search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 21:52
MENU CLOSE

Σε εξέλιξη έρευνες για την απόπειρα απόδρασης του Βλαστού

25.02.2013 08:31
Σε εξέλιξη έρευνες για την απόπειρα απόδρασης του Βλαστού - Media

Την απόδραση του Παναγιώτη Βλαστού με ελικόπτερο απέτρεψαν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών των Τρικάλων το απόγευμα της Κυριακής, με έρευνες να βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να εντοπιστούν όπλα και τυχόν συνεργοί του βαρυποινίτη.

Την απόδραση του Παναγιώτη Βλαστού με ελικόπτερο απέτρεψαν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών των Τρικάλων το απόγευμα της Κυριακής, με έρευνες να βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να εντοπιστούν όπλα και τυχόν συνεργοί του βαρυποινίτη. Ήδη, η έρευνα στις φυλακές, την οποία εποπτεύει η αρμόδια εισαγγελέας, έχει αποφέρει την εύρεση ενός όπλου, που παρέδωσε στις αρχές ένας κρατούμενος.
Όλοι οι επιβαίνοντες στο ελικόπτερο συνελήφθησαν, ενώ στο πλαίσιο των ερευνών, η είσοδος των φυλακών είναι κλειστή και επιτρέπεται μόνο σε άτομα που έχουν σχέση με αυτές, ενώ δίπλα στο ελικόπτερο που προσέγγισε τον προαύλιο χώρο της φυλακής, βρίσκεται αστυνομική δύναμη.
Στο ελικόπτερο επέβαιναν ένας Έλληνας κι ένας Αλβανός, ηλικίας περίπου 30 ετών, που έχουν κατηγορηθεί για ληστείες, διακίνηση ναρκωτικών κι άλλες εγκληματικές ενέργειες. Ο Έλληνας είχε αποφυλακιστεί προ μερικών μηνών από τις φυλακές Δομοκού, ενώ ο Αλβανός φέρεται να έχει παραβιάσει την πενθήμερη άδεια που έχει λάβει από τις ίδιες φυλακές.

Οι δύο άντρες έχουν συλληφθεί κι ανακρίνονται από αξιωματικούς της αστυνομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, έδιναν εντολές στον πιλότο και τον μηχανικό του ελικοπτέρου, οι οποίοι δεν προκύπτει να έχουν σχέση με το σχέδιο της απόδρασης. Ο μηχανικός του ελικοπτέρου τραυματίστηκε από σφαίρα στη διάρκεια της μάχης, ενώ και ο Παναγιώτης Βλαστός νοσηλεύεται με σπασμένο χέρι, καθώς έπεσε από την ανεμόσκαλα που του έριξαν από το ελικόπτερο.

Τελικά, το ελικόπτερο χτυπήθηκε από τις σφαίρες των σωφρονιστικών υπαλλήλων και εξαναγκάστηκε σε προσγείωση στο πάρκινγκ των φυλακών. Ωστόσο, ακόμη και μετά την προσγείωση του ελικοπτέρου, οι συνεργάτες του Βλαστού δεν σταμάτησαν τα πυρά κατά των φρουρών των φυλακών. Μετά τη σφοδρή μάχη, οι φύλακες κατάφεραν να συλλάβουν τους δύο συνεργάτες του βαρυποινίτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το γεγονός πως οι φύλακες άνοιξαν πυρ κατά του Βλαστού και του ελικοπτέρου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του συνηγόρου του Φραγκίσκου Ραγκούση, ο οποίος το κατήγγειλε.
Συγκεκριμένα, με δηλώσεις του στο Mega ο δικηγόρος έκανε λόγο για στημένη επιχείρηση με στόχο τον εντυπωσιασμό και υποστήριξε ότι οι φρουροί δεν έπρεπε να πυροβολήσουν. «Δεν έπρεπε να τους πυροβολήσουν…Να αποτρέπουν τέτοιες ενέργειες, αλλά όχι με πυροβολισμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ μίλησε για «εγκληματική αδιαφορία των αρχών να έχουν τον Βλαστό σε ένα τύπου ιατρείο των φυλακών και να μην τον πάνε στο νοσοκομείο».
Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας υπαλλήλων εξωτερικής φρούρησης, Ι. Αναγνώστου, ο οποίος τόνισε ότι οι εξωτερικοί φρουροί ανταπέδωσαν στα πυρά που δέχθηκαν. «Έπρεπε να θρηνήσουμε θύματα; Αυτά που ακούμε είναι πρωτόγνωρα», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Πρόκειται για την τρίτη επιχείρηση απόδρασης από φυλακές με ελικόπτερο. Οι δύο προηγούμενες ήταν του Β. Παλαιοκώστα το 2006 και του Αλκετ Ριζάι το 2009.  Μάλιστα, οι συνεργοί του Βλαστού ενοικίασαν ίδιου τύπου ελικόπτερο με εκείνο που είχε χρησιμοποιηθεί στην απόδραση του Παλαιοκώστα.

Το χρονικό
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, η απόπειρα απόδρασης έγινε περίπου στις 17.00 μ.μ, με ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν συνολικά τέσσερα άτομα, ο χειριστής, δύο Έλληνες, ένας Αλβανός και ένας Ρουμάνος. Όλοι έφεραν βαρύτατο οπλισμό (καλάσνικοφ και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς), ενώ φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα.
Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του υπουργείου «το ελικόπτερο προσέγγισε τον προαύλιο χώρο της φυλακής και επιχείρησε ρίχνοντας ανεμόσκαλα να απελευθερώσει τον κρατούμενο Π. Βλαστό που εκείνη την ώρα βρισκόταν στο προαύλιο της πτέρυγας του».
Οι επιβαίνοντες -συνεχίζει η ανακοίνωση- «άνοιξαν πυρ εναντίον των υπαλλήλων της εξωτερικής φρούρησης οι οποίοι αντέδρασαν ακαριαία, ανταπέδωσαν στα πυρά και καθήλωσαν το ελικόπτερο, ενώ από την ανταλλαγή των πυροβολισμών τραυματίστηκαν ελαφρά ο χειριστής του ελικοπτέρου και ο Π. Βλαστός».
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών «έπεσαν» περίπου 300 με 400 σφαίρες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 21:51