search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:23
MENU CLOSE

Ιταλία: Η Γερουσία στα χέρια του Μπερλουσκόνι;

25.02.2013 18:13
Ιταλία: Η Γερουσία στα χέρια του Μπερλουσκόνι; - Media

Διάσταση μεταξύ exit-poll και πραγματικών αποτελεσμάτων στην Ιταλία αφού η νίκη της κεντροαριστεράς και στην Γερουσία δεν επιβεβαιώνεται.

Διάσταση μεταξύ exit-poll και πραγματικών αποτελεσμάτων στην Ιταλία αφού η νίκη της κεντροαριστεράς και στην Γερουσία δεν επιβεβαιώνεται.
 
Ο εκλογικός νόμος δείχνει ότι η Γερουσία θα δοθεί στην κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι και η Βουλή στην κεντροαριστερά στον Μπερσάνι.
 
Στο σώμα της Γερουσίας, σύμφωνα με τις τελευταίες προβολές του ινστιτούτου Piepoli για την Rai, φαίνεται να προηγείται ελαφρώς η κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι με 31% έναντι 29,5 της κεντροαριστεράς (Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι).
 
Κομβικό σημείο της αντιπαράθεσης είναι η περιοχή της Λομβαρδίας και του Βένετο.
 
Σύμφωνα με το Ιταλικό εκλογικό σύστημα στην Γερουσία το κόμμα ή ο συνασπισμός που προηγείται λαμβάνει το 55% των εδρών της συγκεκριμένης περιφέρειας. Πρόκειται για τον σχετικά περίπλοκο ιταλικό νόμο που αποκαλείται και Porcellum (σημαίνει «γουρούνι»).
Σύμφωνα με πρόγνωση που μετέδωσε προ ολίγου η Rai, στην Γερουσία αν και τόσο ο συνασπισμός του Μπερσάνι όσο και του Μπερλουσκόνι εκτιμάται ότι θα λάβουν 30,7%, στις έδρες η κεντροαριστερά λαμβάνει μόλις 96 και η κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι 121.
 
Επίσης στην Γερουσία, το κόμμα των πέντε αστέρων(Γκρίλλο) λαμβάνει 24,5% ή 65 έδρες και 9,5% ο Μόντι με 19 έδρες.
 
Ο πρώην πρωθυπουργός Μάριο Μόντι φαίνεται να οδεύει προς βαριά ήττα αφού φαίνεται να μην λαμβάνει ούτε το 10% και να κινείται μεταξύ 7% και 9%.

Οι εξελίξεις στην Ιταλία έχουν ήδη βάλει σε σκέψεις τόσο τις Βρυξέλλες όσο και το Βερολίνο.

Τόσο η διαφαινόμενη «ήττα» του Μάριο Μόντι όσο και το ποσοστό που συγκεντρώνει ο μέχρι πρότινος άγνωστος παράγοντας των φετινών εκλογών, ο κωμικός Μπέπε Γκρίλλο και το κίνημα διαμαρτυρίας των Πέντε Αστέρων, αποτελεί μήνυμα προς την ευρωπαϊκή πολιτική και την Άνγκελα Μέρκελ.
 
Ο Γκρίλλο ζητά την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ και τη μονομερής διαγραφή του ιταλικού χρέους. Ακόμα, ο Γκρίλο πριν από λίγες μέρες τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός κοινού νομίσματος από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:22