search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 03:09
MENU CLOSE

Θα αλλάξει ο Μανωλιός για να βάλει τα ρούχα του αλλιώς

03.03.2013 22:00
oldphotos071362136943.jpg

Ανασχηματισμός εν όψει. Αμέσως μετά την επίσκεψη της τρόικας στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός σκέπτεται να κάνει τον περιβόητο ανασχηματισμό. Για ευνόητους λόγους οι αλλαγές στην κυβέρνηση δεν γίνονται τώρα, διότι οι υπουργοί θα πρέπει να ενημερώσουν τους εκπροσώπους των δανειστών μας για την πορεία των μίνι μνημονίων στα υπουργεία τους.

Ανασχηματισμός εν όψει. Αμέσως μετά την επίσκεψη της τρόικας στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός σκέπτεται να κάνει τον περιβόητο ανασχηματισμό. Για ευνόητους λόγους οι αλλαγές στην κυβέρνηση δεν γίνονται τώρα, διότι οι υπουργοί θα πρέπει να ενημερώσουν τους εκπροσώπους των δανειστών μας για την πορεία των μίνι μνημονίων στα υπουργεία τους.

Φυσικά κάποιοι από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το εάν πρέπει να γίνουν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα με τη λογική ότι μέχρι ο επόμενος υπουργός να μάθει τα θέματα του υπουργείου που θα αναλάβει, θα περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα και πολλές εκκρεμότητες θα πάνε πίσω.
Ο Σαμαράς έχει πάντως αποφασίσει ποιους υπουργούς της κυβέρνησής του θα αντικαταστήσει, αφού με τον τρόπο του τους έχει στείλει ήδη το μήνυμα. Ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης, ο υπουργός Υγείας Α. Λυκουρέντζος, ο υπουργός Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος Ευ. Λιβιεράτος, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκης και ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτης έχουν εισπράξει την γκρίνια του πρωθυπουργού για την πορεία των θεμάτων των υπουργείων τους.
Ο Στυλιανίδης ενδέχεται να τη γλιτώσει μετακομίζοντας σε άλλο υπουργείο, ενώ οι Μανιτάκης και Ρουπακιώτης θα αποτελέσουν το βέτο του Φώτη Κουβέλη για τη νέα κυβέρνηση.
Δυσλειτουργία υπάρχει ακόμη στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης μεταξύ των Αθ. Τσαυτάρη και Μ. Χαρακόπουλου, ενώ ο Ευ. Λιβιεράτος στο υπουργείο Περιβάλλοντος χρεώνεται και τις κακές σχέσεις του με τον Στ. Καλαφάτη. Ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος βρέθηκε κι αυτός στο στόχαστρο της κριτικής του πρωθυπουργού για τους αργούς ρυθμούς που προχωρά το σχέδιο «Αθηνά».
Αμετακίνητοι στο κυβερνητικό σχήμα θεωρούνται οι Γ. Στουρνάρας, Κ. Χατζηδάκης, Ν. Βρούτσης – παρά κάποια φάλτσα του –, Χρ. Σταϊκούρας, Νίκος Δένδιας, Π. Παναγιωτόπουλος, Γ. Μαυραγάνης, Κ. Βιρβιδάκης, Ν. Μηταράκης, Δ. Αβραμόπουλος και Δ. Κούρκουλας, η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Σίμος Κεδίκογλου. Ο τελευταίος θα παραμείνει στη θέση του, παρά τις ενστάσεις που έχουν εκφράσει κατά καιρούς τα δυο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση μόνο και μόνο επειδή καθημερινή ενασχόλησή του είναι η αντιπαράθεσή του με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Απογοήτευση
Στο μεταξύ με αλαζονεία και άγνοια κινδύνου οι αρχηγοί των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση εμφανίστηκαν προχθές στη Βουλή, στη συζήτηση επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για τους αγρότες, με μοναδικό στόχο να χτυπήσουν επικοινωνιακά τον Αλέξη Τσίπρα. Σαν να μην υπάρχουν άλλα προβλήματα στη χώρα.
Για τον «φόνο», όμως, τίποτε. Ούτε κουβέντα για την ανεργία, την ύφεση και τις επιπτώσεις από τη σκληρή φορολογία και τις παράλογες ποινές για τα χρέη των φτωχών. Ούτε κουβέντα για τον κατώτατο μισθό, αν και ο πρωθυπουργός προκλήθηκε πολλές φορές από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προφανώς αυτά τα θέματα τα αναλαμβάνουν τα… υπόγεια του Μαξίμου.
Οι ηγέτες της συγκυβέρνησης, αδιαφορώντας προφανώς για το μήνυμα που έστειλαν οι ιταλικές εκλογές προς την Ευρώπη και σε όσους ακολουθούν πιστά την πολιτική των Βρυξελλών, υπεραμύνθηκαν των επιτευγμάτων τους χωρίς ούτε στιγμή να αναρωτηθούν για την ορθότητα των πράξεών τους.

Εν Αθήναις
Από αυτή την εβδομάδα αρχίζει ο νέος εκβιασμός προς τους πολίτες για το εάν η κυβέρνηση θα πάρει την επόμενη δόση, αφού στη χώρα έρχονται οι επικεφαλής της τρόικας Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ. Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμάσει το κλίμα για τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα, τις οποίες έχει δεσμευθεί ότι θα κάνει, ενώ θα πρέπει να καλλιεργήσει ανασφάλεια προκειμένου να εφαρμοστούν και τα νέα μέτρα τα οποία προβλέπει το μνημόνιο.
Έτσι, το επόμενο εικοσαήμερο οι Έλληνες για άλλη μια φορά θα βρεθούν, μέσα από μια επικοινωνιακή καταιγίδα, μπροστά στο ενδεχόμενο της πτώχευσης και της εξόδου από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το παιχνίδι αυτό το ξέρει πολύ καλά η κυβέρνηση και μέχρι σήμερα της έχει αποδώσει.

Τετ α τετ Σαμαρά – Βενιζέλου
Από Δευτέρα, οπότε θα έχει τελειώσει και το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ο Σαμαράς αναμένεται να κάνει την πρώτη του συζήτηση για πρόσωπα με τον Βενιζέλο. Έτσι την ερχόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να καταθέσει τις προτάσεις του, που αυτή τη φορά θα είναι αμιγώς πολιτικά πρόσωπα. Ο Γιάννης Μανιάτης, ο Φίλιππος Σαχινίδης και ο Πάρις Κουκουλόπουλος θα βρίσκονται μέσα στον κατάλογο των ονομάτων, ενώ πολύ θα ήθελε να έχει ρόλο και η Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Το πρόβλημα για τον Σαμαρά θα είναι πάλι ο Φώτης Κουβέλης, αφού η ΔΗΜΑΡ και αυτή τη φορά δεν φαίνεται αποφασισμένη να συμμετάσχει με πολιτικά πρόσωπα. Στόχος του προέδρου της ΔΗΜΑΡ είναι να διατηρήσει τα στελέχη που έχει προτείνει σε αυτή την κυβέρνηση, έστω και αν υπάρχουν προβλήματα.
Ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να υπαναχωρήσει σε αυτό το αίτημα προκειμένου να κάμψει τις αντιρρήσεις του Κουβέλη για την υπουργοποίηση του Μάκη Βορίδη και του Άδωνη Γεωργιάδη. Ακόμη στην κυβέρνηση αναμένεται να μπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει βρεθεί εκτός ύστερα από αλλεπάλληλες καραμπόλες, αν και στηρίζει την κυβέρνηση σε όλες τις επιλογές της.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24