search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 06:59
MENU CLOSE

Στη…στροφή για τον Μηχανισμό

17.04.2010 15:04
Στη...στροφή για τον Μηχανισμό - Media

Ένα νέο πακέτο μέτρων, που δεν θα ονομάζεται ακριβώς έτσι, αφού θα «περαστεί» επικοινωνιακά με το… λούστρο των μεγάλων μεταρρυθ­μίσεων, θα περάσει το επόμενο δι­άστημα η κυβέρνηση.Πακέτο μέτρων με κοινωνικές επιπτώσεις σο­βαρές, αν και όχι άμεσες, αφού δεν θα αφορά τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Ένα νέο πακέτο μέτρων, που δεν θα ονομάζεται ακριβώς έτσι, αφού θα «περαστεί» επικοινωνιακά με το… λούστρο των μεγάλων μεταρρυθ­μίσεων, θα περάσει το επόμενο δι­άστημα η κυβέρνηση.

Πακέτο μέτρων με κοινωνικές επιπτώσεις σο­βαρές, αν και όχι άμεσες, αφού δεν θα αφορά τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Στόχος της κυβερνητικής πρωτοβουλίας είναι να ξεπεραστούν οι ανησυχίες των αγορών, αφού η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια να αποφύγει πάση θυσία την άμεση (τουλάχι­στον) προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό Αν και όλα δείχνουν ότι εκεί που φτάσαμε είναι σχεδόν αδύνατον να το αποφύγουμε…

Το νέο πακέτο μέτρων αφορά τις ιδιωτικοποιή­σεις, το ασφαλιστικό, την περίφημη αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, το ενιαίο κέντρο πληρωμών των δημοσίων υπαλλήλων, την κατάργηση υπηρεσιών, οργανισμών και επιχει­ρήσεων του Δημοσίου, τη μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας και την προσπάθεια άρσης επενδυτικών εμποδίων λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και νομοθετικής πολυπλοκότητας.

Ιδιωτικοποιήσεις…

Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα συζητηθεί σήμερα στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο με το οικονομικό επιτελείο να δίνει μια πρώτη γεύση για το πρόγραμμα που έχει καταρτίσει.

Αιχμή του δόρατος είναι η εύρεση στρατηγικού επενδυτή στον ΟΣΕ. Η οικονομική κατρακύλα του Οργανισμού και τα καθημερινά χρέη που σωρεύ­ονται έχουν κάνει την κατάσταση εξαιρετικά πιε­στική. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι αν ανακοινώσει ένα πρόγραμμα αναγκαστικών μετατάξεων 3.000 εργαζομένων στον ΟΣΕ (έχει αποκλειστεί η εθε­λούσια έξοδος) και βρεθεί ένας τρόπος τακτοποίη­σης των χρεών του, μπορεί να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής, αφού έχει σοβαρό πεδίο εμπορικής και επιβατικής ανάπτυξης στη χώρα μας.

Μάλιστα κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι θα προτιμούσαν να συνεταιριστεί το κράτος με Γάλλους επενδυτές, που έχουν αναπτύξει πρωτο­ποριακές τεχνικές στα τρένα δίνοντας τεχνογνωσία ακόμα και στους Ιάπωνες.

Από κοντά θα συζητηθούν κι άλλοι χώροι ιδιω­τικοποιήσεων, όπως ο ΟΠΑΠ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το λιμάνι Θεσσαλονίκης κ. ά..

Το ζήτημα όμως είναι ότι όλη η διαδικασία στην παρούσα φάση θα μοιάζει με ξεπούλημα, αφού πολύ δύσκολα η κυβέρνηση μπορεί να πείσει ότι τα χρήματα που θα εισπραχτούν δεν θα μπουν στην εξυπηρέτηση των ελλειμμάτων. Και δεν θα μοι­άζει, θα πρόκειται για ξεπούλημα, με στόχο να ικανοποιηθεί ο Ντομινίκ Στρος Καν και τα ξεφτέρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στο πλαίσιο της… ικανοποίησης των επίδοξων δανειστών μας έχει μπει και η περίφημη περιου­σία του Δημοσίου, αφού ήδη ο αντιπρόεδρος Θό­δωρος Πάγκαλος σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες έχουν μπει στην περιπέτεια της κατα­γραφής, προκειμένου να προκύψουν προτάσεις για επενδύσεις κυρίως σε παραθαλάσσια φιλέτα και σε εκτάσεις σε τουριστικές περιοχές.

Ταυτόχρονα επιχειρείται να ξεπαγώσουν επεν­δυτικές προτάσεις που είχαν κολλήσει τα τελευ­ταία χρόνια λόγω γραφειοκρατικών δυσκολιών, αφού ο στόχος της κυβέρνησης είναι να ισορρο­πήσει μεταξύ των πολύ σκληρών μέτρων που οδη­γούν σε ύφεση και σε επενδύσεις που δημιουργούν ανάπτυξη.

Το ασφαλιστικό…

Όμως στο σημερινό Υπουργικό αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» στον Ανδρέα Λοβέρδο για επίσπευση του ασφαλιστικού και μάλιστα με προθεσμίες που θα φέρνουν πολύ εγγύτερα τις όποιες προθεσμίες ισχύος των νέων μέτρων.

Πληροφορίες επισημαίνουν πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανακοινώσει ότι η κρισιμότητα των στιγμών είναι τέτοια, ώστε δεν υπάρχει περιθώριο οι αλλαγές να ισχύσουν από το 2018, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να ενεργοποιηθούν από το 2013 και ενδεχομένως αυτό να αφορά τον νέο υπολογισμό των συντάξεων.

Η ανησυχία, όμως, κυβερνητικών στελεχών εί­ναι αν οι ανακοινώσεις προκαλέσουν κύμα φυ­γής στο Δημόσιο μέσα στην επόμενη διετία, διάστημα για το οποίο η κυβέρνηση έχει ανακοι­νώσει ότι παγώνουν οι προσλήψεις, και υπάρξουν έτσι δυσαναπλήρωτα κενά σε κρίσιμους κλάδους.

Η σημερινή κατάληξη της συζήτησης θα κρίνει πόσο «σκληρό» και επώδυνο θα είναι το νέο ασφα­λιστικό πακέτο και κυρίως αν το… παλούκι έρθει πιο σύντομα απ’ ό,τι αναμενόταν.

Η αίσθηση πάντως που υπάρχει στην κυβέρνη­ση είναι ότι στην παρούσα φάση, με την κοινωνία σχεδόν ημιλιπόθυμη, αλλά και κρίσιμες κοινωνι­κές ομάδες «αποφασισμένες» να συμβάλουν στην κρίση, δημιουργούνται σχεδόν ιδανικές συνθήκες να περάσουν οι ρυθμίσεις χωρίς να προκληθεί κοι­νωνικό χάος, αν και είναι σχεδόν σίγουροι ότι θα υπάρξουν σοβαρές αντιδράσεις.

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό με την ταυτόχρονη (σχεδόν) προώθηση αλλαγών στην αγορά ερ­γασίας, τη μεγαλύτερη ευελιξία στις συνθήκες εργασίας, την άνοδο του αριθμού των απολύσεων και άλλα σχετικά που είναι ακόμα στο στάδιο προ­ετοιμασίας αναμένεται να έχουν προωθηθεί προς ψήφιση μέσα στον Μάιο.

Παρότι οι αρμόδιοι στο υπουργείο Εργασίας επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει θέμα κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων, συνδικαλιστές επι­σημαίνουν ότι από την πίσω πόρτα ετοιμάζεται η προώθηση και ατομικών συμβάσεων εργασίας, που συμβαίνει εν εκτάσει στον ιδιωτικό τομέα και αν θεσμοθετηθεί θα προκαλέσει σοβαρή αποδιάρθρωση του κράτους δικαίου.

Να πούμε ότι οι «παρεμβάσεις» αυτές στην αγορά εργασίας αποτελούν πάγιο αίτημα των διεθνών δανειστών μας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο αύξησης της ανταγωνι­στικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, και η κυβέρνηση, ούσα στο καναβάτσο, μάλλον είναι… πεισμένη να τις επιχειρήσει άμεσα…

Η επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση, από την οποία θα προκύψουν και οι απολύσεις συμβασι­ούχων μετά το καλοκαίρι, είναι ο «Καλλικράτης». Από την κυβέρνηση υπολογίζουν ότι οι δήμοι απα­σχολούν περίπου 35 χιλιάδες εργαζόμενους, σε αρκετούς από τους οποίους δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις.

Όπως όμως διευκρίνισε πρόσφατα ο Θόδωρος Πάγκαλος, αυτό δεν μπορεί να αφορά όσους έχουν υπογράψει σύμβαση αορίστου χρόνου, αφού αυτή προκαλεί ισχυρά νομική δέσμευση για το κράτος και νομικά δεν είναι εύκολο να διακο­πεί.

Η αποστροφή αυτή του αντιπροέδρου της κυ­βέρνησης αποδεικνύει ότι είχε εξεταστεί και το συ­γκεκριμένο ενδεχόμενο για όσους εργαζόμενους στο Δημόσιο δεν απασχολούνται με το… τελεσί­δικο καθεστώς του μόνιμου εργαζόμενου, αλλά έχουν υπογράψει σύμβαση αορίστου χρόνου.

Πάντως οι κυβερνητικές πληροφορίες και για  τον «Καλλικράτη» επιμένουν ότι τα χρονικά περιθώρια που θα δοθούν στους δήμους για συγχωνεύσεις υπηρεσιών και επιχειρήσε­ων και την αξιοποίηση των υποδομών τους θα είναι σχετικά μικρός, αφού η κυβέρνηση θέλει να δώσει άμεσα αποτελέσματα της περικοπής δαπανών 1,8 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό που υπολογίζει ότι θα υπάρξει με την εφαρμογή του προγράμματος.

Παράλληλα προωθείται το πρόγραμμα κατάργησης και συγχώνευσης δημοσίων υπηρεσιών. Παρότι έχουν σημειωθεί πολλές δυσκολίες νομικής και συνταγματικής φύσε­ως για την κατάργηση τους, έχει βρεθεί ότι τουλάχιστον 30 με 40 φορείς μπορούν να καταργηθούν.

Στον αέρα θα μείνουν 1.000 τουλάχιστον δημόσιοι υπάλληλοι, αφού σύμφωνα με τη συνταγματική ερμηνεία του Θ. Πάγκαλου, αν εκλείψουν οι θέσεις τους μπορεί να απολυθούν χωρίς νομικές επιπτώσεις.

Μια ακόμα επιχείρηση περιστολής δαπα­νών είναι η προώθηση του ενιαίου κέντρου πληρωμών στο Δημόσιο, αφού οι κυβερνώ­ντες επισημαίνουν ότι μέσα από αυτή τη δια­δικασία μπορεί να βρεθούν «μαύρες τρύπες» στις πληρωμές συγκεκριμένων κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 06:53