search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:25
MENU CLOSE

Ασπίδα προστασίας για τον Υμηττό

19.04.2010 12:41
Ασπίδα προστασίας για τον Υμηττό - Media

Το κτίριο του Ολυμπιακού Κέντρου Μπάντμινγκτον κατεδαφίζεται, στο πλαίσιο του νέου Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Υμηττού που παρουσίασε και έθεσε σε διαβούλευση η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.

Το κτίριο του Ολυμπιακού Κέντρου Μπάντμινγκτον κατεδαφίζεται, στο πλαίσιο του νέου Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Υμηττού που παρουσίασε και έθεσε σε διαβούλευση η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.

Το κτήριο του  Μπάντμινγκτον, ήταν μια προσωρινή κατασκευή που είχε κατασκευαστεί για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων και επειδή στην Ελλάδα ουδέν μονιμότερο του προσωρινού, είχε μείνει μέσα στο πάρκο του Γουδή έξι χρόνια μετά την ολοκλήρωση των αγώνων…

Το Π.Δ για τον Υμηττό, έχει εμφανέστατα άλλη φιλοσοφία από το προηγούμενο που έφερε την υπογραφή Σουφλιά, αφού η ζώνη απολύτου προστασίας καταλαμβάνει πλέον όλη την περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως Natura, ενώ αποκλείστηκαν πολλές χρήσεις που με το προηγούμενο Π.Δ άφηναν παραθυράκι για την οικοδόμηση του βουνού.

Για παράδειγμα, δεν πέρασαν, τελικά, οι πιέσεις διάφορων επιχειρηματιών που επενδύουν εσχάτως και στον χώρο της υγείας και ήθελαν να επιτραπεί η κατασκευή ιδιωτικών κλινικών μέσα στην περιοχή προστασίας του Υμηττού.

Με το νέο Π.Δ, καθορίζονται πέντε ζώνες προστασίας και συγκεκριμένα:

1] Ζώνη Α  που είναι απολύτου προστασίας και  θα καταλαμβάνει το σύνολο της περιοχής που προστατεύεται από τη συνθήκη Natura. Στην περιοχή αυτή  απαγορεύεται πλήρως η δόμηση.

2[ Ζώνη Β που αποτελεί την περιφερειακή ζώνη προστασίας και επιτρέπεται η εκπαίδευση, η γεωργία, η υπαίθρια αναψυχή, καθώς και η ανέγερση και λειτουργία ενός  κέντρου περιβαλλοντικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης ανά δήμο.

3]Ζώνη Γ, καθορίζεται ως περιοχή αρχαιολογικής προστασίας και επιτρέπεται μόνο η γεωργική χρήση.

4] Ζώνη Δ , που καθορίζεται από τα  Μητροπολιτικών Πάρκων  Γουδή  και Ιλισίων και Θεσμοθετούνται ο πυρήνας και η περιφερειακή ζώνη των σημαντικών αυτών πνευμόνων αστικού πρασίνου.

5] Ζώνη Ε , όπου επιτρέπεται η λειτουργία υπό αυστηρούς περιορισμούς των υφιστάμενων νεκροταφείων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:21