερης εξιστόρησης είναι κι αυτή του Δημήτρη Νταλιάνη, που περιγράφει τα γεγονότα από το σανατόριο της Ικαρίας την περίοδο 1948 – 1949.
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που συνάγεται από την ανάγνωση αυτής της ιστορικής μαρτυρίας είναι η γενική εθνική κακοδαιμονία μας, αλλά και η ανάδειξη ενός δυσεπίλυτου προβλήματος που ουσιαστικά καταδίκασε το μέλλον της χώρας. Από τη μια έχουμε ως μονάδες το πιο λαμπρό ανθρώπινο δυναμικό – εγκλωβισμένο στις ιστορικές συγκυρίες –, αντιμέτωπο με σειρά κυβερνητικών σκουπιδιών, αλητών, συνεργατών των ναζί, οι οποίοι δικαιώνονται από την προδιαγεγραμμένη απόφαση να παραμείνει η Ελλάδα – μετά τις ανακατατάξεις που προέκυψαν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο – στον δυτικό κόσμο. Όλα ήταν λάθος. Οι κατάλληλοι άνθρωποι βρέθηκαν στο λάθος στρατόπεδο και τα καθάρματα, οι δωσίλογοι, στο σωστό – σύμφωνα πάντα με τα ασφαλή συμπεράσματα που μας δίνουν τη δυνατότητα να εξάγουμε τα ίδια τα γεγονότα, με την πάροδο των χρόνων, όταν πια όλα έχουν κριθεί. Σε όλους αυτούς τους ανθρώπους οφείλουμε πολλά και για τον ηρωισμό τους και για την ανιδιοτελή αυτοθυσία τους με το όραμα ενός καλύτερου κόσμου, αλλά και για τα λάθη τους. Ωστόσο, αυτή την προσωπική τους εποποιία, η οποία μας συγκινεί βαθύτατα και μας εμπνέει, δεν την πραγματοποίησαν για να την καπηλευτούν σπιθαμιαίες κομματικές προσωπικότητες, ούτε χρεοκοπημένα κόμματα και ιδεολογίες. Η ανθρωπότητα, έτσι κι αλλιώς, προχωρά μέσα από τις ήττες της κι όχι από τις νίκες, μια και οι ήττες προσφέρουν πολύτιμα μαθήματα, αρκεί να έχει κανείς το ανάστημα και την ευφυΐα να τα δέχεται.
Η μαρτυρία του Νταλιάνη είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση ειλικρινής, αμερόληπτη και καθόλου εκβιαστικά συγκινητική. Η πατρίδα και η κοινωνία μας χρωστά πολλά στις ατομικές αυτές περιπτώσεις των ιδεολόγων πατριωτών, που με αυταπάρνηση μας άφησαν μια ηρωική παρακαταθήκη ζωής, αξιοπρέπειας, γενναιότητας και απαράμιλλου ήθους. Αυτοί οι καθημερινοί ήρωες, αγωνιστές για μια καλύτερη ζωή, έπεσαν θύματα για μιαν ακόμη φορά στυγνών κομματικών σκοπιμοτήτων, που επένδυσαν πάνω στις θυσίες τους με άγονες προοπτικές.
Στις αναμνήσεις του, στις οποίες συμπεριλαμβάνει κι εκείνες των συνεξόριστων συναγωνιστών του, ο συγγραφέας μιλά για την ίδρυση του σανατορίου της Ικαρίας. Οι εκτοπισμένοι, πέρα από την καθημερινή ψυχοσωματική βία, βρίσκονταν αντιμέτωποι με τη φυματίωση – το «χτικιό» –, αρρώστια εξαιρετικά διαδεδομένη εκείνη την εποχή, που η μετάδοσή της ήταν εύκολη, ιδιαίτερα όταν οι συνθήκες διαβίωσης, διατροφής και υγιεινής δεν ήταν κατάλληλες. Πόσο μάλλον όταν είχαμε να κάνουμε με τις ακραίες εξοντωτικές συνθήκες της εξορίας. Αυτά τα απερίγραπτα συμβάντα (βιασμοί, βασανισμοί, εξευτελισμοί και απίθανες ακρότητες) δημιούργησαν μια τραυματισμένη συλλογική συνείδηση που έξι δεκαετίες τώρα δεν λέει να γιατρευτεί. Τα εγκληματικά αυτά καθάρματα, στα οποία εμπιστεύτηκε η πατρίδα τη σωτηρία της, κατέστρεψαν το έμψυχο υλικό της, τη συνείδηση όλων, φτιάχνοντας μια κοινωνία κατά βάση διχασμένη και ενοχική.
Είναι χαρακτηριστικό ένα απόσπασμα από το βιβλίο για το έγκλημα που διαπράχτηκε με ό,τι ακολούθησε τον εμφύλιο.
«Ο Ενωμοτάρχης έδωσε τον κατάλογο με τα ονόματά μας σ’ έναν χωροφύλακα για να τα φωνάξει. Ο κατάλογος έγραφε πάνω – πάνω “Ονοματεπώνυμο”. Ο χωροφύλακας, που έκανε τον αυστηρό, μας φώναξε: Σκασμός ρε, ούπιον φουνάζου, να λέει παρούν!
Άρχισε λοιπόν να διαβάζει τον κατάλογο:
“Ουνοματεπώνυμους”…».
Τέτοια ήταν η εξουσία που μας διοικούσε στην Ικαρία και στην υπόλοιπη Ελλάδα…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:17