search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:39
MENU CLOSE

Tα αντικείμενα του πάθους τους

17.02.2013 22:00
oldphotospod_1402_049_cmyk1360920740.jpg

Τα σαΐνια της αντιτρομοκρατικής, προκειμένου να υπηρετήσουν και τον επικοινωνιακό σχεδιασμό κυβέρνησης και αρμόδιου υπουργείου, βάλθηκαν να μας… εντυπωσιάσουν.

Τα σαΐνια της αντιτρομοκρατικής, προκειμένου να υπηρετήσουν και τον επικοινωνιακό σχεδιασμό κυβέρνησης και αρμόδιου υπουργείου, βάλθηκαν να μας… εντυπωσιάσουν. Τέτοια επικοινωνιακή διαχείριση μιας υπόθεσης, την οποία με νύχια και με δόντια προσπαθούν να «λούσουν» με άρωμα τρομοκρατίας, είχαμε να δούμε από την αλήστου μνήμης εποχή Σόντερς.

Όταν δηλαδή αφίχθηκαν εν Αθήναις οι Βρετανοί τζεϊμσμπόντηδες της Σκότλαντ Γιαρντ αμέσως μετά την εκτέλεση από τη 17 Νοέμβρη του στρατιωτικού τους ακόλουθου στην Κηφισίας (8 Ιουνίου 2000) και εφάρμοσαν προπαγανδιστικές τακτικές Made in Great Britain.
Όπως και τότε, η προσπάθεια επικεντρώνεται στη διαρκή διατήρηση του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης σε πολύ υψηλό επίπεδο, με προβολή ακόμη και ανούσιων δεδομένων, ώστε να ανακαλείται στη μνήμη και μέσω αυτής να φτάνει ως πληροφοριακό καταπίστευμα στους αντιτρομοκρατικάριους – οι οποίοι, ειρήσθω εν παρόδω, παίζουν με τη νοημοσύνη μας – οτιδήποτε είχε «καταπιεστεί» στο ασυνείδητο οποιουδήποτε είχε έρθει σε στιγμιαία ή σε πρόσκαιρη επαφή με τα αντικείμενα του… πάθους τους.
Αυτή η επιχείρηση υλοποιείται με όρους ψυχολογικής έρευνας και με συνεχή υποβολή «ντοκουμέντων» στο θυμικό, επειδή ακριβώς μέχρι σήμερα η φράση «ώδινεν όρος κι έτεκεν μυν» φαίνεται να ταιριάζει γάντι στη φύση και την ουσία της έρευνας που άρχισε αμέσως μετά τη θεαματική επανεμφάνιση της… τέταρτης γενιάς της «νεοτρομοκρατίας» με τον πολυβολισμό στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας και τη βόμβα στο Mall, της οποίας απόρροια υπήρξε και η προκήρυξη με την υπογραφή της σύμπραξης «Άγρια Ελευθερία – Υποκινητές Κοινωνικών Εκρήξεων». Είχε προηγηθεί ένα φεστιβάλ εμπρησμών σε κυβερνητικούς στόχους και δημοσιογράφους.

Με το ζόρι… τρομοκράτες
Στην ουρά αυτών των δύο ενεργειών ήρθε ως «προστιθέμενη» αξία η δίδυμη ληστεία στον Βελβεντό, η οποία όμως – εκτός από το περιβάλλον της προπαγάνδας – πουθενά δεν τέμνεται με τις δύο αυτές βασικές ενέργειες που σηματοδοτούν την αναγέννηση του νέου ένοπλου αντάρτικου πόλης.
Το διαμέρισμα της οδού Ελ Αλαμέιν 19 στα Σίδερα Χαλανδρίου δείχνει «βρεφικό» από άποψη επιχειρησιακής δυναμικής, καθώς έφερε στο φως δύο τμήματα προκηρύξεων διαφορετικών οργανώσεων για την ανάληψη της ευθύνης εμπρηστικών χτυπημάτων.
Μπροστά στην αδυναμία σύνδεσης των ληστών της Κοζάνης κυρίως με τη βόμβα στο Mall η σχετικά εγκρατής αντιτρομοκρατική και ο πάντα αχαλιναγώγητος Δένδιας άρχισαν να κλιμακώνουν την… κινδυνολογία.
Αφού πρώτα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ασπάστηκε την άποψη του καθηγητή Εγκληματολογίας και βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Γιάννη Πανούση περί «πολιτικού αίματος», είτε ο ίδιος είτε η ΔΑΕΕΒ αφενός επανεκκινούν κάθε τόσο την υπόθεση από διαφορετική αφετηρία, ώστε να συγκρατούν με εικονική δράση αμείωτο το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, αφετέρου με προπαγανδιστικού χαρακτήρα διαρροές επιχειρούν να εδραιώσουν ως εικόνα ό,τι ακριβώς αφόριζαν λίγο νωρίτερα.
Είναι δε τρομερή η εικόνα ενός τρομοκράτη με μπαζούκας στον ώμο που λόγω… γωνίας ή κακής θέσης δεν εκτόξευσε τη ρουκέτα για να θρυμματίσει τη βιτρίνα των γραφείων του βασικού κυβερνώντος κόμματος. Είχαν σχεδιάσει τα πάντα, λοιπόν, οι τρομοκράτες εκτός από… τη γωνία της στόχευσης. Απίστευτο!
Όλη αυτή η παραφιλολογία οδήγησε τον φυλακισμένο πυρήνα της Συνωμοσίας στον Κορυδαλλό να εκδώσει μία ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο indymedia, όπου επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «για τη ληστεία στην τράπεζα της Κοζάνης τον αποκλειστικό λόγο τον έχουν οι ίδιοι οι συλληφθέντες, οι οποίοι δεν είναι μέλη της Συνωμοσίας, άλλωστε από αυτές τις συλλήψεις δεν “χτυπήθηκε” η Συνωμοσία και τόσο οι αντιλήψεις μας όσο και οι πυρήνες μας παραμένουν αλώβητοι».
Τόμπολα. Διότι πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο του 2011, όταν έγιναν οι συλλήψεις στη «γιάφκα» της οδού Ελλησπόντου στη Νέα Ιωνία Βόλου, η Συνωμοσία μιλά για αλώβητους πυρήνες. Μέχρι πρότινος υπονοούσε το σφράγισμα του κύκλου και την ανατολή της Άτυπης Αναρχικής Ομοσπονδίας, ενός μορφώματος διεθνιστικού χαρακτήρα.
«Όμως, επειδή ο κρατικός μηχανισμός της προπαγάνδας αναφέρεται διαρκώς στη Συνωμοσία (σημειώνουν χαρακτηριστικά), ξεκαθαρίζουμε τη θέση μας… Η επιλογή μιας ληστείας τράπεζας με σκοπό την ενίσχυση παράνομων αφορμαλιστικών αναρχικών πυρήνων ήταν, είναι και θα είναι μια αναρχική πρακτική… Στηρίζουμε αυτούς που στηρίζουν τις επιλογές τους και παραμένουν αμετανόητοι».

Επικοινωνιακή τρίλιζα
Όπως θα δούμε στη συνέχεια, η Κρατική Ασφάλεια και στη συνέχεια η αντιτρομοκρατική, στην εσωτερική διάρθρωση της οποίας προστέθηκε το τρίτο τμήμα για τους αναρχικούς με το ΦΕΚ 139 στις 21 Ιουνίου του… 2007, κατασκευάζουν και διατηρούν από τις αρχές του 2007 βάσεις δεδομένων με στοιχεία αναρχικών, στα οποία καταχωρίζουν αποτυπώματα, DNA και οτιδήποτε άλλο προκύπτει από την παρακολούθησή τους και τις επαφές τους.
Έτσι λοιπόν είχαν τα DNA αυτών που τοποθέτησαν τα όπλα στην Πανεπιστημιούπολη πολύ πριν μας πουν ότι τα… διασταύρωσαν, όπως είχαν τα DNA των ληστών του Βελβεντού πολύ πριν πιαστούν στη Βέροια και ούτω καθ’ εξής.
Στις περιπτώσεις που αισθάνθηκαν ότι πέφτουν σε αποτύπωμα ή DNA αληθινά «ορφανό», εξαπέλυσαν κατά κύματα τις επιχειρήσεις – σκούπα, αρετής ή… εξωραϊσμού στα Εξάρχεια ώστε να έχουν φακελωμένους στα αρχεία τους όσο περισσότερους μπορούν.
Μπροστά στην αδυναμία συσχετισμού των συλληφθέντων με τη βόμβα στο Mall, άρχισαν να παίζουν επικοινωνιακή τρίλιζα με χώρους και έρευνες ή ξαναθυμούνται την επίθεση στη Νέα Δημοκρατία για ν’ ανεβάσουν επικοινωνιακά το επίπεδο απειλής, άρα και εγρήγορσης της κοινωνίας.
Ακόμα ένα παράδειγμα; Η δίδυμη ληστεία στον Βελβεντό της Κοζάνης έγινε την 1η Φεβρουαρίου. Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σημείωναν ότι στην αντιτρομοκρατική από τις κάμερες των διοδίων είχαν εντοπίσει τη διαδρομή του κομβόι των τεσσάρων οχημάτων που χρησιμοποιήθηκαν στις ληστείες, δύο Ι.Χ. και δύο βαν, και ότι, πέρα από την καταγραφή της διαδρομής, είχαν εντοπιστεί η πόλη και ο χώρος στον οποίο διανυκτέρευσαν.
Η αντιτρομοκρατική γνώριζε λοιπόν λίγες μόνο ώρες μετά τις συλλήψεις ότι και οι οκτώ ληστές είχαν μείνει σε ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης του Βόλου, στην οδό Δημητριάδος, και φυσικά φρόντισε να «σφραγιστούν» τα δύο συγκεκριμένα τρίκλινα δωμάτια, ώστε από την εξέλιξη της έρευνας, όταν η ίδια θα το έκρινε σκόπιμο, να πραγματοποιήσει εν χορδαίς και οργάνω την έρευνα σ’ έναν χώρο από τον οποίο η προσδοκία επωφελούς αποτελέσματος ήταν εξαρχής μηδαμινή, διότι… πολλοί πάνε κι έρχονται σε ένα ξενοδοχείο.
Γιατί λοιπόν το κάνουν και γιατί, δύο ημέρες μετά την έρευνα στο διαμέρισμα της οδού Αλκέτου 26-28 στο Παγκράτι, «ξεσφράγισαν» τα δωμάτια του ξενοδοχείου; Η απάντηση είναι απλή: Το κάνουν για να διατηρούν… ακμαίο το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και με την προσμονή της συγκέντρωσης περισσότερων πληροφοριών. Όμως, ο δοσομετρητής στην παροχή ανά ημέρα ή διήμερο ελεγχόμενων στοιχείων από την αντιτρομοκρατική αποκαλύπτει και το… άγχος της.

Βάση δεδομένων αναρχικών
Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο πληροφορίες για «φακέλωμα της γενιάς του Αλέξη» και μάλιστα υποσημειώνεται ότι έχουν καταγραφεί στοιχεία και δεδομένα περίπου 350 ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου εξαιτίας της εξέγερσης του Δεκέμβρη του 2008. Οι διακινούμενες πληροφορίες είναι σε ένα σημείο βάσιμες.
Η ηλεκτρονική βάση δεδομένων, με καταχώρηση στοιχείων, συλλήψεων, προσαγωγών, αποτυπωμάτων, DNA, επαφές κ.ά., άρχισε να δημιουργείται όχι το 2008, αλλά στις… αρχές του 2007, με πρωτοβουλία του τότε αττικάρχη. Τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια ήταν σε πλήρη εξέλιξη κάθε Πέμπτη και η ώσμωση της Αθήνας με τη Θεσσαλονίκη στο ζενίθ της. Ήδη τότε είχαν καταχωριστεί τα ονόματα… 650 ατόμων που δήλωσαν αναρχικοί! Φανταστείτε πού έχει φτάσει αυτός ο αριθμός σήμερα.
Μάλιστα λίγους μήνες μετά την… έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής βάσης στην Κρατική Ασφάλεια είχαν φτιάξει μία μυστική έκθεση για το προφίλ και την κοινωνία του αντιεξουσιαστικού κινήματος.
Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, γινόταν λόγος για τέσσερις βασικές ομάδες, που διοικούνται από παλιούς γνώριμους των διωκτικών υπηρεσιών και φέρουν το… «στίγμα» του συνήθους υπόπτου. Καταγράφονται ακόμη 27 στέκια στην Αττική, στα οποία περιλαμβάνονται μάλιστα και ορισμένοι υπό διαρκή κατάληψη χώροι πανεπιστημιακών σχολών. Από τότε το είχαν το γινάτι…

Αθώοι… για τους βασανισμούς
Η αστυνομία μας όμως δεν μας «θάμπωσε» μόνο για τις επικοινωνιακές εφαρμογές της, αλλά για τα υψηλού… ορθολογισμού συμπεράσματά της. Την έρευνα για το πού και υπό ποιες συνθήκες βασανίστηκαν οι τρεις από τους τέσσερις συλληφθέντες για τις ληστείες στον Βελβεντό, αυτοί δηλαδή που πιάστηκαν ύστερα από καταδίωξη στη Βέροια, την ανέλαβαν και τη διεκπεραίωσαν με διαδικασίες «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε» οι… αδιάφθοροι. Η ίδια η αστυνομία δηλαδή.
Και τι μας είπαν; Ως προς το αποτέλεσμα της συμπλοκής, ο επικεφαλής τους είπε αφοπλιστικά ότι σε μια μάχη σώμα με σώμα στον δρόμο επικρατεί ο… πιο μυώδης. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως οι νεαροί δράστες δεν είχαν τη σωματική διάπλαση για να αντεπεξέλθουν στο γρονθοκόπημα των ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ που τους συνέλαβαν. Μας είπαν ακόμη ότι έχουν μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων που περιγράφουν συμπλοκή, «πτώση στο έδαφος και κύλισμα». Αυτό που δεν μας είπαν ήταν πώς το… «κύλισμα» έγινε μόνο με τον έναν: τον οδηγό του βαν, που ήταν ο τοξοβόλος.
Σύμφωνα με όσα προέκυψαν, πάλι από την αστυνομική έρευνα, το «πλεύρισμα» του βαν από την πρώτη μηχανή έγινε από την πλευρά της πόρτας του οδηγού. Στη θέση του οδηγού βρισκόταν ο Γιάννης Μιχαηλίδης κρατώντας το τιμόνι, ενώ νωρίτερα είχαν δει ότι είχε όπλο, χωρίς πάντως να διευκρινίζεται αν ήταν πιστόλι ή κάτι άλλο.
Ο πρώτος αστυνομικός, που «πλαγιοκόπησε», με το ένα χέρι κόλλησε το πιστόλι στο τζάμι και με το άλλο άνοιξε την πόρτα, πέταξε τον οδηγό στον δρόμο και άρχισαν να παλεύουν. Σημειώνεται ότι το βαν έχει κλειστή καμπίνα με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει μέχρι τότε αν και πόσοι ήταν στην πίσω καμπίνα.
Δευτερόλεπτα μετά την έναρξη της πάλης, ανοίγει η πλαϊνή συρόμενη πόρτα. Μάλιστα στο πίσω μέρος της κλούβας, στο τζάμι της πίσω ανοιγόμενης θύρας, είχε προσαρμοστεί μια ελληνική σημαία κατά τρόπο ώστε να εμποδίζει τους απέξω να δουν τι γίνεται μέσα, αλλά και να παρέχει στους μέσα τη δυνατότητα να ελέγξουν το εξωτερικό περιβάλλον.
Με το που ανοίγει η πόρτα, σύμφωνα με τον αστυνομικό που πάλευε με τον Μιχαηλίδη, είδε ένα από τα τρία άτομα που ήταν στο πίσω «τυφλό» μέρος να το σημαδεύει με πιστόλι και σχεδόν ταυτόχρονα συνάδελφός του απώθησε το οπλισμένο χέρι προς τα πάνω και αφόπλισε τον νεαρό που το κρατούσε.
Στο πίσω μέρος του βαν ήταν μπροστά στην πόρτα ένας ληστής με το καλάσνικοφ στο δάπεδο, στο μέσο ο γιατρός όμηρος και πίσω του ο δεύτερος ληστής με το καλάσνικοφ τοποθετημένο χιαστί.
Αδιευκρίνιστα ως εκ τούτου παραμένουν τι όπλο κρατούσε ο Μιχαηλίδης και ποιος από τους άλλους δύο ήταν πού, καθώς θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, «στην κατοχή των δραστών (σ.σ.: αυτών που πιάστηκαν στο βαν στη Βέροια) βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο τυφέκια τύπου Kalashnikov, ένα υποπολυβόλο τύπου Scorpion, μια επαναληπτική καραμπίνα, ένα πιστόλι Zastava και ένα πιστόλι Beretta».
Το πιο πιθανό είναι πάντως ο ληστής που ξεπρόβαλε με το χέρι οπλισμένο να ήταν ο 20χρονος Νίκος Ρωμανός, καθώς αυτός ήταν ο ληστής που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Βέροιας, όπως επίσης στο ίδιο νοσοκομείο μεταφέρθηκε ο αστυνομικός που πάλευε με τον Μιχαηλίδη.
Τον γιατρό, για τον οποίο οι αστυνομικοί, σε αντίθεση με όσα υποστήριξε ο αμετροεπής Δένδιας, δεν ήξεραν ότι είναι όμηρος, τον πέταξαν κάτω, του πάτησαν την πλάτη με την μπότα, αλλά δεν τον έδειραν. Ακόμη στην παρουσίαση των δεδομένων των συλλήψεων οι επικεφαλής αστυνομικοί διευθυντές ήταν ξεκάθαροι ως προς τις συνθήκες και το αποτέλεσμα της καταδίωξης. Η επιχείρηση, είπαν, έληξε αναίμακτα και χωρίς τραυματισμούς και οι αστυνομικοί δεν ήξεραν ότι μέσα στο αυτοκίνητο υπήρχε όμηρος.
Συνεπώς, από τη στιγμή που αποδεικνύεται ότι ο Δένδιας ξεφουρνίζει το ένα ψέμα μετά το άλλο, ποιος μπορεί να τους πιστέψει; Τα ίδια άλλωστε δεν μας έλεγαν και για τη… ζαρντινιέρα;
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:38