search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:20
MENU CLOSE

Τα προβλήματα των αγροτών στη Βουλή

26.02.2013 16:49
Τα προβλήματα των αγροτών στη Βουλή - Media

Τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου συζητούνται στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου συζητούνται στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.
 
Η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση γίνεται μετά από πρωτοβουλία του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Τις θέσεις του για το αγροτικό πρόβλημα παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Όπως είπε, χωρίς έμφαση στον πρωτογενή τομέα,  δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και πρόσθεσε πως «ψάχνουμε τρόπους να βοηθήσουμε τους αγρότες άμεσα».
Μιλώντας για τις δράσεις της κυβέρνησης με σκοπό την ενίσχυση των αγροτών, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην ίδρυση ταμείου αγροτικής επιχειρηματικότητας ενώ υπογράμμισε πως στόχος είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Ακόμα εξήγγειλε πως θα υπάρξει ρύθμιση για το συνταξιοδοτικό των αγροτών. Συγκεκριμένα αγρότες με 40 χρόνια ασφαλιστικής εισφοράς, θα μπορούν να συνταξιοδοτούνται στα 62 και όχι στα 67 που ισχύει γενικά για όλους.

Συνεχίζοντας, ανακοίνωσε την καθιέρωση αγροτικού νυχτερινού ρεύματος ενώ προωθείται ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αγορά αγροτικών προϊόντων από το Διαδίκτυο.

Υπό τους περιορισμούς της σημερινής κρίσης ασκούμε την αγροτική πολιτική, είπε προτείνοντας κάθε ενίσχυση να πηγαίνει κατ' ευθείαν στους παραγωγούς.

Όπως είπε, για να γίνουμε σύγχρονη χώρα νομίζαμε πως έπρεπε να αναπτυχθεί ο τομέας της βιομηχανίας και των υπηρεσιών σε βάρος των παραδοσιακών κλάδων και κυρίως του αγροτικού. Παράλληλα με τις απώλειες στον αγροτικό κλάδο, πρόσθσε, χάσαμε και ένα δεύτερο τομέα, αυτόν της μεταποίησης αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

Τσίπρας: «Μιλούν για ανάπτυξη αυτοί που προκαλούν την αποανάπτυξη»

Το πρόβλημα των αγροτών είναι ζήτημα ζωής και θανάτου είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για ακαδημαϊκού χαρακτήρα ομιλία υπογράμμισε ότι η κατάρρευση του αγροτικού κόσμου ήταν συνειδητή πολιτική επιλογή.
 
«Μιλούν για ανάπτυξη αυτοί που έχουν καταργήσει κάθε προοπτική ανάπτυξης σε αυτό τον τόπο, αυτοί που με τα μέτρα που παίρνουν προκαλούν την ύφεση, την ανεργία, την αποανάπτυξη … το μόνο που αναπτύσσουν είναι μια πολιτική κατά της ανάπτυξης» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
 
Τα ισχυρά οικονομικά κέντρα, όπως είπε, έκριναν ότι ο αγροτικός τομέας είναι περιττός και ότι η ανάπτυξη γίνεται με τα δάνεια και όχι με τον πρωτογενή τομέα και επέκρινε τις παλαιότερες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ  γιατί όπως είπε δέχτηκαν ό,τι καταστροφικό επιβλήθηκε στη χώρα μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
 
Ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ζήτησε να απαντήσουν στο ερώτημα αν σε αυτή τη χώρα θέλουμε να έχουμε πρωτογενή παραγωγή ή μόνο υπηρεσίες και real estate.

Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε πως η χώρα χρειάζεται επενδύσεις, επισημαίνοντας όμως πως «χρειαζόμαστε επενδυτές, όχι πειρατές».

Βενιζέλος: Ο Τσίπρας χρησιμοποιεί τους αγρότες ως άλλοθι

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε στον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την ομιλία του.

«Δεν ξέρω αν είναι θεσμικά θεμιτό να πηγαίνετε σε συνέδρια χρηματοδοτημένα από διεθνείς κερδοσκόπους όπως ο κ. Σόρος» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
 
Ο κ. Βενιζέλος καταλόγισε στον κ. Τσίπρα ότι χρησιμοποιεί τους αγρότες και τις αγωνίες ως «άλλοθι» για να αναπτύξει τη «γνωστή αντιμνημονιακή του ρητορική».
 
Όπως είπε, οι αγρότες περίμεναν 27 λεπτά για να ακούσουν το «άσχετο πρόλογο» του κ. Τσίπρα, ο οποίος, όπως είπε, ανέλαβε «μία και μόνη δέσμευση» που «μάλλον προσβάλλει τον αγροτικό κόσμο». «Ο αγρότης δεν περιμένει καμία υπόσχεση κανενός κόμματος για να συνεχίσει να παράγει», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για έλλειψη αντιπροτάσεων από την αξιωματική αντιπολίτευση.
 
«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αμαρτία από την αλαζονεία και μάλιστα ενός κόμματος που υποτίθεται είναι αριστερό», συμπλήρωσε.
 
Υποστήριξε στη συνέχεια ότι παρά τις θυσίες ο λαός ξέρει ότι η «καταστροφική», όπως τη χαρακτήρισε, επιλογή που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα οδηγήσει απλά σε ύφεση αλλά σε ακύρωση της εθνικής οικονομίας και σε εξαθλίωση.

Καμμένος: «Καταλάβαμε ότι βρισκόμαστε στο Τριώδιο»

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος από το βήμα της Βουλής κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τα αγροτικά θέματα.
 
Σχολιάζοντας με ειρωνικό τρόπο την πρωτολογία του Πρωθυπουργού και την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Καμμένος σημείωσε πως «καταλάβαμε ότι βρισκόμαστε στο Τριώδιο» ενώ γενικότερα υποστήριξε πως γίνεται προσπάθεια να διαλυθεί η πρωτογενής παραγωγή και η μεσαία τάξη της χώρας.
 
«Στόχος της τρόικας και των δανειστών είναι να σταματήσει να υπάρχει πρωτογενής παραγωγή γιατί μόνο έτσι μπορούν να ελέγξουν ένα ολόκληρο έθνος, αυτό το σχέδιο εκπονούν οι δανειστές και η συγκυβέρνηση» πρόσθεσε ο κ. Καμμένος, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας.

Κουβέλης: Μέτρα για το κόστος παραγωγής και την ανταγωνιστικότητα

Στα μέτρα τα οποία θα μειώσουν το κόστος παραγωγής και θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της αγροτικής οικονομίας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς μιλώντας για τα αγροτικά προβλήματα.
 
Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται:  
 
– Η θέσπιση αγροτικού πετρελαίου κίνησης με βάση αντικειμενικά κριτήρια, όπως τις στρεμματικές ανάγκες και το είδος της καλλιέργειας.
 
–  Η μείωση της τιμής του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος με την  καθιέρωση ειδικού αγροτικού τιμολογίου.
 
– Η εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος μείωση του ΦΠΑ σε χαμηλά κλιμάκια για τα αγροτικά εφόδια, όπως σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα και ζωοτροφές.
 
Τέλος σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, η διατήρηση λογιστικών βιβλίων εσόδων – εξόδων θα βοηθήσει σημαντικά στην εξυγίανση του εμπορίου και θα προστατεύσει τον ίδιο  τον αγρότη  από παράνομες και αθέμιτες διαδικασίες της εμπορίας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:20