search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:27
MENU CLOSE

Παγωτό made in Africa

08.03.2013 22:00
Παγωτό made in Africa - Media

Χθες ήταν η Ημέρα της Γυναίκας, μία ακόμη γιορτή, ανάμεσα σε τόσες άλλες, επιβεβλημένη να μας θυμίζει ότι η γυναίκα παραμένει στην αντίληψη πολλών το ασθενές φύλο, που πρέπει, έστω και για ένα εικοσιτετράωρο, να έχει την τιμητική του.

Χθες ήταν η Ημέρα της Γυναίκας, μία ακόμη γιορτή, ανάμεσα σε τόσες άλλες, επιβεβλημένη να μας θυμίζει ότι η γυναίκα παραμένει στην αντίληψη πολλών το ασθενές φύλο, που πρέπει, έστω και για ένα εικοσιτετράωρο, να έχει την τιμητική του. Υπάρχουν γυναίκες που μόνο στην κατηγορία «ασθενές φύλο» δεν ανήκουν, που αποδεικνύουν ότι έχουν περισσότερη δύναμη, σωματική και ψυχική, από πολλούς άντρες, αλλά και από πολλές γυναίκες καλοαναθρεμμένες στην ασφάλεια του δυτικού κόσμου.
Για παράδειγμα, μερικές δεκάδες γυναίκες που πρωταγωνιστούν στο ντοκιμαντέρ «Sweet dreams», το οποίο θα προβληθεί στο 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (15-24 Μαρτίου), κατάφεραν καταρχάς να επιβιώσουν από τη γενοκτονία της Ρουάντα το 1994. Εντάξει, αυτό μπορεί να είναι και θέμα τύχης. Αλλά σήμερα, τόσα χρόνια μετά, προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους, να κοιτάξουν με θάρρος το παρελθόν τους και τις οικογενειακές τους τραγωδίες και να ανοίξουν ένα… παγωτατζίδικο, κόντρα ακόμα και στις υψηλές θερμοκρασίες που δεν ευνοούν τα παγωμένα εδέσματα. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί την καθημερινότητα μιας ομάδας γυναικών – περίπου εξήντα –, που ανήκουν στις δύο φυλές Τούτσι και Χούτου που αλληλοσφάχτηκαν στη γενοκτονία.
Πριν από λίγα χρόνια, αποφάσισαν να πάρουν στα χέρια τους μια καθαρά αντρική υπόθεση, να παίξουν κρουστά όργανα. Στις φυλές τους, μάλιστα, τα τεράστια τύμπανα τα έπαιζαν μόνο οι βασιλιάδες. Κι όμως, αυτές οι γυναίκες ίδρυσαν ένα δικό τους συγκρότημα, το Ingoma Nshya, που λειτουργεί τόσο ως πανάκεια του αιματοβαμμένου παρελθόντος όσο και ως λόγος ύπαρξης, αλλά και ως πυρήνας αλληλεγγύης και συμφιλίωσης. Όσο οι θαρραλέες γυναίκες διηγούνται την ιστορία του συγκροτήματος, παράλληλα εξιστορούν τις συγκλονιστικές τους εμπειρίες από τη γενοκτονία. Πριν βρούνε λόγο ύπαρξης στην ομάδα, όπως λέει η άτυπη επικεφαλής τους, η Μάρτα, «ήταν κορμιά που περιφέρονταν με άδεια κεφάλια».
Η Μάρτα, μάλιστα, ήταν αυτή που γνώρισε δύο γυναίκες από το Μπρούκλιν, οι οποίες είχαν ένα μαγαζί που πουλούσε παγωτά. Και της ήρθε η ιδέα να ανοίξει με τις γυναίκες της ομάδας ένα παγωτατζίδικο στην καρδιά της Ρουάντα. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει βήμα – βήμα την προσπάθεια των γυναικών να γίνουν επιχειρηματίες και να πουλήσουν τη δροσερή γεύση από γάλα και ζάχαρη στους κατοίκους της περιοχής. Περήφανες και δυναμικές, μέσα στις μπλε πολύχρωμες ποδιές εργασίας, ανεβάζουν τα ρολά του παγωτατζίδικου. Η κάμερα ακολουθεί τα χαρούμενα πρόσωπά τους την ώρα που στάζουν από τη μηχανή το παγωτό και προσπαθούν να το σερβίρουν σε λαχταριστό κωνοειδές σχήμα. Ήταν μόλις μισή ώρα πριν στην ταινία που τα πρόσωπά τους σπάραζαν και συννέφιαζαν από τις ιστορίες του μακελειού. Αυτές οι γυναίκες τα κατάφεραν. Για αυτές η Ημέρα της Γυναίκας δεν κρατάει ένα εικοσιτετράωρο, αλλά όλο τον χρόνο. Και για όλη την υπόλοιπη ζωή τους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:27