search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:06
MENU CLOSE

Θηριωδίες στο όνομα του κέρδους

18.02.2013 06:26
Θηριωδίες στο όνομα του κέρδους - Media

Σήµα κινδύνου εκπέµπει η ∆ιεθνής Ένωση για τη ∆ιατήρηση της Φύσης, αφού η λαθροθηρία των ρινόκερων από διεθνείς συµµορίες που εµπορεύονται τα κέρατά τους έχει φτάσει σε απειλητικά για την επιβίωση του είδους επίπεδα.

Σήµα κινδύνου εκπέµπει η ∆ιεθνής Ένωση για τη ∆ιατήρηση της Φύσης (International Union for Conservation of Nature – IUCN), αφού η λαθροθηρία των ρινόκερων από διεθνείς συµµορίες που εµπορεύονται τα κέρατά τους έχει φτάσει σε απειλητικά για την επιβίωση του είδους επίπεδα. Η αξία των κεράτων του ρινόκερου ξεπερνά τα 50.000 ευρώ το κιλό, µε αποτέλεσµα το παράνοµο εµπόριό τους να είναι εξαιρετικά επικερδές για οργανωµένες οµάδες που δρουν στην Αφρική και την Ασία.
 
Σύµφωνα µε τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι επιστήµονες του IUCN, η λαθροθηρία ρινόκερων έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 χρόνων, αφού 1.997 ρινόκεροι σκοτώθηκαν από λαθροθήρες την περίοδο 2006-2012 και µόνο στη Νότια Αφρική 668 το 2012.
 
Πάνω από το 60 τοις εκατό των άτυχων ζώων που θανατώθηκαν το 2012 στη Νότια Αφρική ζούσε στο Kruger National Park , το µεγαλύτερο πάρκο άγριας φύσης της χώρας και κορυφαίο προορισµό για σαφάρι. Η Νότια Αφρική έχει θεσπίσει αυστηρούς νόµους για τη λαθροθηρία, που όµως δεν φαίνεται να πτοούν τους κυνηγούς.
 
Το κέρατο του ρινόκερου θεωρείται σύµβολο υψηλού στάτους σε περιοχές της Ασίας, κυρίως στο Βιετνάµ και την Κίνα. Παράλληλα θεωρείται για τη µη συµβατική Ιατρική ως ένα συστατικό κατάλληλο για την καταπολέµηση πολλών ασθενειών, ακόµα και του καρκίνου.
 
Οι επιστήµονες εκτιµούν ότι, αν η λαθροθηρία συνεχιστεί µε αυτούς τους ρυθµούς, σε περίπου 20 χρόνια όλα τα είδη του ρινόκερου ενδέχεται να έχουν εξαφανιστεί από τον πλανήτη.
 
Ενίσχυση της Ιντερπόλ
 
Στον αγώνα για την πάταξη της εγκληµατικότητας σε βάρος της άγριας πανίδας και χλωρίδας συντάσσεται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία πρόκειται να διαθέσει περίπου δύο εκατοµµύρια ευρώ για τη στήριξη των προσπαθειών της Ιντερπόλ που ασχολείται µε το παράνοµο διεθνές εµπόριο ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας.
 
Όπως δήλωσε ο Janez Potoc n ik, επίτροπος για το περιβάλλον, «το παράνοµο εµπόριο ελεφαντόδοντου και κεράτων ρινόκερου έχει φθάσει σε ιδιαίτερα ανησυχητικά επίπεδα µέσα σε µία δεκαετία, ενώ οι επιπτώσεις της παράνοµης αυτής εµπορίας είναι εµφανείς και σε άλλα είδη που απειλούνται µε εξαφάνιση, όπως η τίγρη ή ορισµένα είδη τροπικής ξυλείας». Η εγκληµατικότητα αυτή αποτελεί, όπως επισήµανε, µία από τις κυριότερες αιτίες απώλειας βιοποικιλότητας και η χρηµατοδότηση θα συµβάλει στην επιβολή της νοµοθεσίας και στην ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας για την αντιµετώπιση του ανησυχητικού αυτού φαινοµένου.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:03