13/11/2019 00:36:19
17.4.2010

Το «Fakelaki», το «Rousfeti» και η Wall Street Journal

Το «Fakelaki», το «Rousfeti» και η Wall Street Journal - Media

Τον βρήκε η Wall Street Journal τον λόγο για τον οποίο πάει άπατη η ελληνική οικονομία. Και (σύμφωνα με την εφημερίδα) τής τον είπαμε εμείς ως λαός : είναι το «Fakelaki» και το «Rousfeti»  (ναι, έτσι ακριβώς τα γράφει στο άρθρο της, διότι ως γνωστόν, μερικές ελληνικές λέξεις δεν μεταφράζονται σε καμία άλλη γλώσσα…)

Σύμφωνα λοιπόν με τη γνωστή αμερικανική εφημερίδα, οι δωροδοκίες, οι πελατειακές σχέσεις και οι πάσης φύσεως και εμπνεύσεως μορφές διαφθοράς (λέξη για την οποία υπάρχει μετάφραση σε πάααααρα πολλές άλλες γλώσσες) στερούν από το ελληνικό κράτος γύρω στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, δηλαδή περίπου το 8% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.

Η μελέτη του ινστιτούτου Brookings της Ουάσινγκτον, την οποία επικαλείται η Wall Street Journal  για το άρθρο της,  συμπληρώνει ότι «εάν υπήρχε διαφάνεια στο δημόσιο τομέα της Ελλάδας, όπως στη Σουηδία και την Ολλανδία, τότε η χώρα την περασμένη δεκαετία θα είχε πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της και όχι υπέρογκο έλλειμμα».

Για να μην αισθανόμαστε μόνοι πάντως, στις  πρώτες θέσεις στον πίνακα της διαφθοράς βρίσκουμε, εκτός από εμάς, και την Ιταλία, ενώ ακολουθούν η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Τα αναλυτικά στοιχεία της μελέτης του ινστιτούτου Brookings θα δημοσιευθούν τις επόμενες εβδομάδες, οπότε ενδέχεται να γίνουν γνωστές σε greeklish και άλλες, «άγνωστες» για τους άλλους λαούς ελληνικές λέξεις…

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.