search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:15
MENU CLOSE

Μία παράλειψη 147 ετών και ένα γραφειοκρατικό… λαθάκι

02.03.2013 22:00
Μία παράλειψη 147 ετών και ένα γραφειοκρατικό... λαθάκι - Media

Συνήθως, όταν αναφερόμαστε στη δύναμη του κινηματογράφου, επικαλούμαστε μόνο τις αρνητικές του επιπτώσεις, με πρώτη και καλύτερη την αύξηση της βίας και της εγκληματικότητας, ειδικά στις νεαρές ηλικίες.

Συνήθως, όταν αναφερόμαστε στη δύναμη του κινηματογράφου, επικαλούμαστε μόνο τις αρνητικές του επιπτώσεις, με πρώτη και καλύτερη την αύξηση της βίας και της εγκληματικότητας, ειδικά στις νεαρές ηλικίες. Ένα μακελειό στην Αμερική – που δεν είναι και σπάνιο –, όπως αυτό που έγινε το καλοκαίρι σε προβολή της ταινίας «Σκοτεινός Ιππότης: Η επιστροφή», φτάνει και περισσεύει για να ρίξουμε το σινεμά σύσσωμο στην πυρά. Να το θεωρήσουμε διαβολικό και διαφθορέα της νεολαίας.
Να, όμως, που τώρα μια ταινία συνέβαλε στο να καταργηθεί η δουλεία στην πολιτεία του Μισισιπή. Μιλάμε φυσικά για το «Λίνκολν» του Στίβεν Σπίλμπεργκ που θύμισε στους Αμερικανούς μερικές μαύρες σελίδες της Ιστορίας τους. Κι ας είναι μια αγιογραφία του Λίνκολν, του αγαπημένου και δημοφιλέστερου Αμερικανού προέδρου. Επί των ημερών του και χάρη στον προσωπικό του αγώνα κόντρα σε ένα πανίσχυρο πολιτικό σύστημα αλλά και στην οικονομία της εποχής, ψηφίστηκε η 13η Τροποποίηση του αμερικανικού Συντάγματος που καταργούσε τη δουλεία.
Εντάξει, ας μην είμαστε υπερβολικοί. Δεν είναι ότι στον Μισισιπή μέχρι σήμερα οι έγχρωμοι ασφυκτιούσαν κάτω από το μαστίγιο στις βαμβακοφυτείες. Στην πραγματικότητα, ο Μισισιπής ήταν η τελευταία πολιτεία που επικύρωσε τη 13η Τροποποίηση του αμερικανικού Συντάγματος με μια συμβολική ψηφοφορία το 1995. Έλα όμως που, εξαιτίας ενός γραφειοκρατικού σφάλματος, δεν ενημερώθηκαν επίσημα τα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ… Πριν από λίγο καιρό, τον Νοέμβριο, ένας καθηγητής Νευροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μισισιπή, ο δρ Ραρτζάν Μπατρά, είδε την ταινία του Σπίλμπεργκ και, αργότερα, ανακάλυψε ότι η κατάργηση της δουλείας ήταν στον αέρα, αφού είχε καταργηθεί στην πράξη, αλλά όχι στα χαρτιά. Κίνησε έτσι τις διαδικασίες, ώστε τελικά να γραφτεί πριν από λίγες ημέρες – και επί προεδρίας του έγχρωμου Ομπάμα – στα Αρχεία των ΗΠΑ ότι: «Η Πολιτεία του Μισισιπή επικυρώνει τη 13η Τροποποίηση του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών», 147 χρόνια μετά την ιστορική απόφαση του Αβραάμ Λίνκολν.
Αυτά μόνο στην Αμερική συμβαίνουν. Αλλά μην ξεχνάμε ότι είναι μια χώρα όπου ακόμα σε μερικές πολιτείες εφαρμόζεται επίσημα και με τον νόμο η θανατική ποινή.
Σ’ αυτήν την περίπτωση, όμως, ένα σωρό καλές ταινίες της έβδομης τέχνης, δράματα με θέμα τη θανατική ποινή, έχουν πέσει στο κενό.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:14