search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:39
MENU CLOSE

Ξεσκονίζουν μεγαλοεργολάβους

14.02.2013 22:00
oldphotosefhm_syntak1360861003.jpg

«Επέλαση» της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) στη χώρα μας προκάλεσαν καταγγελίες για πρακτικές καρτέλ και μοίρασμα εργολαβιών κάτω από το τραπέζι, με πρωταγωνιστές μεγαλοεπιχειρηματίες.

«Επέλαση» της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) στη χώρα μας προκάλεσαν καταγγελίες για πρακτικές καρτέλ και μοίρασμα εργολαβιών κάτω από το τραπέζι, με πρωταγωνιστές μεγαλοεπιχειρηματίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η OLAF ήταν η υπηρεσία που πίεσε προκειμένου να πραγματοποιηθεί έφοδος από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στα κεντρικά γραφεία των τεσσάρων μεγαλύτερων κατασκευαστικών ομίλων της χώρας αλλά και σε άλλες έξι μικρότερες εταιρείες.

Όπως επισημαίνουν άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, αιχμή του δόρατος ήταν καταγγελίες που έγιναν για υπό κατασκευή έργο στην καρδιά της Αθήνας που φυτοζωούσε εδώ και χρόνια, αφού η εταιρεία που είχε επιλεγεί καθυστερούσε σημαντικά στην κατασκευή του με αποτέλεσμα το έργο να ανατεθεί στον επόμενο μειοδότη.

Μόνο που στον ευρωπαϊκό «ΣΔΟΕ» έφτασαν καταγγελίες συνοδευόμενες από τιμολόγια που έδειχναν ότι ο νέος μειοδότης ήταν σε αγαστή συνεργασία με τον παλαιό – που κηρύχθηκε έκπτωτος –, αφού τον είχε προσλάβει ως υπεργολάβο, όπως αποδείκνυαν τα τιμολόγια!

Έτσι και το έργο τελικά ανατέθηκε στον εργολάβο που είχε καταθέσει μικρότερη έκπτωση και οι δυο όμιλοι τα βρήκαν και είχαν απρόσκοπτη συνεργασία!
Όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές, η περίπτωση αυτή είναι μια από τις καταγγελίες που οδήγησαν στο να αρχίσει έλεγχος στα «χρυσά παιδιά» προκειμένου να διερευνηθούν αναφορές για «στημένους» διαγωνισμούς, δημιουργία καρτέλ και «μοίρασμα» των εργολαβιών.

Ποιες είναι
Όπως αποκάλυψε η «Εφημερίδα των Συντακτών», η έφοδος άρχισε ταυτόχρονα από τα κεντρικά γραφεία της «Ελλάκτωρ», συμφερόντων Μπόμπολα, της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, συμφερόντων Περιστέρη, της J&P ΑΒΑΞ, συμφερόντων Ιωάννου – Παρασκευαΐδη, και της εταιρείας Μοχλός του επιχειρηματία Κ. Στέγγου, έπειτα από καταγγελία για προσυμφωνημένες πρακτικές μεταξύ των μεγαλοεργολάβων ως προς τις προσφορές στους διαγωνισμούς, αλλά ακόμη και ως προς τη μοιρασιά των δημοσίων έργων ανά γεωγραφική περιοχή ή ανά τομέα δραστηριότητας.

Οι τριάντα ελεγκτές που έκαναν τις εφόδους πήραν αντίγραφα των σκληρών δίσκων των υπολογιστών, έγγραφα, αλληλογραφία, ακόμη και χειρόγραφες σημειώσεις, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τα «ίχνη» της δημιουργίας του λεγόμενου εργολαβικού καρτέλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εργολαβική πιάτσα έχει σημάνει συναγερμός, αφού, λόγω της εμπλοκής της OLAF, πρώτη φορά γίνεται εκτεταμένη έρευνα και το θέμα είναι μέχρι πού μπορεί να φτάσει. Όπως επεσήμαναν στο «Π» στελέχη της αγοράς, δεδομένης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία, ακόμα και για μία μόνο υπόθεση να βρεθεί κάποια από τις κυρίαρχες εταιρείες υπόλογη, το θέμα θα έχει τεράστιες και αλυσιδωτές επιπτώσεις, αφού θα αποτελέσει το έναυσμα για να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, δηλαδή για να ανοίξουν και άλλα στόματα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:37