search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:08
MENU CLOSE

Αυτοί που έχουν ρευστό θα αγοράσουν… τζάμπα

17.04.2010 15:17
Αυτοί που έχουν ρευστό θα αγοράσουν... τζάμπα - Media

Στον χορό του Ζαλόγγου μπήκαν και οι τιμές των ακινήτων σημειώνοντας πτώση της τάξεως του 20% ακόμη και σε παραδοσιακά ακριβές περιοχές, στις οποίες μέχρι τώρα η κρίση δεν έλεγε να φθάσει…

Στον χορό του Ζαλόγγου μπήκαν και οι τιμές των ακινήτων σημειώνοντας πτώση της τάξεως του 20% ακόμη και σε παραδοσιακά ακριβές περιοχές, στις οποίες μέχρι τώρα η κρίση δεν έλεγε να φθάσει…

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών από τις αγγελίες πώλησης, το κόστος αγοράς κατοικιών στα νότια προάστια, και πιο συγκεκριμένα στον Άλιμο, κατρακύλησε στα 3.000 ευρώ από 3.500 ευρώ που πωλούνταν πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο το τετραγωνικό, ενώ στον Αγ. Δημήτριο η πτώση έφθασε στο 20%.

Στα βόρεια προάστια και συγκεκριμένα στο Ψυχικό η πτώση πώλησης κατοικιών αγγίζει το 10%, ενώ στην Κηφισιά το 15%, δηλαδή από 3.600 ευρώ ανά τ.μ. που έφθανε πέρυσι η τιμή πλέον έπεσε στα 3.000 ευρώ. Ανάλογη είναι η εικόνα και στα νότια προάστια, με το κόστος αγοράς στη Βουλιαγμένη να παρουσιάζει μείωση 10%, δηλαδή από τα 3.750 ευρώ που ήταν έναν χρόνο πριν έφτασε στα 3.500 ευρώ.

Στο κέντρο οι τιμές πώλησης ανά τετραγωνικό μέτρο έπεσαν και κάτω από τα 1.500 ευρώ το τετραγωνικό. Για παράδειγμα, στο Μεταξουργείο η μείωση είναι της τάξεως του 20%, ενώ στην Πλατεία Αμερικής, που η πτώση αγγίζει το 25%, οι τιμές είναι στα 1.000 ευρώ το τετραγωνικό. Ανάλογα η μείωση στον Βοτανικό είναι της τάξεως του 20%, ενώ στον Άγιο Ελευθέριο οι τιμές διαμορφώνονται στα 1.200 ευρώ το τετραγωνικό με πτώση σχεδόν 25%.

Έτσι λοιπόν ένα ακόμη «θύμα» της κρίσης που πλήττει την ελληνική οικονομία είναι η αγορά ακινήτων, καθώς τόσο η οικοδομική δραστηριότητα όσο και οι πωλήσεις νεόδμητων αλλά και μεταχειρισμένων ακινήτων σημειώνουν τους τελευταίους μήνες ελεύθερη πτώση, οδηγώντας χιλιάδες πολίτες που δραστηριοποιούνται στον πιο νευραλγικό κλάδο της οικονομίας στην ανεργία.

Η ζήτηση άλλωστε έχει σημειώσει βουτιά τα δύο τελευταία χρόνια και σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι αγοραπωλησίες που άγγιξαν το 2005 τις 215.000, το 2009 υποχώρησαν στις 94.000, ενώ για το τρέχον έτος παράγοντες της κτηματαγοράς προβλέπουν ότι οι συναλλαγές από αγοραπωλησίες ακινήτων θα διαμορφωθούν σε κάτω από 50.000.
Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε και το γεγονός ότι οι τιμές κατοικιών βρέθηκαν αδικαιολόγητα στα ύψη τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν αυτό που με παραστατικό τρόπο αποκαλούμε «φαινόμενο της φούσκας».

Μάλιστα, αν ληφθεί υπόψη πως πριν από έναν χρόνο (δηλαδή πριν μάθουμε για τα οικονομικά χάλια της χώρας) γινόταν λόγος για τιμές ακινήτων που ήταν υπερτιμημένες κατά περίπου 30% σε σχέση φυσικά με τα τότε θεωρούμενα θεμελιώδη μεγέθη της εθνικής οικονομίας, τότε είναι εύκολο να αντιληφθεί και ο πιο δύσπιστος ότι η κατάρρευση δεν είναι ίσως ένα τόσο μακρινό και τόσο απίθανο ενδεχόμενο.

Τα στοιχεία αυτά είναι άκρως αποκαλυπτικά για την αγορά ακινήτων, που ως πριν από μερικά χρόνια αποτελούσε τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και η οποία τώρα πλήττεται από την πρωτοφανή χρηματοπιστωτική κρίση, τα διευρυμένα ελλείμματα και το υπέρογκο χρέος.

Τα νέα φορολογικά μέτρα, η χαμηλή ζήτηση, η περιορισμένη δυνατότητα τραπεζικής χρηματοδότησης αλλά και η απόφαση των εργολάβων να διαθέσουν σε ελκυστικές τιμές το απόθεμά τους έπειτα από παρατεταμένη και χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα αναμονή δημιουργούν σταδιακά τις κατάλληλες συνθήκες για πτώση του κόστους αγοράς κατοικίας στη χώρα μας.

Η μεγάλη πτώση στις πωλήσεις ακινήτων οφείλεται αφενός στη μείωση της αγοραστικής δύναμης των ενδιαφερόμενων αγοραστών λόγω της οικονομικής κρίσης και αφετέρου στη μεγάλη ζήτηση για αγορά κατοικίας τα προηγούμενα χρόνια και στην ανέγερση πολλών νέων κατοικιών.

Σήμερα η αγορά εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από υπερπροσφορά περίπου 200.000 νεόδμητων ακινήτων σε ολόκληρη την επικράτεια, ενώ τα ποσοστά ιδιοκατοίκησης βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών. Οπως αναφέρουν παράγοντες που δραστηριοποιούνται στην αγορά ακινήτων, η κατοικία έχει παύσει να αποτελεί βασική επενδυτική επιλογή που μπορεί να εξασφαλίσει ένα σταθερό και υψηλό εισόδημα. Με τα μετρητά στο χέρι, τονίζουν παράγοντες της αγοράς, μπορείς να διαπραγματευτείς δυναμικά με κάποιον πωλητή ακινήτου που θα έχει ανάγκη.

Ωστόσο, η εφαρμογή «πόθεν έσχες» για την απόκτηση πρώτης κατοικίας δημιουργεί ένα ακόμη πρόβλημα στους ενδιαφερόμενους αγοραστές, καθώς είναι γνωστό ότι ώς σήμερα το ίδιο το κράτος «επιτρέπει» τη φοροδιαφυγή στον χώρο των μεταβιβάσεων. Σήμερα σχεδόν στο σύνολό τους οι αγοραπωλησίες εμφανίζονται στα συμβόλαια όχι με βάση την πραγματική τιμή, αλλά την αντικειμενική αξία.

Με βάση την αλλαγή στο «πόθεν έσχες» που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών και με δεδομένο ότι συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ θα διενεργούνται από το 2011 μέσω τραπεζικών επιταγών ή πιστωτικών – χρεωστικών καρτών, ουσιαστικά θα οδηγηθούν όλοι οι πολίτες που αποκτούν ακίνητα να δηλώνουν το πραγματικό τίμημα και όχι την αντικειμενική αξία. Αυτό θα οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερη φορολογία σε σχέση με τα ισχύοντα σήμερα, παρά την έστω μικρή μείωση του φόρου μεταβίβασης από το 11% στο 10%.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:00