search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 08:26
MENU CLOSE

Τα χαπάκια της γνώσης

16.02.2013 22:00
Τα χαπάκια της γνώσης - Media

Σε έναν κόσμο όπου η έννοια του χρηστικού μοιάζει να μας προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες τεχνολογικών εφαρμογών, φαίνεται ότι εκτοπίζονται συστηματικά και σταθερά από τη ζωή μας μια σειρά αισθητικών απολαύσεων.

Σε έναν κόσμο όπου η έννοια του χρηστικού μοιάζει να μας προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες τεχνολογικών εφαρμογών, φαίνεται ότι εκτοπίζονται συστηματικά και σταθερά από τη ζωή μας μια σειρά αισθητικών απολαύσεων. Η παγίδα στις απεριόριστες εφαρμογές είναι ο χρόνος, η ταχύτητα και ο απελπιστικά περιορισμένος χώρος – και εν τέλει η κατάφωρη αλλοίωση της αίσθησής τους.
Μπορεί λοιπόν μια ηλεκτρονική πλακέτα να χωρά στη μνήμη της τη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, ωστόσο δεν μπορεί να δημιουργήσει την αίσθηση της πραγματικής βιβλιοθήκης. Μοιάζει σαν ένα χαπάκι που αντικαθιστά τη διαδικασία ενός γεύματος. Όλο και περισσότερο, λίγο – λίγο κάθε μέρα, γινόμαστε ένα κομμάτι μιας ολοένα και διευρυνόμενης εικονικής πραγματικότητας.
Έτσι έχω αποφασίσει ότι ναι, μεν, είναι εντυπωσιακό το γεγονός να αποθηκεύει κανείς στο i-Pod τα Άπαντα του Ηράκλειτου, ωστόσο πιο συμβατό με τον κόσμο που ονειρεύομαι είναι να τα απολαμβάνω σε έναν κομψό τυπογραφικό τόμο, που θα τον κατεβάζω από τη βιβλιοθήκη μου, θα τον χαϊδεύω, θα ψαύω τη φθορά του χαρτιού με τα δάχτυλα, θα σκέπτομαι πως γερνάμε μαζί, θα τον ρουφώ με τα μάτια μου, θα απολαμβάνω τη μουσική των σελίδων του, καθώς θα με μεταφέρουν ξανά στη ροή του κειμένου – ενός κόσμου αισθητικά πολύτιμου που με κρατά ζωντανό.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 08:23