search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:18
MENU CLOSE

«Πάρε τη λέξη μου, δώσε μου το χέρι σου» – Ανδρέας Εμπειρίκος

15.02.2013 22:00
«Πάρε τη λέξη μου, δώσε μου το χέρι σου» - Ανδρέας Εμπειρίκος - Media

«Gracias Grecia!», «Ευχαριστούμε Ελλάδα!»: Το βιντεάκι που έφτιαξαν Ισπανοί σπουδαστές και καθηγητές για να ευχαριστήσουν τη χώρα μας για τη «δημοκρατία», τα «μαθηματικά», τη «φιλοσοφία» και πολλές ελληνικές λέξεις, οι οποίες υπάρχουν – συχνά αυτούσιες – και στη δική τους γλώσσα, κυκλοφόρησε ευρύτατα στα ελληνικά σάιτ.

«Gracias Grecia!», «Ευχαριστούμε Ελλάδα!»: Το βιντεάκι που έφτιαξαν Ισπανοί σπουδαστές και καθηγητές για να ευχαριστήσουν τη χώρα μας για τη «δημοκρατία», τα «μαθηματικά», τη «φιλοσοφία» και πολλές ελληνικές λέξεις, οι οποίες υπάρχουν – συχνά αυτούσιες – και στη δική τους γλώσσα, κυκλοφόρησε ευρύτατα στα ελληνικά σάιτ. Κι εμείς κολακευτήκαμε και νιώσαμε υπερήφανοι. Λογικό.
Όμως, η πρόθεση των Ισπανών δεν ήταν να ευχαριστήσουν εμάς. Το βιντεάκι γυρίστηκε με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης Ραχόι να αναθεωρήσει το εκπαιδευτικό σύστημα και να ρίξει μεγαλύτερο βάρος σε μαθήματα όπως η Φυσική ή η Πληροφορική και σε σπουδές που έχουν μεγαλύτερη ζήτηση από την «αγορά», μειώνοντας ή καταργώντας τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών και των λατινικών.
Βεβαίως, δεν είναι μόνο η ισπανική κυβέρνηση που το κάνει αυτό. Τα τελευταία χρόνια πολλά τμήματα Ελληνικών Σπουδών έχουν κλείσει σε διάφορα μέρη της Ευρώπης, ενώ άλλα κινδυνεύουν και ζητούν κάθε τόσο γενναιόδωρους χορηγούς. Και φυσικά, αυτή η τάση δεν στρέφεται εναντίον μας, ούτε εντάσσεται σε κάποιο «ανθελληνικό σχέδιο». Απλώς οι κυβερνήσεις ωθούν τους νέους στο να ασχοληθούν με οτιδήποτε μπορεί να φέρει «απτά κέρδη» και να μη «χάνουν ώρες» με τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά.
Όμως «αυτή είναι η κληρονομιά μας», λένε οι Ισπανοί σπουδαστές, εννοώντας φυσικά όλα αυτά που εκείνοι κι εμείς κληρονομήσαμε από τους αρχαίους Έλληνες, αλλά και όλα αυτά που οι Ευρωπαίοι έχουν να κληροδοτήσουν στο μέλλον: έναν πολιτισμό του οποίου το υπόβαθρο βρίσκεται στην κλασική αρχαιότητα.
Το βίντεο είναι κομμάτι μιας εκστρατείας που έχει σκοπό να μαζέψει υπογραφές για να ασκηθεί πίεση στην ισπανική κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της. «Τα ελληνικά είναι οι ρίζες μας, τα αρχαία ελληνικά κείμενα είναι αυτά που μας άνοιξαν ορίζοντες, έφεραν την Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό. Αποκόβοντας τους μαθητές από αυτά, είναι σαν να τους λέμε να μη σκέφτονται» γράφουν οι καθηγητές που οδηγούν την εκστρατεία.
Συγκινητικά και τα λόγια τους και το βιντεάκι, καλά κάνουμε κι εμείς που το ανεβάζουμε στους διαδικτυακούς «τοίχους» μας. Όμως αυτό αρκεί; Ή μήπως θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο να αναλογιστούμε πόσες φορές, εδώ στη χώρα μας, χειροκροτήσαμε υπουργούς και πρωθυπουργούς που ανακοίνωναν τη σύνδεση του σχολείου και του πανεπιστημίου με την αγορά; Ή, εδώ πάλι, πόσοι μαθητές επιλέγουν την τεχνολογική ή θετική κατεύθυνση χωρίς να τους έχει πει κανείς πως θα ήταν χρήσιμο να διαβάσουν έστω και ένα αρχαίο κείμενο για να δουν τι λέει;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:17