search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:11
MENU CLOSE

Δίμηνη καμπάνια για το πρόγραμμα

04.03.2013 22:00
oldphotossel.81362389331.jpg

Σε ζήτημα άμεσης προτεραιότητας ανάγει ο ΣΥΡΙΖΑ το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, με δεδομένο ότι πλέον φαίνεται να εκπνέουν τα περιθώρια της κυβέρνησης και η έλευση της τρόικας σηματοδοτεί νέο κύκλο σχετικών πιέσεων.

Σε ζήτημα άμεσης προτεραιότητας ανάγει ο ΣΥΡΙΖΑ το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, με δεδομένο ότι πλέον φαίνεται να εκπνέουν τα περιθώρια της κυβέρνησης και η έλευση της τρόικας σηματοδοτεί νέο κύκλο σχετικών πιέσεων.
Εξ άλλου για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων συνδέεται με την απώλεια κρίσιμων παραγωγικών εργαλείων για την άσκηση οικονομικής πολιτικής, ειδικά σε ό,τι αφορά την ενέργεια και τους κοινωφελείς οργανισμούς, αλλά και με το θέμα της εργασίας καθώς, σύμφωνα με την κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση, οι ιδιωτικοποιήσεις θα φέρουν απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας και περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
Έτσι, η δίμηνη καμπάνια που ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ θα έχει στο επίκεντρο το ζήτημα αυτό, όμως θα εκτείνεται και πέραν αυτού, καθώς ο στόχος είναι να προβληθεί το πρόγραμμά του. Η καμπάνια θα υλοποιηθεί με περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα και των στελεχών του σε όλη τη χώρα, θα αρχίσει από τον Πειραιά και θα κορυφωθεί με δύο μεγάλες συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Σε συνεδρίαση της Γραμματείας τις προηγούμενες μέρες κατατέθηκαν οι πρώτες σκέψεις για τον σχετικό σχεδιασμό, ενώ διατυπώθηκαν απόψεις που έλεγαν ότι η εξόρμηση του προέδρου και των στελεχών πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη νέα κοινωνική πραγματικότητα, στοιχεία της οποίας είναι – σύμφωνα με την εισήγηση που παρουσίασε ο συντονιστής της Γραμματείας Δημήτρης Βίτσας – η οργή και η αγανάκτηση αλλά και η αμηχανία, η απογοήτευση, η απώλεια της ελπίδας κ.λπ.
Υπ’ αυτήν την έννοια, τη συζήτηση απασχόλησε και το προγραμματικό σκέλος, ποιες προτάσεις και θέσεις πρέπει να αναδείξει το κόμμα, ενώ υπήρξαν αναφορές και για την ανάγκη περαιτέρω επεξεργασίας των θέσεων, αλλά και στην έμφαση που πρέπει να δοθεί στις πρώτες κινήσεις μιας κυβέρνησης της Αριστεράς.
Το έργο αυτό πάντως στην πράξη αποδεικνύεται ότι απαιτεί προσοχή και λεπτούς χειρισμούς, τόσο σε επίπεδο κατάρτισης και διατύπωσης όσο και σε επικοινωνιακό. Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, μπορεί να χρειάζεται να υπάρξουν πιο συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις, δεδομένου του εύλογου ερωτήματος «πού θα βρείτε τα λεφτά». Ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνει με λεπτομέρειες από μια αξιωματική αντιπολίτευση, δηλαδή από μια δύναμη που δεν έχει στα χέρια της τα κλειδιά του κράτους, ώστε να έχει άμεση και πλήρη γνώση των δεδομένων.

Ο κατώτατος μισθός
Από την άλλη, στη σκέψη της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει έντονη η διάσταση του χρόνου και της εξέλιξης της ύφεσης και της καταστροφής της οικονομίας, ζήτημα που άνοιξε με πιο ηχηρό τρόπο από δηλώσεις του Γιάννη Δραγασάκη. Σύμφωνα με το πνεύμα των δηλώσεων του επικεφαλής της Επιτροπής Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, η επαναφορά του κατώτατου μισθού και της κατώτατης σύνταξης είναι μεν δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ, το άμεσο όμως ή μη της αποκατάστασής τους τίθεται υπό την αίρεση του βάθους της ύφεσης.
Η φασαρία για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ή όχι στο πρόγραμμά του, προφανώς είχε αφετηρία τη συστημική ανάγκη να καταδειχθεί ότι δεν υπάρχει τίποτε άλλο πέραν του μονόδρομου της λιτότητας και της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής στα μέτρα της Μέρκελ.
Από την άλλη, οι εντυπώσεις ενισχύθηκαν από την εικόνα κακού συντονισμού που παρουσίασε το ηγετικό επιτελείο τις προηγούμενες μέρες, καθώς μετά τον Δραγασάκη ακολούθησαν δηλώσεις στελεχών (Γ. Μηλιός, Ε. Τσακαλώτος) για άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού. Ο Τσίπρας στη δευτερολογία του στη Βουλή σημείωσε ότι «ο κατώτατος μισθός, η κατώτατη σύνταξη θα επανέλθει», αλλά «δεν θα μπορέσουμε να επαναφέρουμε όλους τους μισθούς και όλες τις συντάξεις στην πρότερη τιμή τους», από τη στιγμή που «έχετε καταστρέψει τη χώρα».
Ακόμη, σε εμφάνισή του στους τηλεοπτικούς «Φακέλους» του Αλέξη Παπαχελά, ο Δραγασάκης επανήλθε λέγοντας ότι θα υπάρξει επαναφορά του κατώτατου μισθού «αύριο το πρωί», συμπλήρωσε όμως ότι, «αν επιτρέψουμε να πάμε σε ύφεση 6%, σε λίγα χρόνια δεν ξέρω αν θα έχει νόημα να μιλάμε για κατώτατο μισθό». Στο μεταξύ, και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είχε αναφέρει τις προηγούμενες μέρες ότι «είναι ανυπολόγιστη αυτή η καταστροφή», άρα «και πιο δύσκολη η αποκατάσταση των αποτελεσμάτων αυτής της πολιτικής».
Με άλλα λόγια, παρά την απεύθυνση της Κουμουνδούρου στο ΕΣΡ για δημοσιεύματα που κατέκλυσαν το Διαδίκτυο κάνοντας την τρίχα τριχιά, εν τέλει υπήρξε σύγχυση για το τι λέει τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ και αν πράγματι αναιρεί τη δέσμευσή του ή όχι.

Προειδοποιήσεις
Τι συμβαίνει λοιπόν ακριβώς; Τα ηγετικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι, όσο βαθαίνει η οικονομική και κοινωνική καταστροφή, τόσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί για την ανάταξη της οικονομίας, με την προϋπόθεση ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει πάτος και θα σταματήσει η μνημονιακή πορεία της χώρας μέσα από κοινωνικές αντιδράσεις, εκλογές, ανάδειξη μιας άλλης κυβέρνησης με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ.
Οι προειδοποιήσεις εκ μέρους του προέδρου και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τις δυνατότητες ανάταξης, σε συνάρτηση με το βάθος της καταστροφής, έχουν αρχίσει εδώ και μήνες, και αναφορές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν έχει το μαγικό ραβδάκι» δεν ακούγονται πρώτη φορά τις τελευταίες μέρες, αν και πυκνώνουν τοποθετήσεις για «σταδιακή» αποκατάσταση ή αποκατάσταση μισθών σε συνάρτηση με τις δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας κ.λπ., που πάντως στόχο έχουν να απαντήσουν και στα περί «λαϊκισμού» και «ανέξοδων υποσχέσεων».
Παράλληλα με τον προβληματισμό για το «πώς περνάς από συνθήκες βαθιάς ύφεσης σε ανάκαμψη», αυτό που υπογραμμίζεται και από τον Τσίπρα και από τον Δραγασάκη κ.ά. είναι ότι η επαναφορά του κατώτατου μισθού είναι κρίσιμης σημασίας για την οικονομική ανόρθωση της χώρας, η οποία δεν μπορεί παρά να λαμβάνει υπόψη την ανάγκη να τονωθεί κατά προτεραιότητα η εσωτερική ζήτηση. «Αυτό είναι το μέσο να βγούμε από την κρίση» τόνισε για μια ακόμη φορά ο Τσίπρας προχθές, για να «κινηθεί η αγορά και να ζεσταθεί κάπως η κατανάλωση».
Σε τελική ανάλυση, το πολιτικό μήνυμα που επιδιώκει να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από όλη αυτήν τη συζήτηση, είτε το καταφέρνει είτε όχι, είναι ότι επείγει ο ενταφιασμός της πολιτικής των μνημονίων και του ξεπουλήματος. Όσο νωρίτερα πέσουν, τόσο καλύτερα…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:11