search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 04:46
MENU CLOSE

Μεγάλη νίκη για τους ποδηλάτες

14.02.2013 17:55
Μεγάλη νίκη για τους ποδηλάτες - Media

Η ποδηλασία και το EuroVelo περιλήφθηκαν στην καθοριστική ψηφοφορία για τους κανόνες χρηµατοδότησης των υποδοµών για τις µεταφορές, απόφαση που αποτελεί σταθµό για την προώθηση του ποδηλάτου.

Η ποδηλασία και το EuroVelo περιλήφθηκαν στην καθοριστική ψηφοφορία για τους κανόνες χρηµατοδότησης των υποδοµών για τις µεταφορές, απόφαση που αποτελεί σταθµό για την προώθηση του ποδηλάτου.
 
Η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον Τουρισµό και τις Μεταφορές που ψήφισε τις καθοριστικές οδηγίες για την υποδοµή των µεταφορών της Ε. Ε., συµπεριέλαβε για πρώτη φορά το ποδήλατο στο Πανευρωπαϊκό Μεταφορικό ∆ίκτυο (TEN-T), δίνοντας το πράσινο φως για µεγάλες επενδύσεις στον τοµέα της ποδηλασίας. Η επιτυχής έκβαση αποτελεί µεγάλη νίκη για την Ευρωπαϊκή Οµοσπονδία Ποδηλασίας (ECF), που εδώ και έναν χρόνο µε τη συµµετοχή δεκάδων χιλιάδων πολιτών πραγµατοποιούσε εκστρατεία ενηµέρωσης. Αν και δεν υιοθετήθηκε το ακριβές κείµενο της ECF, η επιτροπή ψήφισε την πολύ σηµαντική τροποποίηση, η οποία ορίζει ότι «η συνεργασία µε διάφορες πολιτικές είναι απαραίτητη, όπως π.χ. µε την τουριστική πολιτική, ώστε σε δηµόσια έργα να προβλέπονται γέφυρες, τούνελ και υποδοµές για ποδηλάτες και ποδηλατικά µονοπάτια µεγάλης απόστασης όπως το EuroVelo».
 
Όπως επισηµαίνει η Ευρωπαϊκή Οµοσπονδία Ποδηλασίας, το γεγονός ότι συµπεριλήφθηκε η τροποποίηση αυτή στο κείµενο θα δώσει στην ποδηλασία τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση σε δεκάδες δισεκατοµµύρια ευρώ χρηµατοδότησης για υποδοµές. «Η φωνή µας ακούστηκε. Αν ο κόσµος της ποδηλασίας δεν είχε κινητοποιηθεί, τότε η ποδηλασία και το EuroVelo θα είχε µπει στο περιθώριο από άλλες µορφές µετακίνησης. Ακόµα χειρότερα, µεγάλες υποδοµές µεταφορών θα αγνοούσαν τις ανάγκες των ποδηλατών» επισήµανε ο Bernhard Ensink , γενικός γραµµατέας της ECF.
 
Επισηµαίνεται ότι, την περίοδο 2007 έως 2013, στην ποδηλασία κατανεµήθηκε µόνο το 0,7% της χρηµατοδότησης της Ε.Ε. για τις µεταφορές ενώ για την επόµενη οικονοµική περίοδο (2014-2020) η ECF θεωρεί ότι οι υποδοµές για το ποδήλατο χρειάζονται 6 δισεκατοµµύρια ευρώ, περίπου, το 10% της χρηµατοδότησης της Ε.Ε.
 
Η απόφαση της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον Τουρισµό και τις Μεταφορές θα συζητηθεί στην ολοµέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και στη συνέχεια θα τεθεί σε διαπραγµάτευση µεταξύ των µελών της Ε.Ε. πριν µπει σε ψηφοφορία στο Συµβούλιο της Ε.Ε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10