search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:51
MENU CLOSE

Ψηλός, ξανθός και… δήμαρχος

17.04.2010 15:00
Ψηλός, ξανθός και... δήμαρχος - Media

Άντρα ώριμο και έμπειρο, ψηλό και εμφανίσιμο, με ξανθά μαλλιά και θεληματικό πηγούνι, με καλούς τρόπους και μειλίχια συμπεριφορά, που να έχει απήχηση σε άντρες και γυναίκες όλων των κομμάτων αναζητά το ΠΑΣΟΚ για να τον θέσει επικεφαλής στα ψηφοδέλτια των δήμων αλλά και των περιφερειών.

Άντρα ώριμο και έμπειρο, ψηλό και εμφανίσιμο, με ξανθά μαλλιά και θεληματικό πηγούνι, με καλούς τρόπους και μειλίχια συμπεριφορά, που να έχει απήχηση σε άντρες και γυναίκες όλων των κομμάτων αναζητά το ΠΑΣΟΚ για να τον θέσει επικεφαλής στα ψηφοδέλτια των δήμων αλλά και των περιφερειών. Φυσικά τα κριτήρια είναι ανάλογα και για τις γυναίκες υποψηφίους, χωρίς όμως να καθορίζεται επακριβώς αν η προτίμηση είναι προς το… ξανθό ή το μελαχρινό.

Και μπορεί η περιγραφή για τον τέλειο υποψήφιο να έχει μία δόση υπερβολής, η αλήθεια είναι όμως πως στο κυβερνών κόμμα αναζητούν τον ιδανικό άνθρωπο για να τον χρίσουν υποψήφιο. Οι λόγοι είναι προφανείς. Το νέο εκλογικό σύστημα πολύ δύσκολα μπορεί να δώσει την εκλογή από τον πρώτο γύρω. Αυτή τη φορά χρειάζεται το 50 συν 1, κάτι που φαίνεται να είναι πολύ δύσκολο να κατακτήσουν οι υποψήφιοι και στους δήμους και στις περιφέρειες.

Η προσωπικότητα λοιπόν που θα επιλεγεί για αυτή τη θέση θα πρέπει να είναι μια προσωπικότητα ευρείας αποδοχής όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην ουσία. Χωρίς να είναι απαγορευτικό το να προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι μάλλον επιβοηθητικό, αφού στον δεύτερο γύρο θα πρέπει να απευθυνθεί και στους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων.

Ιδιαίτερα οι υποψήφιοι περιφερειάρχες θα προσεγγίσουν και τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων των γύρω νομών. Κάτι που σημαίνει αυτομάτως ότι ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει γνώση των προβλημάτων όλης της περιφέρειας (σε πολλές περιπτώσεις δυο και τριών νομών), επικοινωνιακό χάρισμα, εντιμότητα, πείρα, γνώση του χώρου της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Φυσικά θα πρέπει να έχει άριστη σχέση και με τα κόμματα της Αριστεράς, αφού σε αυτές τις εκλογές ΚΚΕ και ΣΥΝ θα κληθούν να παίξουν τον σημαντικότερο ρόλο. Μάλλον, όμως, ψάχνουν να βρουν ψύλλους στ’ άχυρα.

Διαδικασία επιλογής

Η διαδικασία για την επιλογή των υποψηφίων είναι ίσως το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο αυτού του εγχειρήματος, αφού δήμαρχοι και περιφερειάρχες μπορούν να επιλεγούν με τρεις τρόπους:

* Με προκριματικές εκλογές μέσα στις τοπικές οργανώσεις.

* Παίρνοντας απευθείας το χρίσμα.

* Διατηρώντας τη θέση που κατέχουν, εφόσον κριθεί με αντικειμενικά κριτήρια ότι ως δήμαρχοι ή νομάρχες έκαναν καλά τη δουλειά τους.

Φυσικά τα προβλήματα που αναμένεται να προκύψουν από αυτή τη διαδικασία δεν είναι λίγα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την επιλογή των περιφερειαρχών. Όπως συνηθίζεται στην Ελλάδα, ο κάθε νομός θα επιθυμεί αλλά και θα διεκδικεί ο περιφερειάρχης να κατάγεται από εκεί ώστε να έχουν τις προσβάσεις τους και τους ανθρώπους τους. Έτσι η επιλογή του προσώπου γίνεται πάρα πολύ δύσκολο εγχείρημα.

Για τον λόγο αυτόν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, στενός φίλος του πρωθυπουργού και υπεύθυνος για την ανεύρεση των υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών Θανάσης Τσούρας ξεκινά να ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να δει ο ίδιος όλους τους ενδιαφερόμενους, να μιλήσει μαζί τους, να διαπιστώσει τι απήχηση έχουν στην τοπική κοινωνία και στις γύρω περιοχές ώστε στη συνέχεια να καταλήξει. Κάτι δηλαδή σαν άτυπο τεστ ικανοτήτων.

Φυσικά όλη αυτή η διαδικασία θέλει πολύ χρόνο, γερά νεύρα και ξεκάθαρη άποψη για το προφίλ του υποψηφίου. Χρειάζεται ακόμη, όπως έλεγε στο «Π» κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, και υπομονή και σωστή διαχείριση των ενδιαφερομένων έτσι ώστε, εάν απορριφθούν, να μη δημιουργήσουν προβλήματα.

…Πολλά υποσχόμενοι

Και ενώ στο ΠΑΣΟΚ αναζητούν τον ώριμο έμπειρο πενηντάρη, η Ν.Δ. κατεβάζει τον πήχη, τουλάχιστον ηλικιακά. Αναζητά νέους, πολλά υποσχόμενους, άφθαρτους, με πολιτικές φιλοδοξίες. Δηλαδή η λογική που επικρατεί είναι «θα χάσουμε που θα χάσουμε αρκετές περιφέρειες και δήμους, τουλάχιστον στη συνέχεια να μας μείνει μία καλή μαγιά για να προχωρήσουμε σε συνολική ανανέωση».

Το βεβαρημένο πρόσφατο παρελθόν της Ν.Δ. έχει κάνει τον πρόεδρό της Αντώνη Σαμαρά επιφυλακτικό σε όλα τα επίπεδα. Έτσι όσοι βουλευτές δεν κατόρθωσαν να εκλεγούν στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση και ήθελαν να θέσουν υποψηφιότητα για το αξίωμα του δημάρχου ή του περιφερειάρχη δεν πρόκειται να δουν την επιθυμία τους να πραγματοποιείται. «Τους τιμώρησε ο λαός κι εμείς δεν πρόκειται να απαξιώσουμε τη σαφή εντολή που μας έδωσαν οι ψηφοφόροι» έλεγε στο «Π» στέλεχος της Ν.Δ.

Έτσι λοιπόν και στη Ν.Δ. έχει αρχίσει η ανεύρεση άφθαρτων νέων που ζητούν… δουλειά. Φυσικά προηγούνται οι επιτυχημένοι δήμαρχοι και όσοι εκπροσωπούν τους μεγαλύτερους νομούς ανά περιφέρεια. Και εδώ – όπως και στο ΠΑΣΟΚ – τη δύσκολη δουλειά την κάνει μια παλιά «καραβάνα» του κόμματος: ο βουλευτής της Ν.Δ., στενός φίλος του Σαμαρά και γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης Βασίλης Μιχαλολιάκος.

Φυσικά στη Ν.Δ. έχουν να αντιμετωπίσουν και ένα άλυτο μέχρι σήμερα υπαρξιακό πρόβλημα. Αυτό της προσέγγισης της Αριστεράς. Τον τρόπο δηλαδή που θα διεισδύσουν στους ψηφοφόρους της Αριστεράς στον δεύτερο γύρο προκειμένου να αποκομίσουν τα επιθυμητά οφέλη.

Πάντως όποιοι και να είναι οι υποψήφιοι και από τα δυο μεγάλα κόμματα, δύσκολα μπορεί να προβλέψει κάποιος τι μέλλει γενέσθαι, αφού, όπως είναι γνωστό, ένα μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων, ιδιαίτερα στην επαρχία, ψηφίζει με άλλα κριτήρια και όχι με κομματικές γραμμές…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:50