18/01/2020 23:22:33

Εμπορικό κέντρο στην Ακαδημία Πλάτωνος!!!

Εμπορικό κέντρο στην Ακαδημία Πλάτωνος!!! - Media

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στον Δήμο Αθηναίων, αφού η δημοτική αρχή φέρεται να συνομιλεί και να υπογράφει συμφωνίες με την εταιρεία Artume S.A., η οποία έχει εξαγοράσει το οικόπεδο που ήταν εγκατεστημένη η βιομηχανία Μουζάκη, χωρίς να γνωρίζει τίποτε το δημοτικό συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο του 2012 ο δήμος υπέγραψε «Κοινή Διακήρυξη Προθέσεων» με την εταιρεία Artume, ένα μνημόνιο επί της ουσίας συνεργασίας, το οποίο περιλαμβάνει σειρά «αντισταθμιστικών» μέτρων προς την 4η δημοτική κοινότητα για την κατασκευή του πολυκέντρου «Academy Gardens».

Η εταιρεία, δηλαδή, στην Κοινή Διακήρυξη Προθέσεων που υπέγραψε με τον δήμο υπόσχεται, μεταξύ άλλων, υποτροφίες σε παιδιά της περιοχής, θέσεις εργασίας για μόνιμους κατοίκους, επισκευή σχολείων και ανάπλαση πλατειών και παιδικών χαρών!
Το περίεργο είναι, βέβαια, όπως λένε πηγές από τον Δήμο Αθηναίων, ότι η Κοινή Διακήρυξη υπεγράφη χωρίς να γίνει γνωστή στο δημοτικό συμβούλιο, χωρίς δηλαδή περάσει από την κρίση των δημοτικών συμβούλων. Όπως χαρακτηριστικά λένε ακόμα και άνθρωποι που ανήκουν στην πλειοψηφία του δήμου, ακόμα και οι κατ’ αρχήν συμφωνίες με μια ιδιωτική εταιρεία – στη συγκεκριμένη περίπτωση ένα fund – πρέπει να τίθενται σε γνώση του δημοτικού συμβουλίου.

Οι πληροφορίες λένε ότι αυτό θα γίνει ταυτόχρονα με την αλλαγή χρήσης γης στο συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο, αφού, ως γνωστόν, όταν η εταιρεία Artume S.A. αγόραζε το οικόπεδο της πρώην βιομηχανίας Μουζάκη γνώριζε ότι είναι χαρακτηρισμένη ως ζώνη ΒΙΟΠΑ (βιομηχανική) και δεν μπορεί να εφαρμόσει τα σχέδιά της για έναν πολυχώρο με καταστήματα και κατοικίες.

Εδώ και τέσσερα χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση για την αλλαγή των χρήσεων γης μόνο στο συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο, αλλαγή η οποία έχει τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Αθηναίων και με την αλλαγή διοίκησης τη σύμφωνη γνώμη του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας όσο και της νέας πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ.

Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι και φορείς της περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνος αλλά και των γύρω δήμων, το πράσινο φως για την οικοδόμηση του μεγαθηρίου θα δοθεί μέσα από τον χαρακτηρισμό του οικοπέδου ως «ΒΙΟΠΑ προς εξυγίανση».
Έτσι στις επιτρεπόμενες χρήσεις θα περιλαμβάνονται: κατοικία, εμπορικά καταστήματα, καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών, γραφεία, τράπεζες, εστιατόρια, αναψυκτήρια, κέντρα διασκέδασης και αναψυχής, θέατρα, κινηματογράφοι, χώροι συγκέντρωσης, πολιτιστικά κτήρια, κτήρια εκπαίδευσης, κτήρια κοινωνικής πρόνοιας, υγειονομικά κέντρα, παιδικοί σταθμοί, εγκαταστάσεις εμπορικών εκθέσεων, αθλητικές εγκαταστάσεις.

Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι και φορείς, οι εισηγητές φτάνουν ακόμα και στο σημείο να προτείνουν τη σύνδεση του θηριώδους πολυκέντρου με τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής! Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, προτείνεται «να εξεταστεί η σύνδεση του Ο.Τ. 75/124 με τους πεζόδρομους, τους ελεύθερους χώρους, που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του αρχαιολογικού χώρου».
Οι κάτοικοι που διαφωνούν και αντιδρούν με την κατασκευή του πολυκέντρου, το οποίο θα φέρει μάλιστα το όνομα «Academy Gardens», επισημαίνουν ότι στον Κηφισό ήδη λειτουργούν αρκετά mall με φθίνουσα πορεία και με σημαντικές επιπτώσεις στις γειτονιές όπου έχουν την έδρα τους. Αντιδράσεις υπάρχουν και από γύρω δήμους, όπως το Περιστέρι, που θεωρεί ότι, ειδικά αυτή την κρίσιμη οικονομική περίοδο, ένα μεγαθήριο θα προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στο εμπορικό κέντρο της περιοχής.

Επιστολή Αμυρά
Να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να ανοίξουν προς έρευνα σε φοιτητές, πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητές οι κλειστές αποθήκες της αρχαιολογικής υπηρεσίας στην Ακαδημία Πλάτωνος, όπου φυλάσσονται 250.000 αρχαιολογικά ευρήματα από τις ανασκαφές του μετρό, καλεί τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Αμυράς, επικεφαλής του συνδυασμού «Επιμένουμε Αθήνα», με σχετική επιστολή που απέστειλε στις 29 Ιανουαρίου.
Στην επιστολή του ο Γ. Αμυράς παραθέτει μερικές ιδέες χαμηλού έως μηδενικού κόστους για τη φροντίδα της γειτονιάς της Ακαδημίας Πλάτωνος και την προστασία του αρχαιολογικού άλσους που φιλοξενεί. Για να εξελιχθεί η Ακαδημία Πλάτωνος σε μια θεματική γειτονιά, αρχαιολογικού, εκπαιδευτικού και φιλοσοφικού ενδιαφέροντος, προτείνεται:
1 Η δημιουργία δημοτικών λαχανόκηπων στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, εκεί όπου παραδοσιακά οι Αθηναίοι διατηρούσαν τα μποστάνια τους για δεκαετίες.
Παρά το γεγονός ότι η δημοτική αρχή έχει απορρίψει επανειλημμένως και σθεναρά την πρόταση του Αμυρά για τη δημιουργία λαχανόκηπων, επισημαίνεται ως ακατανόητο η Δημοτική Αρχή να νοιάζεται μόνο για τους εργαζομένους του Δήμου Αθηναίων επιτρέποντας τη δημιουργία του δικού τους λαχανόκηπου στο Γουδή και την ίδια στιγμή να απορρίπτει την προοπτική να αποκτήσουν και οι Αθηναίοι δημότες τα δικά τους δημοτικά μποστάνια.
2 Η ενεργοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ακαδημία Πλάτωνος, οι δρόμοι της γνώσης» του υπουργείου Παιδείας, που στόχευε στην ανάκτηση της συνοχής της πόλης, το ζωντάνεμα των γειτονιών, την ενεργοποίηση των πολιτών και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς ως μέσου καλλιέργειας και γνώσης. Η τύχη του προγράμματος αγνοείται.
3  Το άνοιγμα των αποθηκών με τα αρχαία για ερευνητικούς σκοπούς ώστε να θωρακιστεί ο αρχαιολογικός πλούτος που σήμερα φυλάσσεται στις κλειστές αποθήκες, δεδομένου ότι η δημοσίευσή του θα αποτελέσει την καλύτερη προστασία του.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.