search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 14:23
MENU CLOSE

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το σχέδιο «Αθηνά»

06.03.2013 15:40
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το σχέδιο «Αθηνά» - Media

Την επ’ αόριστον αναστολή των μαθημάτων αποφάσισε το Τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Αθηνών. Τη διαφοροποίησή της για τον αριθμό των σχολών και τη διάρθρωσή τους εκφράζει η Σύγκλητος του πανεπιστημίου Μακεδονίας. Παραιτήθηκε ο δήμαρχος Λειβαδιάς. Για εμπαιγμό κατηγορεί τον υπουργό Παιδείας το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης. «Έπρεπε να πάμε σε εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη», υποστήριξε ο υπουργός Παιδείας.

Με συλλαλητήριο και πορεία τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας απάντησαν σήμερα οι φοιτητές και οι σπουδαστές στο σχέδιο «Αθηνά» της κυβέρνησης που προβλέπει καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ.
 
Στην Αθήνα περίπου 2000 φοιτητές και σπουδαστές συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή.
 
Σύμφωνα με τους φοιτητές και τους σπουδαστές, το σχέδιο υποβαθμίζει τις σπουδές και τα πτυχία τους, ενώ ύψωσαν «πανό» με συνθήματα όπως:
«Ελεύθεροι Πολιορκημένοι»
«Διεκδικούμε ό,τι μας ανήκει»
«Είμαστε πολλοί, ακούστε μας καλά, το σχέδιο "Αθηνά" θα μείνει στα χαρτιά» και «Δεν πάμε, δεν πάμε πουθενά, αν δεν καταργήσετε το σχέδιο "Αθηνά"».
 
Την ίδια ώρα ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος υποστήριζε, παρουσιάζοντας το σχέδιο «Αθηνά» στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ότι  «η Πολιτεία και οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι έχουν διαχρονική ευθύνη για τις παθογένειες, καθώς το 1993 η χώρα διέθετε 334 τμήματα σε ΑΕΙ και σήμερα έχει 534 τμήματα και 40 ανώτατα Ιδρύματα».

Σύμφωνα με τον Κ. Αρβανιτόπουλο ««Αρκούσε η βούληση ενός καθηγητή και η στήριξη ενός βουλευτή για τον άναρχο τρόπο με τον οποίο αναπτύχθηκε ο ακαδημαϊκός χάρτης».
 
Στόχος του νομοσχεδίου, όπως τον περιέγραψε ο υπουργός, είναι όχι μόνο η θεραπεία των παθογενειών, αλλά η παροχή ευκαιριών στη νέα γενιά και γι αυτό -όπως είπε- προηγήθηκε διεξοδική μελέτη και διαβούλευση μηνών, η οποία έγινε χωρίς δογματισμούς για το βέλτιστο αποτέλεσμα.

«Έπρεπε να πάμε σε εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη» σημείωσε και προσέθεσε ότι οι στόχοι του σχεδίου είναι να μην υπάρξει δραματική μείωση των νέων ανθρώπων, που διεκδικούν μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι εισακτέοι να φοιτούν και όχι να απέχουν και να αποφοιτούν από ισχυρά τμήματα και ιδρύματα με ισχυρά πτυχία.

Οι αντιδράσεις συνεχίζονται:

Την επ’ αόριστον αναστολή των μαθημάτων αποφάσισε το Τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (ΦΠΨ) της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απορρόφησή του από το τμήμα του Προγράμματος Ψυχολογίας.
 
Το Πρόγραμμα Ψυχολογίας του ΦΠΨ χορηγεί, από το 1983, αυτόνομα πτυχία στην Ψυχολογία ισότιμα των πτυχίων Ψυχολογίας που χορηγούν τα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Στην ουσία πρόκειται για ένα από τα πιο παλιά προγράμματα, από το οποίο ξεκίνησε ιστορικά η συστηματική διδασκαλία της ψυχολογίας στη χώρα.
 
Τη διαφοροποίησή της για τον αριθμό των σχολών και τη διάρθρωσή τους εκφράζει η Σύγκλητος του πανεπιστημίου Μακεδονίας, που συνήλθε σήμερα με κύριο θέμα την τελική πρόταση του υπουργείου Παιδείας στο σχέδιο "Αθηνά" για την αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
 
Η Σύγκλητος του πανεπιστημίου, λαμβάνοντας υπόψη επιστημονικά και ακαδημαϊκά κριτήρια, τα οποία παραθέτει αναλυτικά, προτείνει τη διατήρηση των πέντε σχολών του πανεπιστημίου, αντί των τεσσάρων που προβλέπει το σχέδιο, καθώς επίσης τη διατήρηση δύο τμημάτων του (Διοίκησης – Τεχνολογίας και Μάρκετινγκ & Διοίκηση Λειτουργιών), ώστε να μην απορροφηθούν από το τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων.
 
Την παραίτησή του από τη θέση του δημάρχου Λιβαδειάς υπέβαλε ο Νίκος Παπαγγελής, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της ΚΕΔΕ, αντιδρώντας στην κατάργηση του πανεπιστημιακού τμήματος Λιβαδειάς και τη συγχώνευσή του στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με δήλωσή του θα επιμείνουν στην παραίτηση τόσο ο ίδιος όσο και οι σύμβουλοι στο συνδυασμό του.
 
Ο κ. Παπαγγελής ανέφερε πως «η σημερινή εξέλιξη αποτελεί ταφόπλακα για την αναπτυξιακή προοπτική της περιφέρειας και δημιουργεί υπερσυγκέντρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στα υδροκέφαλα μεγάλα αστικά κέντρα».
 
Ο κ. Παπαγγελής, σε ανακοίνωσή του, κάλεσε «να πράξουν το ίδιο όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι αναπληρωτές αυτών».

Εκτός από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, κινητοποιήσεις είχαμε σήμερα σε πολλές πόλεις της χώρας που φιλοξενούν σχολές και τμήματα.
 
Διαμαρτυρία στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης πραγματοποίησαν φοιτητές και καθηγητές του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του ΤΕΙ, μαζί με επαγγελματίες, εργαζόμενους και καταστηματάρχες της πόλης, σε κάλεσμα του δήμου, κατά της εφαρμογής του σχεδίου "Αθηνά" και της υποβάθμισης της περιοχής.
 
Νωρίτερα, φοιτητές και υπάλληλοι του πανεπιστημίου πραγματοποίησαν κατάληψη στα γραφεία του ιδρύματος στη Φλώρινα και στην Κοζάνη, ενώ ομάδα φοιτητών μετέβη στα διόδια του Πολυμύλου, και ενημέρωσε τους διερχόμενους για τις συνέπειες από την εφαρμογή του σχεδίου στην περιοχή.
 
Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως για την τύχη των δύο ακαδημαϊκών ιδρυμάτων το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης. Σε ανακοίνωσή του ο δήμος Κοζάνης κάνει λόγω για εμπαιγμό από τον υπουργό Παιδείας και για προσχηματική διαβούλευση, που αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο το τελευταίο "φυλάκιο" της χώρας έναντι των άλλων διασυνοριακών περιφερειών των Βαλκανίων. Για το ΤΕΙ δυτικής Μακεδονίας υποστηρίζει ότι διαλύει ένα βιώσιμο, ανταγωνιστικό και με σύγχρονες εγκαταστάσεις ίδρυμα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 14:22