search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:25
MENU CLOSE

Η αποκλεισμένη

07.03.2013 22:00
Η αποκλεισμένη - Media

Με την ιστορία της Λίντα Μπ., ο Κανταρέ μας μεταφέρει στην αλήστου μνήμης εποχή του Χότζα στη γειτονική Αλβανία – μιαν εποχή που σήμερα κανείς δεν θέλει να θυμάται και πολύ περισσότερο δεν νοσταλγεί.

Ισμαήλ Κανταρέ
Μετάφραση:
Νίκος Αναγνώστου
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Σελ.: 212

Με την ιστορία της Λίντα Μπ., ο Κανταρέ μας μεταφέρει στην αλήστου μνήμης εποχή του Χότζα στη γειτονική Αλβανία – μιαν εποχή που σήμερα κανείς δεν θέλει να θυμάται και πολύ περισσότερο δεν νοσταλγεί. Και δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγγραφέας χρησιμοποιεί στο έργο του μια ελληνική θεματική προκειμένου να συνθέσει τη δική του αλληγορία. Αυτήν τη φορά επιστρατεύει τον μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης, για να διηγηθεί την ιστορία μιας νεαρής Αλβανίδας στην εποχή του ιδιόρρυθμου κομμουνισμού, η οποία ονειρεύεται ένα ταξίδι στην πρωτεύουσα της χώρας, τα Τίρανα, ένα ταξίδι που βασίζεται στην επιθυμία της να γνωρίσει από κοντά τον θεατρικό συγγραφέα Ρουντιάν Στέφα. Ωστόσο, το ταξίδι αυτό είναι απαγορευμένο στη νεαρή ηρωίδα λόγω της πολιτικής δυσμένειας στην οποία έχει πέσει ο πατέρας της μέσα στο καταπιεστικό καθεστώς. Ο αποκλεισμός αυτός θα σταθεί η αφορμή ευφάνταστων εξελίξεων στην πλοκή του μυθιστορήματος. Η νεαρή, μέσα στην απελπισία που της δημιουργεί ο ασφυκτικός περιορισμός (ας θυμηθούμε ότι στην Αλβανία εκείνης της εποχής δεν ταξίδευε κανείς και ήταν ερμητικά αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο) εύχεται για τον εαυτό της μια θανατηφόρο αρρώστια προκειμένου να μεταφερθεί στο νοσοκομείο των Τιράνων, αποζητώντας τη λύτρωση μέσω του ίδιου της του θανάτου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:25