search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:57
MENU CLOSE

Κατερίνα Γώγου – Για την αποκατάσταση του μαύρου

06.03.2013 22:00

Οι περισσότεροι την γνωρίζουν ως υπηρέτρια του Μιχάλη Κωνσταντίνου και της Μάρως Κοντού, ως συμμαθήτρια της Αλίκης Βουγιουκλάκη και φιλενάδα του Αλέκου Τζανετάκου.

Σκηνοθεσία: Αντώνης Μποσκοΐτης
 
Οι περισσότεροι την γνωρίζουν ως υπηρέτρια του Μιχάλη Κωνσταντίνου και της Μάρως Κοντού, ως συμμαθήτρια της Αλίκης Βουγιουκλάκη και φιλενάδα του Αλέκου Τζανετάκου. Όμως η Κατερίνα Γώγου έκρυβε πολλά μυστικά πίσω και πέρα από τη μεγάλη οθόνη: εμβληματική φιγούρα της αντι-κουλτούρας των Εξαρχείων, απελπισμένη ποιήτρια οριακών δημιουργιών, και τελικά μια ακραία ευαίσθητη κι αυτοκαταστροφική ύπαρξη που θα βρει ύστατο καταφύγιο στην αυτοκτονία.
 
Ο Αντώνης Μποσκοΐτης, που στο παρελθόν έχει καταπιαστεί ξανά με “καταραμένες” προσωπικότητες της αθηναϊκής ζωής (“Φλέρυ, η τρελή του φεγγαριού”, “Ζωντανοί στο κύτταρο – σκηνές ροκ”), ανασυνθέτει τα θραύσματα από τον πολυτάραχο βίο της Γώγου   χρησιμοποιώντας μαρτυρίες και αναμνήσεις προσωπικοτήτων που κινηματογραφούνται σε ένα εύστοχα επιλεγμένο άσπρο-μαύρο: από το Νάνο Βαλαωρίτη και την Όλια Λαζαρίδου μέχρι την τρανσέξουαλ Εύα Κουμαριανού και τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου,  οι συνομιλητές του Μποσκοΐτη σκιαγραφούν μια Γώγου με αντιφάσεις κι εξάρσεις, ακόμα κι αν αναπόφευκτα φλερτάρουν με την ιδέα μιας εκ των υστέρων αγιογραφίας του περιθωρίου. Οι μαρτυρίες εναλλάσσονται με δραματοποιημένες σκηνές, όπου η Λουκία Μιχαλοπούλου υποδύεται την Γώγου με πανκ μαλλί και ίσως κάποια υπερβάλλουσα θεατρικότητα, αλλά και με αποσπάσματα από την κινηματογραφική της καριέρα, που συνομιλούν πετυχημένα  ακόμα και με την πιο ιδιοσυγκρασιακή πτυχή της καλλιτέχνιδας. Ένα πλήρες πορτραίτο, εάν αυτό μπορεί να ειπωθεί για μια περίπτωση τόσο ασυμβίβαστη με νόρμες και πλαίσια.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:55