search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:54
MENU CLOSE

Xοντρό μπαγιόκο σε αγροτοπατέρες

05.03.2013 22:00
oldphotostrakter_zootehcnia1362506594.jpg

Ρίχνοντας μια ματιά στις επιδοτήσεις που έλαβαν τα τελευταία χρόνια οι αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, το συμπέρασμα είναι ότι ο κρατικοδίαιτος αγροτοσυνδικαλισμός (όπως και ο ομόσταβλός του της ΓΣΕΕ άλλωστε…) δεν τα πήγε κι άσχημα εδώ που τα λέμε.

Ρίχνοντας μια ματιά στις επιδοτήσεις που έλαβαν τα τελευταία χρόνια οι αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, το συμπέρασμα είναι ότι ο κρατικοδίαιτος αγροτοσυνδικαλισμός (όπως και ο ομόσταβλός του της ΓΣΕΕ άλλωστε…) δεν τα πήγε κι άσχημα εδώ που τα λέμε.

Μόνο την περίοδο από το 1994 μέχρι και το 2012 τα ποσά με τα οποία επιχορηγήθηκαν από τον ΕΛΓΑ, τον οργανισμό γεωργικών αποζημιώσεων, υπολογίζονται σε 55.599.231 ευρώ, τα οποία μέχρι σήμερα ελάχιστοι γνωρίζουν πώς ακριβώς αξιοποιήθηκαν, ενώ όσοι ξέρουν και έχουν μείνει μακριά από το πάρτι τινάζουν με αηδία το πέτο.

Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης κατέθεσε στη Βουλή αναλυτικά στοιχεία για τις οικονομικές ενισχύσεις των τριών κορυφαίων αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ την περίοδο που προαναφέραμε, οι οποίες υπολογίστηκαν επί των εσόδων του ΕΛΓΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά:

• Η ΠΑΣΕΓΕΣ, που πήρε τη μερίδα του λέοντος, εισέπραξε συνολικά 37.471.011,39 ευρώ.

• Η ΓΕΣΑΣΕ 11.321.002,35 ευρώ.

• Η ΣΥΔΑΣΕ 6.807.218,12 ευρώ.

Ο Τσαυτάρης διαβίβασε επίσης στη Βουλή και τα στοιχεία για τις επιχορηγήσεις που έλαβε η ΠΑΣΕΓΕΣ από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για εκπαιδευτικούς σκοπούς από το 1995 έως και το 2010, που συνολικά φθάνουν τα 1,2 εκατ. ευρώ.

Ο ίδιος δηλώνει αποφασισμένος – και, προς το παρόν, δεν έχουμε λόγους να τον αμφισβητήσουμε – να προχωρήσει ο έλεγχος σε βάθος στις τριτοβάθμιες αλλά και τις δευτεροβάθμιες αγροτικές οργανώσεις, με βάση, όπως τονίζει, ρητές πρωθυπουργικές εντολές να μην υπάρχουν ερωτήματα και σκιές στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

Δηλώνει επίσης ότι, αφού εξακριβωθεί πού και πώς ξοδεύτηκαν τα χρήματα που προέρχονται από τους ίδιους τους αγρότες, θα έλθει η σειρά να επεκταθούν οι έλεγχοι και στις δευτεροβάθμιες αγροτικές οργανώσεις (Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών) καθώς και σε πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς που διαχειρίστηκαν μεγάλα κρατικά κονδύλια και εμφανίζουν σήμερα μεγάλα χρέη, αλλά και σε μεμονωμένους αγρότες.

Σχετική ερώτηση είχαν καταθέσει οι γαλάζιοι βουλευτές Γ. Κασαπίδης, Γ. Κοντογιάννης, Κ. Κοντογεώργος και οι ανεξάρτητοι Π. Μουτσινάς και Ν. Σταυρογιάννης.

Ο Τσαυτάρης σημειώνει ότι σκοπεύει να καταργήσει «αυτή την παράλογη χρηματοδότηση εν μέσω οικονομικής κρίσης στον κρατικοδίαιτο αγροτοσυνδικαλισμό» ανακοινώνοντας ότι στο εξής οι πόροι αυτοί θα επιστρέφονται σε πολύτεκνες οικογένειες αγροτών και κτηνοτρόφων.

Και προσθέτει στον επίλογο ότι για την επιτάχυνση των ελεγκτικών μηχανισμών σε όλες τις βαθμίδες των αγροτικών οργανώσεων έχουν συγκροτηθεί τρεις επιτροπές, προειδοποιώντας ότι όπου διαπιστώνεται ότι τα χρήματα δεν αξιοποιούνται σωστά οι υποθέσεις θα παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη. Θα περιμένουμε να δούμε…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50