search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 09:30
MENU CLOSE

Μένος Στουρνάρα κατά των ταμείων ΜΜΕ

15.02.2013 22:00
oldphotospod_1402_031_cmyk1360847697.jpg

Στο χείλος του γκρεμού και ριζικών αλλαγών βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία των ΜΜΕ εν όψει της νέας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης με απαίτηση των μνημονίων και προώθηση των κυβερνητικών στελεχών στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας. 

Στο χείλος του γκρεμού και ριζικών αλλαγών βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία των ΜΜΕ εν όψει της νέας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης με απαίτηση των μνημονίων και προώθηση των κυβερνητικών στελεχών στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας. Από τη μία βρίσκεται ο Γ. Στουρνάρας, που δηλώνει επίσημα και χωρίς αντίλογο πως οι δημοσιογράφοι δεν χρειάζεται να έχουν το δικό τους ταμείο Υγείας. Στην άλλη πλευρά βρίσκεται ο Γ. Βρούτσης, που έχει ήδη αναγγείλει από τις αρχές του 2014 την οικονομική και λογιστική ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων, μεταξύ αυτών και του ΕΤΑΠ ΜΜΕ. Πρακτικά η κυβέρνηση με ή χωρίς τις εντολές της τρόικας προωθεί το λουκέτο στον ΕΔΟΕΑΠ – επειδή ο Γ. Στουρνάρας δεν το καταλαβαίνει – και την υφαρπαγή των εσόδων του ΕΤΑΠ ΜΜΕ από το αγγελιόσημο. Έσοδα που θα κατευθυνθούν στον ενιαίο λογαριασμό του νέου υπερ-ασφαλιστικού οργανισμού.

Οι σοβαρές αυτές πολιτικές βρίσκουν τον κλάδο των εργαζομένων στα ΜΜΕ σε πλήρη διάσπαση. Προχθές υπέβαλαν την παραίτησή τους τα αιρετά μέλη – δημοσιογράφοι της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ, προαναγγέλλοντας εκλογές για τις 27 Φεβρουαρίου! Την ημέρα της παραίτησης των πέντε μελών του Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ, ο οργανισμός έδωσε στη δημοσιότητα τα χρέη των εκδοτικών επιχειρήσεων από την εισφορά 3% και από το αγγελιόσημο.
Όπως αποτυπώνεται στους μακροσκελείς πίνακες (www.edoeap.gr), το συνολικό ύψος των οφειλών με τις προσαυξήσεις έως 31.1.2013 ανέρχεται στο ποσόν των 15.022.544,85 ευρώ! Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από αγγελιόσημο μαζί με τις προσαυξήσεις ανέρχονται σε 32.771.411,49 ευρώ. Χωρίς να γίνεται παραδεκτό, έμμεσα αφήνεται να εννοηθεί πως από τα χρέη αυτά ο ΕΔΟΕΑΠ ελάχιστα προσδοκά να πάρει πίσω.
Στις πρώτες θέσεις των κακοπληρωτών εμφανίζονται η Μακεδονική Εκτυπωτική («Μακεδονία – Θεσσαλονίκη») με χρέος 790.000 ευρώ, το Αlter με 745.000, η «Εξπρές» του Καλοφωλιά με 400.000 ευρώ και με χρέη άνω των 100.000 ευρώ, εταιρείες όπως ο Ξένιος, η «Ελευθεροτυπία», ο «Αδέσμευτος Τύπος», το «Sportime» κ.λπ. Στις ληξιπρόθεσμες οφειλές από το αγγελιόσημο, στην πρώτη θέση βρίσκεται πάλι η «Εξπρές» με 4.000.000 ευρώ. Ακολουθούν οι εταιρείες του Κουρή («Αυριανή», «Φίλαθλος») με οφειλές 800.000 ευρώ, η Μακεδονική Εκτυπωτική (« Μακεδονία – Θεσσαλονίκη») με 680.000 ευρώ.
Η παραίτηση των «5» του Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ (Γιώργος Βλαβιανός, Ελένη Δελβινιώτη, Αργύρης Δεμερτζής, Παναγιώτης Τσούτσιας, Ελένη Σπανοπούλου) δημιουργεί αναταράξεις. Στην επιστολή παραίτησης της Ελένης Σπανοπούλου στιλιτεύεται η άρνηση των συνδικαλιστικών ενώσεων να προβούν σε έλεγχο των οικονομικών στοιχείων του οργανισμού μετά την επεισοδιακή γενική συνέλευση του περασμένου Ιουνίου. Γεγονός είναι πως στη γ.σ. δεν εγκρίθηκε ο απολογισμός και ο προϋπολογισμός του ΕΔΟΕΑΠ. Πρακτικά η λειτουργία του ταμείου βρίσκεται στον αέρα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 09:28