21/10/2019 09:34:34
16.4.2010

Συμβούλια και διαβούλια...

Συμβούλια και διαβούλια... - Media

«Δε συνιστά αίτημα για βοήθεια η επιστολή που έστειλε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στην Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» όπως …μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μετά την άτυπη σύνοδο του συμβουλίου των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, την Παρασκευή.

Τελικά στη συνεδρίαση δε συζητήθηκε διεξοδικά το θέμα της Ελλάδας, ωστόσο τα κράτη - μέλη βολιδοσκόπησαν τις τεχνικές και νομικές προετοιμασίες του μηχανισμού στήριξης, αν ενεργοποιηθεί.

Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ έκανε επίσης λόγο για «ελλείψεις στο οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση της κρίσης» και ανακοίνωσε πως οι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού για την αντιμετώπιση των κρίσεων.

Στο συμβούλιο τέθηκε και θέμα ενίσχυσης του Συμφώνου Σταθερότητας που διέπει τις χώρες του ευρώ, καθώς και κάλυψης των διαφορών ανταγωνιστικότητας που υπάρχουν ανάμεσα στα κράτη μέλη.

Ως προς την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας οι κοινοτικοί ιθύνοντες τάχθηκαν υπέρ της καθιέρωσης διαδικασιών διαβούλευσης επί των σχεδίων εθνικών προϋπολογισμών στο πλαίσιο του Eurogroup, πριν αυτά τεθούν υπό την κρίση των εθνικών κοινοβουλίων, ενώ παράλληλα επισήμαναν την ανάγκη αυστηρότερων κανόνων ως προς την υποχρέωση των κρατών - μελών να μειώνουν τα δημόσια χρέη τους

Για το πρόβλημα των διαφορετικών επιπέδων ανταγωνιστικότητας των χωρών του ευρώ, ο Γιούνκερ επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της πολυμερούς εποπτείας και βελτίωσης του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών στη ζώνη του ευρώ, ενώ ο Τρισέ υπογράμμισε την ανάγκη συμβατότητας των μισθών σε μια χώρα με τα επίπεδα παραγωγικότητας στη χώρα αυτή.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.