search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:01
MENU CLOSE

Φιλέτα στα κάρβουνα για χάρη των επενδυτών

18.04.2010 05:52
Φιλέτα στα κάρβουνα για χάρη των επενδυτών - Media

Μας βρίσκουν σε δύσκολη θέση, θέλουν να μας τα πάρουν όλα για μερικές δεκάρες… Κάπως έτσι διαμορφώνεται η κατάσταση στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, με το σχετικό πρόγραμμα της κυβέρνησης να συζητείται σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Μας βρίσκουν σε δύσκολη θέση, θέλουν να μας τα πάρουν όλα για μερικές δεκάρες… Κάπως έτσι διαμορφώνεται η κατάσταση στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, με το σχετικό πρόγραμμα της κυβέρνησης να συζητείται σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Όπως όλα δείχνουν, θυσία στον βωμό της κρίσης και των ελλειμμάτων θα οδηγηθούν κάποιες από τις χρυσοφόρες κρατικές επιχειρήσεις, καθώς είναι μετρημένες στα δάχτυλα εκείνες που θα μπορούσαν να πιάσουν καλή τιμή σε συνθήκες διεθνούς ύφεσης.

Εκτός από τις υπεραξίες που μπορούν ακόμη (!) να δώσουν ο ΟΠΑΠ και ο ΟΤΕ, το «φιλέτο» είναι οι επιχειρήσεις του ενεργειακού τομέα, που τραβάνε το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, αλλά και μπορούν να αποτιμηθούν σε καλύτερες τιμές σε σύγκριση με άλλες εταιρείες σε άλλους κλάδους.

Στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που θα ανακοινώσει σήμερα η κυβέρνηση υπάρχει το ενδεχόμενο να μην περιληφθούν όλα τα… πωλητήρια του ενεργειακού τομέα, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις, κυρίως για την αποφυγή του πολιτικού κόστους και των αντιπαραθέσεων με τους συνδικαλιστές, είναι πιθανό να επιλεγεί η διαδικασία της… «αβλαβούς διέλευσης», δηλαδή της αναζήτησης αγοραστή που θα εμφανιστεί σαν στρατηγικός επενδυτής.

Και τέτοιοι υπάρχουν ουκ ολίγοι… Άλλωστε τις τελευταίες εβδομάδες έχουν περάσει από την Αθήνα μερικές δεκάδες από δαύτους και έχουν κάνει αναγνωριστικές (των προθέσεων) συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες και συμβούλους αρμοδίων υπουργών.

Όλοι ρωτούν να μάθουν για τα σχέδια αντιμετώπισης της κρίσης και στη συνέχεια μπαίνουν στο… ψητό: Μαζί με τα διαπιστευτήριά τους, δηλώνουν έτοιμοι να επενδύσουν στην Ελλάδα, «εφόσον οι τιμές που θα τους ζητήσουν από την κυβέρνηση είναι λογικές», όπως σπεύδουν πάντα να διευκρινίσουν.

Βέβαια, όταν κάνουν λόγο για λογικές τιμές, εννοούν ότι θα πρέπει να… σκοτώσουμε τις επιχειρήσεις με τις καλύτερες προοπτικές. Όλοι θέλουν να αγοράσουν φθηνότερα και τώρα που μας βρίσκουν στην ανάγκη θα το παζαρέψουν όσο τους παίρνει…

Φυσικό αέριο

 

Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις, θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο το μεγάλο ενδιαφέρον που θα καταγραφεί στην προσπάθεια αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΠΑ. Μπορεί η ελληνική αγορά να είναι… φιστίκια (όπως λένε οι Αμερικάνοι) μπροστά στα μεγέθη άλλων ευρωπαϊκών κρατών, αλλά η συγκεκριμένη επιχείρηση έχει διαστάσεις περιφερειακής δύναμης συμμετέχοντας σε σχέδια αγωγών (TGI, ελληνοβουλγαρικός, South Stream) και σε συνεργασίες με γειτονικές χώρες.

Εάν, μάλιστα, προκύψει και η συνεργασία με το Κατάρ στον Αστακό, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο σοβαρά. Φυσικά τα 285 εκατ. ευρώ που πρόσφερε πριν από έξι χρόνια η ισπανική Gas Natural για το 35% της ΔΕΠΑ μάλλον δεν πρόκειται να τα προσφέρει κανείς, λόγω της κρίσης.

Ωστόσο, εάν η κυβέρνηση προχωρήσει σε πώληση με μικρότερο τίμημα, τότε θα κατηγορηθεί για ξεπούλημα. Βλέπετε τότε, το 2004, δεν υπήρχαν τα σχέδια για αγωγούς ούτε οι συνεργασίες με Ιταλούς, Τούρκους, Ρώσους, Βούλγαρους και πάει λέγοντας…

Ιταλικό μοντέλο

 

Μεγάλο πάγιο, που μπορεί να δώσει πολύ σημαντικά ποσά στο Δημόσιο από την πώλησή του, είναι η ΔΕΗ! Ο Παπανδρέου έχει υποσχεθεί προεκλογικά ότι δεν θα πουλήσει επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, αλλά από μόνη της η επιχείρηση ηλεκτρισμού μπορεί να φέρει μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ!

Εδώ υπάρχει και το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί το… ιταλικό μοντέλο, δηλαδή η ΔΕΗ να πουλήσει κάποιες από τις μονάδες της, με τη δικαιολογία ότι έτσι θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή νέων. Τότε τα έσοδα θα είναι πολύ μικρότερα απ’ ό,τι η πώληση μετοχών απευθείας σε στρατηγικό επενδυτή ή στο χρηματιστήριο. Επίσης, θα προκαλέσει την αντίδραση των «σκληρών» συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ.

Σε αναζήτηση επενδυτή, πάντως, βρίσκεται η Αγροτική Τράπεζα για την ΕΠΑ Αττικής, έπειτα από την αποχώρηση της αμερικάνικης Duke, αφήνοντας περίπου το 25% της εταιρείας. Η ΔΕΠΑ κατέχει το 51% και δεν αποκλείεται, μαζί με το ποσοστό που έμεινε στην τράπεζα ως ενέχυρο, να δοθεί κι επιπλέον ποσοστό σε όποιον εκδηλώσει ενδιαφέρον. Και μέχρι σήμερα είναι αρκετοί, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του «Π».

Μία ενεργοβόρος βιομηχανία, που όμως θεωρείται το «χρυσάφι» του τομέα, η Λάρκο, αναμένεται να βγει στο σφυρί, για να δοθεί λύση στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει. Το κακό είναι πως οι αγορές μετάλλων δεν είναι στα καλύτερά τους και όσοι ενδιαφερθούν (Έλληνες και ξένοι) θα θελήσουν να την αγοράσουν όσο όσο. Πολύ περισσότερο που θα επιχειρήσουν να «ξεφορτωθούν» ένα μέρος του προσωπικού, κάτι που θα προκαλέσει αντιδράσεις…

Ψάχνουν ευκαιρίες για επενδύσεις…

 

Την ίδια στιγμή ένας ικανοποιητικός αριθμός ξένων ομίλων έχει εντατικές επαφές με Έλληνες επιχειρηματίες, αλλά και στελέχη του ενεργειακού τομέα της χώρας μας, συζητώντας το ενδεχόμενο να υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια που θα αξιοποιούν την πολύ καλή γεωγραφική θέση της Ελλάδας, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης, την επόμενη ημέρα από την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Την Τρίτη, βρέθηκε στην Αθήνα ο Ουμπέρτο Κουαντρίνο, διευθύνων σύμβουλος της Edison, και είχε συναντήσεις με τη… μισή κυβέρνηση! Η ιταλική εταιρεία έχει στρατηγικά συμφέροντα στη χώρα μας (ελληνοϊταλικός και ελληνοβουλγαρικός αγωγός, σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε κοινοπραξία με τα ΕΛ.ΠΕ.). Εκεί αποδίδονται, άλλωστε, τα θετικά σχόλια για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την κρίση και η επιθετική διάθεση έναντι των γερμανικών θέσεων.

Όπως έλεγαν στο «Π» στελέχη της αγοράς με πολύ καλή γνώση των εξελίξεων, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν γίνει αρκετές συναντήσεις σε κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας, με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών μεγάλων ενεργειακών ομίλων και Ελλήνων επιχειρηματιών, αλλά και παραγόντων που βρίσκονται κοντά στους συναρμόδιους υπουργούς.

Τα σχέδια των ξένων σχεδόν αποκλειστικά αφορούν τον ενεργειακό τομέα, αρχής γενομένης από τις ανανεώσιμες πηγές, που διαθέτουν το πλεονέκτημα των επιδοτήσεων και των άλλων κινήτρων, και καταλήγοντας στις πιο «ρυπογόνες» λύσεις, όπως οι λιγνιτικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής.

Ακόμη και το θέμα των ερευνών για πετρέλαιο, τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Δυτική Ελλάδα, συζητήθηκε, αλλά, όπως όλα δείχνουν, δεν υπήρξε κάποια πρόοδος, με εξαίρεση τη θετική εξέλιξη στην υπόθεση της Καβάλα Oil και την επέκταση του προγράμματος έρευνας και παραγωγής από το πεδίο «Ε».

Το επόμενο διάστημα και έως το καλοκαίρι αναμένονται πολλές και ενδιαφέρουσες εξελίξεις. Ας ελπίσουμε ότι οι εξελίξεις αυτές θα είναι θετικές και θα δίνουν λύση σε σημαντικό βαθμό στα οικονομικά προβλήματα της χώρας…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:01