search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 03:52
MENU CLOSE

Ο φόβος του «στρατηγού»

02.03.2013 22:00
oldphotospod_2802_015_cmyk1362135264.jpg

Η απίστευτη ατάκα του Σαμαρά προς βουλευτές του, ότι «από τον Σεπτέμβριο θα απογειωθούμε, αρκεί να αντέξουμε μέχρι τις αρχές καλοκαιριού», δεν δείχνει τίποτε περισσότερο από τη βαθιά αγωνία που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Η απίστευτη ατάκα του Σαμαρά προς βουλευτές του, ότι «από τον Σεπτέμβριο θα απογειωθούμε, αρκεί να αντέξουμε μέχρι τις αρχές καλοκαιριού», δεν δείχνει τίποτε περισσότερο από τη βαθιά αγωνία που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Παρά, όμως, την ανεπιτυχώς καλλιεργούμενη προσδοκία των «καλύτερων ημερών», μπροστά μας βρίσκεται μια περίοδος αρκετών μηνών, στη διάρκεια των οποίων μπορεί να χαθούν τα πάντα. Όχι βέβαια για την κυβέρνηση, αλλά για τους πολίτες. Η κυβέρνηση απλώς επιθυμεί να εξασφαλίσει χρόνο παραμονής στην εξουσία. Και αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και το γιατί ο Σαμαράς και η παρέα του εμφανίζονται πρόθυμοι να δώσουν γην και ύδωρ στον κάθε τυχόντα, από Γερμανούς μέχρι και Τούρκους, και αντίστοιχα να πιέσουν μέχρι τέλους τον λαό.
Τι είπε λοιπόν ο Σαμαράς; Ότι η Ελλάδα βρίσκεται λίγο πριν από τη στροφή, μετά την οποία θα φανεί το… φως στο βάθος του τούνελ (ούτε ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1985 δεν τα είχε πει έτσι αισιόδοξα…) και πως, αν προχωρήσουν κανονικά οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα γίνουμε σύντομα παράδειγμα για όλους.
Αναγνώρισε βέβαια το ιδιαίτερα επιβαρυμένο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, λέγοντας όμως ότι έχει πλήρη επίγνωση των εξαντλημένων αντοχών της κοινωνίας, και τελικά σαν καλός στρατηγός πέταξε το μπαλάκι στους… λοχαγούς ζητώντας (από τους βουλευτές στους οποίους μιλούσε) να δώσουν (και) αυτοί τη μάχη: «Οι στρατιώτες δίνουν τις μάχες και κερδίζουν τον πόλεμο».
Τους έδωσε και ένα… παράδειγμα, λέγοντας ότι κατάφερε ο ίδιος να αντιστρέψει το κλίμα με το Κατάρ και να φέρει πίσω τους επενδυτές του εμιράτου.
Δεν τους είπε βέβαια πώς το έκανε αυτό. Δηλαδή ότι υποσχέθηκε στους εμίρηδες μέχρι και αλλαγές νομικών πλαισίων (από τις διαγωνιστικές διαδικασίες στα προγράμματα αποκρατικοποιήσεων μέχρι τους νόμους που διέπουν τη δόμηση σε δασικές εκτάσεις), προκειμένου να… βολευτούν και να επενδύσουν.
Φυσικά, παρά το… ξεβράκωμα, θα χρειαστεί να αποδειχτεί ότι οι Άραβες θα έρθουν να βάλουν λεφτά στη χώρα μας. Και βεβαίως θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε τι θα τους δώσει η κυβέρνηση και με ποιους όρους, για να κρίνουμε αν θα πρόκειται για επενδύσεις ή για πλιάτσικο.
Την πρώτη (και ευκολότερη) απόδειξη θα την έχουμε στις 19 Μαρτίου, όταν θα υποβληθούν οι προσφορές για τον Αστέρα, που είναι η πιο εύκολη και χειροπιαστή ιδιωτικοποίηση, από την οποία το Κατάρ δεν έχει αποσυρθεί. Για τα υπόλοιπα όμως θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος, που σίγουρα θα ξεπεράσει τις αρχές του καλοκαιριού, και βέβαια πολύ μεγαλύτερη αγωνία, μια και η μόνη διαβεβαίωση που υπάρχει για τις επενδύσεις προέρχεται από το ελληνικό… πολιτικό ρεπορτάζ!

Επιδείνωση
Γιατί λοιπόν ο πρωθυπουργός προσπαθεί να αγοράσει χρόνο απ’ όλους; Η απάντηση βρίσκεται στα απλά δεδομένα. Και πρώτα απ’ όλα στις αναθεωρημένες επί τα χείρω προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, τις οποίες ανακοίνωσε η Κομισιόν πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, δηλαδή μερικές εβδομάδες μετά την αντίστοιχη αναθεώρηση που έγινε από το ΔΝΤ (μαζί με την αναγνώριση του λάθος υπολογισμού στον πολλαπλασιαστή της ύφεσης). Σε αυτές προβλέπεται:
1. Επιδείνωση της ύφεσης στο 4,4% το 2013, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο, η Επιτροπή προέβλεπε ύφεση 4,2% το 2013.
2. Εκτόξευση της ανεργίας από το 17,7% το 2011 και το 24,7% το 2012, στο 27% το 2013 (24% ανέφεραν οι προβλέψεις του Νοεμβρίου). Ελάχιστη μείωση προβλέπει για το 2014 με 25,7% (22,2% έλεγαν οι προβλέψεις του Νοεμβρίου).
3. Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί στο 4,6% το 2013 από 6,6% το 2012 (5,5% το 2013 σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νοεμβρίου) και στο 3,5% το 2014 (4,6% στις φθινοπωρινές προβλέψεις).
4. Το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι από 161,6% το 2012 θα αυξηθεί στο 175,6% το 2013 (188,4% σύμφωνα με τις προβλέψεις του φθινοπώρου) και στο 175,2% το 2014 (188,9% ανέφεραν οι εκτιμήσεις του Νοεμβρίου).
Έτσι, μπορεί στην κυβέρνηση να πανηγύρισαν για την εκταμίευση άλλης μιας δόσης (των 2,8 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου), αλλά μάλλον άφησαν ασχολίαστη τη δήλωση του Όλι Ρεν που είπε πως πλέον «το κλειδί για την έξοδο από την ελληνική κρίση το έχει η ίδια η Ελλάδα», την οποία κάλεσε να συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα λιτότητας που συμφωνήθηκε… Και όλα αυτά παρά την αναγνώριση του λάθους στο ίδιο το πρόγραμμα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24