search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:13
MENU CLOSE

Κυρίαρχος ο Μπένι στο συνέδριο

07.03.2013 22:00
oldphotossel.101362663386.jpg

Θετικός είναι ο απολογισμός του τριήμερου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ωστόσο η εντυπωσιακή πρωτιά του Νίκου Ανδρουλάκη στη νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, παρότι προκάλεσε ενθουσιώδη σχόλια από όλες τις εσωκομματικές πλευρές για την πολυπόθητη ανανέωση, έχει φέρει ήδη και τις πρώτες γκρίνιες.

Θετικός είναι ο απολογισμός του τριήμερου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ωστόσο η εντυπωσιακή πρωτιά του Νίκου Ανδρουλάκη στη νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, παρότι προκάλεσε ενθουσιώδη σχόλια από όλες τις εσωκομματικές πλευρές για την πολυπόθητη ανανέωση, έχει φέρει ήδη και τις πρώτες γκρίνιες.
Και αυτό επειδή, παρότι ο Ανδρουλάκης θεωρείται και είναι «βενιζελικός», ουδείς μπορεί να είναι απολύτως βέβαιος εάν θα στηρίζει τον πρόεδρο από εδώ και στο εξής σε όλες του τις αποφάσεις με… κλειστά τα μάτια. Να σημειωθεί ότι το νεαρό στέλεχος δεν είναι μόνο του στο νέο κορυφαίο όργανο του κόμματος, αλλά υποστηρίζεται από τη δική του ομάδα, που αποτελείται από περίπου 30 μέλη!
Επιπλέον το ότι η «ομάδα» Ανδρουλάκη κατόρθωσε να σπάσει τις γραμμές Βενιζέλου, όταν απαίτησε και πέτυχε να αλλάξει το εκλογικό μέτρο για την ανάδειξη της νέας Κ.Ε., αλλά και να τεθεί ασυμβίβαστο μεταξύ των μελών της και προέδρων ή διοικητών δημόσιων οργανισμών – το τελευταίο είχε αποτέλεσμα να μείνει εκτός Κ.Ε. ο στενός συνεργάτης του Βενιζέλου Στέλιος Αγγελούδης, αφού είναι διευθύνων σύμβουλος στον ΟΛΘ –, οδήγησε αρκετά «προεδρικά» στελέχη σε προβληματισμό ως προς το εάν μπορούν να τον προσμετρούν με σιγουριά στις τάξεις της ηγεσίας.
Παράλληλα δεν είναι λίγα τα στελέχη κοντά στον Βενιζέλο που φέρονται δυσαρεστημένα, καθώς θεωρούν ότι προωθήθηκε ο Ανδρουλάκης έναντι παλαιότερων «προεδρικών».
Το γεγονός, μάλιστα, ότι ήδη άρχισε να ακούγεται ξανά το ενδεχόμενο να τον προτείνει ο Βενιζέλος για νέο γραμματέα του κόμματος μαθαίνουμε πως προκαλεί αναταράξεις, αν και δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιη μια τέτοια πιθανότητα, παρότι ο Μπένι είχε μιλήσει για τριαντάρη πρόεδρο αμέσως μόλις ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, αν τελικά δεν τον προτείνει για γραμματέα προκειμένου να αποδείξει ότι εννοεί την πρόθεσή του για ανανέωση, είναι σίγουρο ότι ο Ανδρουλάκης θα είναι μέσα στα ονόματα που θα «κατεβάσει» ο Βενιζέλος για το νέο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος.

Ομόφωνα
Κατά τα άλλα, η κυριαρχία Βενιζέλου στο συνέδριο είναι εμφανής, καθώς κατάφερε να περάσει σχεδόν ομόφωνα τις προτάσεις του τόσο για το επίμαχο θέμα της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Σαμαρά όσο και για το νέο άνοιγμα – κυρίως – προς τη ΔΗΜΑΡ για κοινή κάθοδο στις εκλογές των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς.
Επιπλέον, πέρα από την εδώ και καιρό διατυπωμένη αυτοκριτική της πλευράς Βενιζέλου, τόσο για τη «συμβολή» της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στην κρίση της χώρας όσο και για τα «χάλια» της παράταξης, όπως είπε και ο Κουκουλόπουλος, ουδείς από την πλευρά Παπανδρέου ανέλαβε την παραμικρή ευθύνη. Αντίθετα, είχαμε την εντυπωσιακή (στημένη;) υποδοχή του ΓΑΠ, άρτι αφιχθέντος από την Κωνσταντινούπολη τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου, που προκάλεσε ποικίλα και κυρίως αρνητικά σχόλια εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ.
Όσο για την… τριμερή εσωκομματική αντιπολίτευση Βενιζέλου, δηλαδή την ομάδα Καρχιμάκη, την Αριστερή Πρωτοβουλία Παναγιωτακόπουλου, αλλά και τους παπανδρεϊκούς, στους οποίους εντάσσονται και οι γνωστοί «λοχαγοί» – υφυπουργοί της κυβερνητικής περιόδου ΓΑΠ, θεωρείται μάλλον χαμένη από τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για τα 130 μέλη της Κ.Ε., αν και οφείλουμε να σημειώσουμε ότι ουδέποτε σε τέτοια κομματικά όργανα υπερτερούσε άλλη ομάδα πλην της ηγετικής… Όπως και να έχει όμως το πράγμα, στο συνέδριο επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά ότι οι μηχανισμοί και οι ομάδες «ζουν και βασιλεύουν».
Ωστόσο, εντυπωσιακή είναι η τρίτη θέση του Δημήτρη Ρέππα στη σύνθεση της νέας Κ.Ε., αλλά και οι υψηλές θέσεις που πέτυχαν οι παπανδρεϊκοί Γιώργος Πεταλωτής και Παύλος Γερουλάνος.
Με τις τελικές λίστες της Ιπποκράτους – αφού Σάββατο βράδυ αναγκάστηκαν όλες οι πλευρές να τις αναμορφώσουν, με το νέο μέτρο του 20% που πέτυχε η πλευρά Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου – εκλέχθηκαν μεταξύ άλλων οι: Γιώργος Κουτρουμάνης, Χρήστος Πρωτόπαπας, Νίκος Σαλαγιάννης, Χρίστος Βερελής, Τώνια Αντωνίου, Βαγγέλης Αργύρης, Λάμπρος Κανελλόπουλος, Αθηνά Δρέττα, Αντώνης Λιάρος, Δημήτρης Καρύδης, Νάσος Αλευράς, Φώτης Χατζημιχάλης, Ζέφη Δημαδάμα, Έφη Χαλάτση, Γιώτα Γαζή, Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, αλλά και η μόνη εκ των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ που μπήκε στη μάχη του σταυρού Συλβάνα Ράπτη.
Να σημειωθεί εδώ η έντονη δυσφορία, που οδήγησε και σε μία παραίτηση, της ομάδας των ευρωβουλευτών του κόμματος, αφού τελικά αποκλείστηκαν από τα αριστίνδην μέλη της νέας Κ.Ε. Τέσσερις εξ αυτών – όλοι τους παπανδρεϊκοί –, οι Μαριλένα Κοππά, Άννυ Ποδηματά, Σπύρος Δανέλλης και Δημήτρης Δρούτσας, με ανακοίνωσή τους είχαν χαρακτηρίσει «θεσμικά απαράδεκτη και ακατανόητη κίνηση» εκ μέρους του προέδρου του κόμματος την απόφαση να «κοπούν» από την Κ.Ε., ενώ μία μέρα μετά η Μαριλένα Κοππά απέστειλε επιστολή στον Βενιζέλο, με την οποία του γνωστοποίησε την παραίτησή της από επικεφαλής της ΠΑΣΟΚικής ευρωομάδας!

Δεν μάσησε
 Ο Μπένι, πάντως, δεν μάσησε τα λόγια του όταν της απάντησε κάνοντας δεκτή την παραίτησή της, αφού, όπως της έγραψε, δεν άνοιξε καν τον φάκελο με την επιστολή της, καθώς το περιεχόμενό της είχε ήδη δημοσιευτεί σε διάφορα «ιστολόγια και ιστοτόπους»! Και αφού την ενημέρωσε ότι δεν ήταν δική του απόφαση το να μην περιλαμβάνονται οι ευρωβουλευτές στα αριστίνδην μέλη της Κ.Ε., της επεσήμανε ότι σε κάθε περίπτωση θα μπορούσε να είχε ακολουθήσει το παράδειγμα της Συλβάνας Ράπτη θέτοντας υποψηφιότητα…
Στην ομάδα Ανδρουλάκη συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων ο Ανδρέας Σπυρόπουλος – για τον οποίο είχε ακουστεί ότι ο Ανδρουλάκης τον στηρίζει και για γραμματέα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ –, ο στενός συνεργάτης του Σκανδαλίδη Άγγελος Βουράκης, ο βενιζελικός Γρηγόρης Φελώνης, καθώς και οι Α. Σαουλίδης, Ν. Μήλης, Κ. Βαρδαβάς, Γ. Πετρέλλης, Στ. Τζεδάκης, Δ. Τσιμπανάκου, Γ. Μάλτζαρης, Σπ. Βογιατζής, Χαρά Κεφαλίδου, Α. Σμπόνια και άλλοι.
Από την πλευρά του Μιχάλη Καρχιμάκη, των παπανδρεϊκών και του Χρήστου Παπουτσή – ο τελευταίος, πάντως, δεν θέλησε να θέσει υποψηφιότητα – εκλέχθηκαν μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Ρέππας, τον οποίο στήριξαν και οι βενιζελικοί, οι Πεταλωτής και Γερουλάνος, ο Γρηγόρης Νιώτης, ο Παντελής Οικονόμου, η Κατερίνα Μπατζελή, ο Μανώλης Στρατάκης, η Άσπα Παπαηλιού, ο Ανδρέας Μακρυπίδης, η Κατερίνα Διαμαντοπούλου, ο Πάνος Μπεγλίτης (και αυτός ψηφίστηκε από τους βενιζελικούς), ο Θόδωρος Τσίκας και η Ειρήνη Σενετάκη.
Τέλος, από την Αριστερή Πρωτοβουλία του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου, ο οποίος εξελέγη στην πρώτη εικοσάδα, η οποία συνεργάστηκε και με την ομάδα των παπανδρεϊκών υφυπουργών, εκλέχθηκαν μεταξύ άλλων οι Αφροδίτη Παπαθανάση, Ντίνα Λάζαρη, Β. Κίτσιος, Γ. Σιάκα, Θ. Παπαγεωργίου, Αν. Κελεπούρης, Ζ. Καρκούλια, Π. Κορμάς, Κ. Πούλιος, Κ. Μαμέλης, Π. Γιακαλής, Θ. Ζαννιάς, Γ. Αξαρλής, Κ. Αυξεντίου και Αγγ. Χαρίτος.

Διεργασίες
Μπορεί να άρχισε εκ νέου η ονοματολογία για τον επικείμενο (;) ανασχηματισμό, στην Ιπποκράτους όμως προηγείται η ονοματολογία για τον νέο γραμματέα του κόμματος! Ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίζεται αναμφίβολα ως το φαβορί μετά την εντυπωσιακή πρωτιά που κατέγραψε στη νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Ωστόσο, ο Βενιζέλος, που αρέσκεται στις εκπλήξεις, κρατά κλειστά τα χαρτιά του προς το παρόν, με αποτέλεσμα τα σενάρια να… φουντώνουν. Μέχρι και ο Δημήτρης Ρέππας επανήλθε ως υποψήφιος γραμματέας, κάτι που δεν φαίνεται όμως πιθανό. Όσο για τον Πάρι Κουκουλόπουλο, προκρίνεται μάλλον για υπουργοποίηση παρά για γραμματέας, προκειμένου να μην «εξεγερθούν» άλλα βενιζελικά στελέχη.. Ερώτημα παραμένει εάν «παίζει» ακόμα το όνομα της Φώφης Γεννηματά στις σκέψεις του Βαγγέλη Βενιζέλου. Οι τελευταίες πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν μια πρόταση – έκπληξη και συγκεκριμένα τον Κυριάκο Πιερρακάκη, που ήταν και ο επικεφαλής της Ομάδας Νέων Επιστημόνων, η οποία διαμόρφωσε το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης.

Βερελής: ΓΑΠ και Σημίτης «έφαγαν» τον Λαλιώτη!
Το γεγονός ότι ο Χρίστος Βερελής αποφάσισε να μιλήσει, και μάλιστα για τον Κώστα Λαλιώτη, με τον οποίο οι σχέσεις του ουδέποτε ήταν αρμονικές, καθώς είχαν συνυπάρξει με το… ζόρι στο ΥΠΕΧΩΔΕ την πρώτη τετραετία Σημίτη, είναι από μόνο του είδηση.
Το να πει, όμως, ότι ο Λαλιώτης αναγκάστηκε σε παραίτηση από γραμματέας του ΠΑΣΟΚ το 2003 κατόπιν απαίτησης του Γιώργου Παπανδρέου στον Κώστα Σημίτη, και μάλιστα παραμονές του συνεδρίου του κόμματος, συνιστά ΠΑΣΟΚική σεισμική δόνηση πολλών μεγατόνων! Φυσικά, δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς τις κάκιστες σχέσεις μεταξύ Βερελή – Παπανδρέου, ωστόσο ο πρώην υπουργός και στενότατος συνεργάτης του Σημίτη, μιλώντας στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» στο Kontra, ανέφερε με νόημα ότι «έπρεπε να φύγει ο Λαλιώτης, για να γίνει η μεγάλη στροφή του ΠΑΣΟΚ».
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Παρόν», όταν ερωτήθηκε ο Βερελής μετά το τέλος της εκπομπής τι εννοούσε, απάντησε ότι την αποπομπή του Λαλιώτη από γραμματέα «την απαίτησε ο Γιώργος Παπανδρέου, στον οποίο χρωστούσε ο Σημίτης την εκλογή του στο συνέδριο του 1996 ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ»!
Στη διάρκεια της εκπομπής, πάντως, ο Βερελής, που σχολίασε αρνητικά και τις απουσίες Σημίτη – Παπανδρέου από το συνέδριο (ο δεύτερος τελικά πήγε Σάββατο απόγευμα), είχε υποστηρίξει ότι «χωρίς να υπάρξει σαφής αιτιολόγηση εκείνη την εποχή (για την παραίτηση Λαλιώτη), κάτι που εγώ γνωρίζω ως μάρτυρας μιας εποχής και μέσα στην όλη πολιτική διαδικασία, ήταν η στενή επιθυμία όχι μόνο του Κώστα Σημίτη, που την εξετέλεσε, αλλά και άλλων δυνάμεων μέσα στο ΠΑΣΟΚ, οι οποίες επέρχονταν εκείνη την εποχή», δηλαδή της ομάδας Παπανδρέου..

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:02