search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:15
MENU CLOSE

Αναταράξεις σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και αγορές προκαλούν οι ιταλικές εκλογές

26.02.2013 12:39
Αναταράξεις σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και αγορές προκαλούν οι ιταλικές εκλογές - Media

Ανησυχία προκαλεί το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας στην Ιταλία με Ευρωπαίους και Γερμανούς αξιωματούχους να εκφράζουν δημόσια τον προβληματισμό τους. Την ίδια ώρα οι αγορές αντιδρούν με νευρικότητα στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Ανησυχία προκαλεί το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας στην Ιταλία με Ευρωπαίους και Γερμανούς αξιωματούχους να εκφράζουν δημόσια τον προβληματισμό τους «νουθετώντας» παράλληλα τους Ιταλούς πολιτικούς να σχηματίσουν σύντομα κυβέρνηση που θα συνεχίσει το «μεταρρυθμιστικό» έργο. Την ίδια ώρα οι αγορές αντιδρούν με νευρικότητα σε ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας στη χώρα.
 
Κομισιόν: Οι αγορές είναι ελεύθερες να αντιδρούν με τον τρόπο που επιθυμούν
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια στόματος Ολιβιέ Μπαγί διαμήνυσε σήμερα πως ασχέτως με το αποτέλεσμα οι δεσμεύσεις της Ιταλίας για την δημοσιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις παραμένουν σε ισχύ.
 
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ακόμη πως η Επιτροπή αφουγκράζεται το «μήνυμα ανησυχίας» το οποίο έστειλαν οι Ιταλοί εκλογείς και διατηρεί «σταθερή την εμπιστοσύνη  στις ιταλικές αρχές όσον αφορά στην δυνατότητά τους να βρουν και να δημιουργήσουν μια πολιτική πλειοψηφία η οποία θα συνεχίσει να επιτυγχάνει την εφαρμογή ενός προγράμματος για την ανάπτυξη και την απασχόληση, που είναι αυτό που χρειάζεται η Ιταλία για να μειώσει το επίπεδο του χρέους, που δεν είναι βιώσιμο»
 
 
Προβληματισμός στο Βερολίνο
 
 
«Δεν είστε Ελλάδα, η Ευρωζώνη δεν έχει το περιθώριο για ένα σενάριο ελληνικού τύπου στην Ιταλία με νέες εκλογές»  δήλωσε στη La Repubblica ο αρμόδιος του γερμανικού κυβερνώντος κόμματος για την εξωτερική πολιτική Φίλιπ Μίσφελντερ.
 
Από τη γερμανική κυβέρνηση ο πρώτος που σχολίασε επίσημα το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν ο υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ που όπως είπε στο Reuters «Θα μπορούσα να είχα φανταστεί καλύτερο αποτέλεσμα για τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις στην Ιταλία».
 
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε εκφράζοντας την ελπίδα του «η Ιταλία να αποκτήσει σύντομα μία σταθερή κυβέρνηση για να συνεχίσει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων».

«Είναι σημαντικό και προς το συμφέρον ολόκληρης της Ευρώπης η Ιταλία να αποκτήσει σύντομα μία σταθερή και λειτουργική κυβέρνηση…Οι πολιτικοί αξιωματούχοι στη Ρώμη γνωρίζουν ότι η Ιταλία έχει ανάγκη μίας πολιτικής μεταρρυθμίσεων, μίας πολιτικής σταθεροποίησης» ανέφερε ο Βέστερβελε.

Νευρικότητα στις αγορές

Το ρευστό σκηνικό στην Ιταλία προκαλεί νευρικότητα στις αγορές που παρακολουθηθούν στενά τις πολιτικές εξελίξεις.
 
Στο «κόκκινο» βρέθηκαν τη Δευτέρα οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street, ενώ σημαντική πτώση καταγράφηκε και στο χρηματιστήριο του Τόκιο.
 
Ο γενικός δείκτης στο ιταλικό χρηματιστήριο καταγράφει πτώση και τα κόστη δανεισμού του ιταλικού κράτους αυξάνονται σήμερα, καθώς οι επενδυτές αντιδρούν φοβισμένα στο αποτέλεσμα των εκλογών.
 
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:15