search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:08
MENU CLOSE

Γκρίλο στο BBC: «Θέλουμε να καταστρέψουμε το υπάρχον πολιτικό σύστημα»

28.02.2013 15:11
Γκρίλο στο BBC:  «Θέλουμε να καταστρέψουμε το υπάρχον πολιτικό σύστημα» - Media

Κάθε άλλο παρά «κλόουν» εμφανίστηκε ο Ιταλός κωμικός Μπέπε Γκρίλο, ουσιαστικός νικητής των Ιταλικών εκλογών -που έλαβε το 25% των ψήφων- σε συνέντευξή του στο BBC.

Κάθε άλλο παρά «κλόουν» εμφανίστηκε ο Ιταλός κωμικός Μπέπε Γκρίλο, ουσιαστικός νικητής των Ιταλικών εκλογών -που έλαβε το 25% των ψήφων- σε συνέντευξή του στο BBC.
 
Απλός, ουσιαστικός, λογικός και ανατρεπτικός δήλωσε:
«Θέλουμε να καταστρέψουμε το υπάρχον πολιτικό σύστημα. Δεν θέλουμε να χτίσουμε πάνω σε αυτό. Θέλουμε μια νέα βάση, όχι να κάνουμε απλώς μια πολιτική ανακαίνιση».
 
Στόχος του κινήματος των Πέντε Αστέρων είναι να γυρίσει την κοινωνική πυραμίδα ανάποδα! Θέλει πολίτες στη Βουλή και όχι καριερίστες και μάλιστα με δικαίωμα μόνον για δύο θητείες.
«Στόχος μας είναι να γυρίσουμε ανάποδα την κοινωνική πυραμίδα. Στο κοινοβούλιο να πάνε οι πολίτες κι όχι οι πολιτικοί καριέρας. Να μπούνε στη Βουλή όχι τα κόμματα αλλά οι απλοί άνθρωποι», σημειώνει ο Γκρίλο, επισημαίνοντας πως «ο κάθε πολίτης θα έχει δικαίωμα να κάνει μόνο δυο βουλευτικές θητείες και κατόπιν θα πηγαίνει σπίτι του, χωρίς να παίρνει καμία απολύτως αποζημίωση».
 
Σχετικά με την Ευρωζώνη, είπε απλά πως το αν θα μείνει η χώρα του εντός ή θα βγει, είναι αποκλειστικό δικαίωμα των Ιταλών και πρότεινε δημοψήφισμα.
«Η επανάσταση ξεκίνησε και κανείς δεν μπορεί να τη σταματήσει πλέον. Δεν την προκάλεσα, ούτε την άρχισα εγώ. Το διαδίκτυο ευθύνεται γι' αυτό, με τις ιδέες που σπείρει και τις δυνατότητες που διαθέτει», είπε συγκεκριμένα.
 
Στην ερώτηση του βρετανού δημοσιογράφου με ποιό τρόπο θα καταφέρει να βρει τα απαιτούμενα χρήματα ώστε να κάνει πράξη πολλές από τις προεκλογικές του εξαγγελίες, ο Γκρίλο απαντάει:
 
«Θα αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας σχετικά με τα οικονομικά. Για παράδειγμα, θα κόψουμε περιττά έξοδα. Η χώρα μας διέθεσε ένα δισεκατομμύριο ευρώ για να στείλουμε στρατιώτες στο Αφγανιστάν. Ήρθε η πολυπόθητη ειρήνη; Όχι! Ε λοιπόν, κόφτε αυτό το περιττό έξοδο και κάντε το ίδιο για τις κρατικές επιχορηγήσεις. Τα κόμματα και οι εφημερίδες παίρνουν κρατικά κονδύλια ύψους ενός δισεκατομμυρίου έκαστα. Κομμένα κι αυτά! Τα λεφτά είναι εκεί».
 
Κάτι ανάλογο προτείνει για τις συντάξεις! Απλά, να καθιερωθεί «ανώτατο» όριο.
 
«Έχουμε 100.000 συνταξιούχους που παίρνουν μηνιαίες συντάξεις ύψους από 10 έως 90 χιλιάδες ευρώ. Εμείς θα θέσουμε ένα ανώτατο «ταβάνι» σύνταξης τα 4.000 ευρώ και τα υπόλοιπα θα δοθούν στο κράτος κοινωνικής πρόνοιας», λέει ο Γκρίλο, ο οποίος κάνει και μια πρόβλεψη για το νέο πολιτικό σκηνικό που θα δημιουργηθεί στην Ιταλία μετά τις πρόσφατες εκλογές.
 
«Θα γίνει ό,τι και τις προηγούμενες φορές: η κεντροαριστερά και η κεντροδεξιά θα συμμαχήσουν, για να κυβερνήσουν μια χώρα μέσα σε πολιτική αναστάτωση. Η κυβέρνηση αυτή θα αντέξει έναν χρόνο -μάξιμουμ- και κατόπιν θα έχουμε ξανά εκλογές. Και τότε θα δείτε που το Κίνημα των Πέντε Αστέρων θα αλλάξει ξανά το κόσμο», καταλήγει ο Γκρίλο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:00