search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:58
MENU CLOSE

Τρία αγκάθια για το κέντρο της Αθήνας

27.02.2013 22:00
Τρία αγκάθια για το κέντρο της Αθήνας - Media

Μου μετέφερε κάποτε εξ απορρήτων συνεργάτης του αείμνηστου Αντώνη Τρίτση μια από τις σοφές κουβέντες που είχε πει ο αείμνηστος πολιτικός. Ήταν αρχές της δεκαετίας του ’80 και το θέμα συζήτησης ήταν για την πρότασή του για την κατασκευή τραμ στην Αθήνα και για την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου.

Μου μετέφερε κάποτε εξ απορρήτων συνεργάτης του αείμνηστου Αντώνη Τρίτση μια από τις σοφές κουβέντες που είχε πει ο αείμνηστος πολιτικός. Ήταν αρχές της δεκαετίας του ’80 και το θέμα συζήτησης ήταν για την πρότασή του για την κατασκευή τραμ στην Αθήνα και για την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου.
Ο οραματιστής πολιτικός είχε καταλάβει ότι καμιά από τις αυτές τις προτάσεις του δεν θα περνούσε από τον τότε κυβερνητικό σκόπελο και όχι μόνον γιατί ήταν πολύ προωθημένες για την εποχή τους. Δεν θα περνούσαν γιατί ο προϋπολογισμός τους ήταν σχετικά μικρός. Τα κονδύλια που απαιτούνταν ήταν λίγα συγκρινόμενα με άλλα έργα. Και όταν ο προϋπολογισμός ενός έργου είναι μικρός τότε είναι μικρά και τα παρελκόμενά του… τα δωράκια, οι υπερτιμολογήσεις, οι αναθεωρήσεις.
Θυμήθηκα αυτή την ιστορία μετά την παρουσίαση της πρότασης που επελέγη για την ανάπλαση της Πανεπιστημίου και γενικότερα του κέντρου της πόλης, μια ανάπλαση που συνεπάγεται την πεζοδρόμηση της κεντρικής λεωφόρου και την κατασκευή τραμ που θα συνδέει το Σύνταγμα με την παραμεθόρια περιοχή  της Αθήνας, τα Πατήσια.
Το έργο όπως ανακοίνωσαν έχει προϋπολογισμό 80 εκατομμύρια ευρώ, ποσό μικρό εάν υπολογίσει κανείς τα οφέλη για την πόλη και τους κατοίκους της.
Και, όμως, το ποσό αυτό δεν έχει ακόμα βρεθεί αφού ο εκ των αρμοδίων υπουργών Κώστας Χατζηδάκης δεν είπε τίποτα συγκεκριμένο παρά μόνον ευχές: «Πιστεύω ότι θα τα βρούμε από τα κοινοτικά κονδύλια» είπε χαρακτηριστικά αρνούμενος πεισματικά να απαντήσει σε μια απλή ερώτηση… εάν το έργο θα ενταχθεί στο τρέχον ΕΣΠΑ ή θα περιμένει το επόμενο, δηλαδή, το σχέδιο «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι».
Και αυτό είναι το πρώτο αγκάθι στο δρόμο για την ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας. Γιατί δυστυχώς υπάρχουν και άλλα δυο.
 
Το δεύτερο αγκάθι…
 
Είναι μια φράση που ειπώθηκε κατά την παρουσίαση και κρύβει πίσω της πολλά και μεγάλα ερωτήματα. Η φράση είναι η εξής: «Η βραβευμένη πρόταση αποτελεί τη βάση για την επεξεργασία της μελέτης που τελικά θα εφαρμοστεί, μετά από διάλογο με την πολιτεία και τους φορείς της πόλης».
Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι η πρόταση που βραβεύθηκε είναι μια μακέτα προς συζήτηση. Και όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις όταν οι βραβευμένοι αρχιτέκτονες αποχωρούν αναλαμβάνουν οι αυτόκλητοι «σωτήρες» που αναγορεύουν τους εαυτούς τους σε «αρχιτέκτονες-μελετητές» και έχουν άποψη για όλους και για όλα.
Και αυτή η φράση ήταν η αφορμή για να θυμηθώ μια άλλη ιστορία που μου είχε διηγηθεί κάποτε ένας άνθρωπος που συμμετείχε στην κατασκευή των πεζοδρόμων επί δημαρχίας Δημήτρη Μπέη στο κέντρο της Αθήνας ( Ευαγγελιστρίας κλπ)…. «Φεύγαμε το απόγευμα» μου είχε πει « και όταν γυρίζαμε το πρωί είχαν ξηλώσει όλο το τμήμα του πεζοδρόμου που είχαμε κατασκευάσει»… «προσπαθούσα να τους εξηγήσω ότι ο πεζόδρομος θα έδινε αξία σε όλη την περιοχή και στα μαγαζιά τους και δεν μπορούσαν να το καταλάβουν. Το μόνο που μας έλεγαν ήταν ότι τους καταστρέφουμε»… Μερικά χρόνια αργότερα, βέβαια, αφού οι πεζόδρομοι είχαν ολοκληρωθεί και έκανε μια βόλτα στην περιοχή, οι καταστηματάρχες που ξήλωναν τον πεζόδρομο άρχισαν να τον αγκαλιάζουν και του έδιναν δώρα για την γυναίκα του και την κόρη του… Μόνο που είχε περάσει μια τριετία…
 
Το τρίτο αγκάθι…
 
…Είναι ο κίνδυνος το έργο της ανάπλασης του κέντρου της Αθήνας, να πέσει θύμα ενός ιδιότυπου λαϊκισμού και ενός ιδιότυπου αρχοντοχωριατισμού. Ο ιδιότυπος λαϊκισμός θα προσπαθήσει να χτυπήσει ευαίσθητες κοινωνικές χορδές υποστηρίζοντας ότι ένα τέτοιο έργο αυτή τη χρονική στιγμή είναι πολυτέλεια για την Αθήνα. Θα προσπαθήσει να πείσει ότι πρόκειται για λούσο και όχι για ουσία. Και ο ιδιότυπος αρχοντοχωριατισμός, που δεν αντιλαμβάνεται ότι οι αστικές αναπλάσεις είναι κοινωνικές παρεμβάσεις, θα σιγοντάρει τεχνηέντως τον λαϊκισμό, προσπαθώντας να «χώσει» τα 80 εκατομμύρια του έργου σε μεγάλα «οράματα» που «τρέφονται» με άσφαλτο και άλλα δομικά υλικά.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:56