search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 11:31
MENU CLOSE

Ανεργία στο 30,1% και αύξηση των τιμών προβλέπει το ΚΕΠΕ

27.02.2013 07:37
Ανεργία στο 30,1% και αύξηση των τιμών προβλέπει το ΚΕΠΕ - Media

Την εκτίναξη της ανεργίας στο 30,1% το 2013 προβλέπει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) στην τελευταία έκθεσή του για τις «Οικονομικές Εξελίξεις».

Την εκτίναξη της ανεργίας στο 30,1% το 2013 προβλέπει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) στην τελευταία έκθεσή του για τις «Οικονομικές Εξελίξεις».

 Στην έκθεση γίνεται επίσης λόγος για νέες πληθωριστικές πιέσεις το 2013 λόγω των φορολογικών συντελεστών των έμμεσων φόρων και παρά τη βαθιά ύφεση που πλήττει την οικονομία.
 
Το ΚΕΠΕ προτείνει δραστικό κούρεμα του δημοσίου χρέους της Ελλάδας προς τον επίσημο τομέα (OSI), ακόμη και κατά 40%, ώστε να επιτευχθεί η βιωσιμότητά του από φέτος (και όχι το 2020), με παράλληλη ρήτρα ΑΕΠ η οποία θα δίνει τη δυνατότητα ανάκτησης των απωλειών, π.χ. σε βάθος 30 ετών, ανάλογα με τη μεγέθυνση του ελληνικού ΑΕΠ.
 
 «Ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός (βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή – ΕνΔΤΚ) θα φτάσει το 1,6%. Εκ πρώτης όψεως, η αύξηση του πληθωρισμού κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το περασμένο έτος δημιουργεί ερωτηματικά. Με άλλα λόγια, θα ανέμενε κανείς ότι, υπό το καθεστώς της συνεχιζόμενης συμπίεσης του εργατικού κόστους, της μειωμένης ζήτησης και γενικότερα της συνεχιζόμενης ύφεσης, ο πληθωρισμός θα υποχωρούσε. Η πιο πιθανή εξήγηση που μπορεί να δοθεί για την κλιμάκωση του πληθωρισμού έχει να κάνει με τις αυξητικές επιδράσεις τόσο των τιμών της ενέργειας και των διεθνών τιμών ειδών διατροφής όσο και των έμμεσων φόρων» σημειώνουν οι ερευνητές του ΚΕΠΕ.
 
Ειδική αναφορά γίνεται στην ανάγκη το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο το 2013 και όχι το 2020 ή σε ένα άλλο μελλοντικό χρονοδιάγραμμα. Η πρότασή του ΚΕΠΕ για το OSI συμπεριλαμβάνει «κούρεμα» του υπάρχοντος χρέους (επί παραδείγματι, ακόμη και 40%) με ρήτρα ΑΕΠ η οποία θα δίνει τη δυνατότητα επανάκτησης (recovery) της τάξεως του 45% με 50% μέσα σε 30 χρόνια.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 11:30