search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:38
MENU CLOSE

Επενδύσεις γιοκ, και από πωλήσεις άσ’ τα να πάνε…

04.03.2013 22:00
oldphotospic-0-norm1362390510.jpg

Για τους ανθρώπους του Σαμαρά, το μεγάλο στοίχημα παραμένει στις ιδιωτικοποιήσεις. Εκεί δηλαδή όπου έχουν υποσχεθεί στους δανειστές 2,5 δισ. ευρώ από εκποιήσεις δημόσιας περιουσίας φέτος.

Για τους ανθρώπους του Σαμαρά, το μεγάλο στοίχημα παραμένει στις ιδιωτικοποιήσεις. Εκεί δηλαδή όπου έχουν υποσχεθεί στους δανειστές 2,5 δισ. ευρώ από εκποιήσεις δημόσιας περιουσίας φέτος. Κι επειδή δεν υπάρχει κάποια σίγουρη εξέλιξη, ήδη προσπαθούν να φέρουν μπροστά προγράμματα όπως η «μικρή ΔΕΗ», τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τα νερά και ο ιππόδρομος. Και επιπλέον να δώσουν ό,τι πουλιέται από γη.
Ο λόγος είναι ότι τα δύο μεγάλα προγράμματα του 2013, ο ΟΠΑΠ και η ΔΕΠΑ, που θα έφερναν τα 2 από τα 2,5 δισ, έχουν κολλήσει. Η μεν ΔΕΠΑ στα γρανάζια της διεθνούς αντιπαράθεσης για τους αγωγούς, ο δε ΟΠΑΠ στα εγχώρια συμφέροντα.
• Σήμερα (θεωρητικά) η ΔΕΠΑ μπορεί να πουληθεί στους Ρώσους αντί σχεδόν 2 δισ., προκαλώντας όμως μεγάλα διπλωματικά και γεωστρατηγικά θέματα στη χώρα. Η επόμενη προσφορά είναι σχεδόν η μισή και μπορεί να αποφέρει το πολύ 1 δισ. στα δημόσια ταμεία.
• Για τον ΟΠΑΠ τα συνεχιζόμενα προβλήματα που αποκάλυψε το «Π» την περασμένη εβδομάδα οδηγούν σε διαρκή μείωση του τιμήματος προς την αξία των 0,5 δισ. ευρώ, τιμή που θα καταστήσει την αξία του οργανισμού «αστεία» μπροστά στην πραγματική.
Με δυο τέτοιες δυσάρεστες εξελίξεις στην «τσέπη», θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για την κυβέρνηση να φέρει ενώπιον των δανειστών έστω και 1 δισ. από την πώληση των πιο προσοδοφόρων οργανισμών του Δημοσίου. Η άλλη επιλογή είναι να καθυστερήσουν οι πωλήσεις μέχρι να βρεθούν πελάτες που θα καλύψουν το ζητούμενο τίμημα.
Και βέβαια, όπως γνωρίζουν (αλλά δεν λένε) οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, το ίδιο συμβαίνει με τα ακίνητα, όπου, αν εξαιρέσουμε τις ολοκληρωμένες περιπτώσεις «πακέτων» όπως ο Αστέρας, για τα υπόλοιπα (όπως σε Αφάντου και Κασσιόπη) το ενδιαφέρον είναι πολύ χαμηλού επιπέδου, όπως και το χρήμα. Το πρόβλημα για την κυβέρνηση εδώ δεν είναι η καθυστέρηση, αλλά το ότι, αν δεν έρθουν τα χρήματα που περιμένουν οι δανειστές, θα πρέπει να πάρει κι άλλα μέτρα…

Εγγυήσεις και χοντράδες
Ακόμη περισσότερο η κυβέρνηση φοβάται τις έντονες τοπικές αντιδράσεις για «επενδύσεις» αμφίβολης ποιότητας και με πολλές δυσάρεστες επιπτώσεις σε τοπικές κοινωνίες. Τα επεισόδια στις Σκουριές Χαλκιδικής εκτιμώνται στην κυβέρνηση ως σοβαρό αντικίνητρο για διάφορους ξένους που ψάχνουν εύκολη μπάζα για να μοστράρουν σαν επενδυτές.
Γι’ αυτό ο Σαμαράς βγήκε ο ίδιος στη «Wall Street Journal», για να πει ότι «δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές τέτοιες δράσεις». Και για να αντιστρέψει κάπως το κλίμα επιφύλαξης των ξένων επενδυτικών σχημάτων, πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα και θα προστατεύσουμε με κάθε κόστος τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα».
Εκτός από τους διαδηλωτές, για να μην ενοχλούνται οι επενδυτές και από τυχόν αποφάσεις της Δικαιοσύνης και ιδιαίτερα του ΣτΕ (όπως στο Ελληνικό λ.χ.), ο Σαμαράς κάλεσε τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Κωνσταντίνο Μενουδάκο για να του… εξηγήσει ότι δεν μπορεί να μπαίνουν τέτοια… προσκόμματα.
Επίσημα, η χονδροειδής παρέμβαση μεταφράστηκε στο ότι… εξετάστηκαν τρόποι επιτάχυνσης των αποφάσεων, χωρίς όμως να υπάρξει καμία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης. Και αυτό καθώς, όπως είπε ο παρών στη συνάντηση Μηταράκης, οι επενδυτές που σκοπεύουν να φέρουν χρήματα και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στη χώρα μας θα πρέπει να γνωρίζουν σε εύλογο χρονικό διάστημα κατά πόσον θα μπορεί να υλοποιείται η επένδυσή τους.
Βέβαια, από το να υπερασπίζεσαι – έστω κι έτσι – ένα εν δυνάμει επενδυτικό περιβάλλον μέχρι να βγαίνεις και να καλείς την Τουρκία για να λυθούν τσάτρα – πάτρα οι όποιες διαφορές για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, ώστε να γίνουν απρόσκοπτα οι ενεργειακές έρευνες, υπάρχει μια ουσιώδης διαφορά. Και αυτό επιβεβαιώνει τόσο την αγωνία της κυβέρνησης όσο και την απουσία αποτελεσμάτων στην πραγματική οικονομία…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33