search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 14:42
MENU CLOSE

Ο μεγαλύτερος Τσέχος συγγραφέας Jaroslav Hasek & άλλα σατιρικά διηγήματα

07.03.2013 22:00
Ο μεγαλύτερος  Τσέχος συγγραφέας Jaroslav Hasek & άλλα σατιρικά διηγήματα - Media

Πρόκειται για μια ιδιότυπη περίπτωση συγγραφέα, που έγινε ευρύτερα γνωστός από την καταγραφή των εμπειριών του στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, στο αριστούργημά του «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ»

Jaroslav Hasek
Μετάφραση:
Μ. Δαρβίρας
Εκδόσεις: Φαρφουλάς
Σελ.: 76

Πρόκειται για μια ιδιότυπη περίπτωση συγγραφέα, που έγινε ευρύτερα γνωστός από την καταγραφή των εμπειριών του στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, στο αριστούργημά του «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ», ένα μυθιστόρημα το οποίο αφηγείται την ιστορία ενός Τσέχου βετεράνου, του Γιόζεφ Σβέικ, και τις περιπέτειές του στον στρατό.
Η πρώτη του συγγραφική εμφάνιση γίνεται στις απαρχές του εικοστού αιώνα, με δημοσιεύσεις ταξιδιωτικών του εντυπώσεων στον τσέχικο Τύπο. Η σατιρική του διάθεση κέρδισε το ενδιαφέρον των αναγνωστών. Έκτοτε γράφει αναρίθμητα διηγήματα και νουβέλες – πάντα με την αιχμηρή, ανατρεπτική ματιά του, τον αφοπλιστικό του ρεαλισμό και την απολαυστική διακωμώδηση σοβαρών καταστάσεων. Έτσι κι αλλιώς, ο συγγραφέας απεχθανόταν τη μικροαστική προσέγγιση της ζωής, με την κενή σοβαροφάνεια, η οποία καταργεί τη σπουδαιότητα της ίδιας της ουσίας των γεγονότων. Η παρούσα συλλογή αποτελεί μια μικρή ανθολογία κειμένων του που γράφτηκαν πριν από τον πόλεμο και αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα της γραφής του Hasek. Πρόκειται για απολαυστικά καυστικά κείμενα, που έχουν αφορμή τους λεπτομέρειες της καθημερινότητας, με εκείνη τη μελαγχολική προσέγγιση που εκδηλώνεται μέσα από την επιθετικότητα της σατιρικής γραφής.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 14:41