search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 15:59
MENU CLOSE

Ανασχηματισμός με προθύμους..

09.03.2013 22:00
oldphotossel.81362677203.jpg

Όταν, την περασμένη εβδομάδα, οι εκπρόσωποι της τρόικας επισκέφθηκαν τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη και συζήτησαν μαζί του όλα τα θέματα του υπουργείου του εκτός από τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων…

Όταν, την περασμένη εβδομάδα, οι εκπρόσωποι της τρόικας Ματίας Μορς, Κλάους Μάζουχ και Μαρκ Φλάναγκαν επισκέφθηκαν τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη και συζήτησαν μαζί του όλα τα θέματα του υπουργείου του εκτός από τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, πολλοί έσπευσαν να ερμηνεύσουν το γεγονός ως υπαναχώρηση των δανειστών μας.

Η αλήθεια όμως είναι άλλη. Με τον… τρόπο του ο πρωθυπουργός τούς έχει διαβεβαιώσει ότι στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα, το οποίο θα προκύψει σύντομα, ο Μανιτάκης δεν θα υπάρχει, αφού, διαφωνώντας με τις απολύσεις και μιλώντας για μετατάξεις, κωλυσιεργεί στην τήρηση των μνημονιακών δεσμεύσεων.
Η διαβεβαίωση αυτή του πρωθυπουργού προς τους εταίρους μας αφορά όλα τα στελέχη της κυβέρνησης τα οποία είτε για ιδεολογικούς λόγους είτε εξ αιτίας ολιγωρίας δεν προχωρούν την υλοποίηση των δεσμεύσεων, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να εμφανίζεται ότι δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα.
Στην τελευταία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε στους συνομιλητές του ότι θα βρεθούν εκτός κυβερνητικού σχήματος όσοι υπουργοί δεν προχώρησαν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει τα υπουργεία τους, αλλά και όσοι αντιδρούν στην εφαρμογή των μέτρων, παρ’ ότι τα έχουν ψηφίσει.

Απολύσεις και ενέργεια
 Ο Φώτης Κουβέλης ακόμη μια φορά είχε εναντιωθεί σε αυτό το ενδεχόμενο λέγοντας ότι δεν προτίθεται να αντικαταστήσει τους ανθρώπους του στην κυβέρνηση ούτε να αναβαθμίσει την παρουσία του κόμματός του. Ο χρόνος όμως και η σκληρή πραγματικότητα φαίνεται ότι άλλαξαν τα δεδομένα και «γιάτρεψαν» τις αντιρρήσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ. Έτσι, σήμερα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
Αν και ο πρωθυπουργός θα ήθελε στη θέση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης ένα στέλεχος της Ν.Δ. σκληρό και αποφασιστικό, που να μην έχει ενδοιασμούς για τις απολύσεις, όπως ο Μάκης Βορίδης, οι πληροφορίες λένε ότι ο Σαμαράς διαβεβαίωσε τον κυβερνητικό εταίρο του ότι είναι πρόθυμος να ξαναδώσει το υπουργείο σε στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, αρκεί να είναι ένας πολιτικός αποφασισμένος να τρέξει τις «διαρθρωτικές αλλαγές».
Έπειτα από αυτήν την εξέλιξη και τις παρατηρήσεις της τρόικας ότι δεν προχωράει τίποτε σε αυτό το υπουργείο, ο Κουβέλης αποφάσισε να αλλάξει ρότα.
Όπως ισχυρίζονται μάλιστα τα στελέχη της Ν.Δ., ο μοναδικός τρόπος για να συνεχίσει να βρίσκεται και την επομένη του ανασχηματισμού στη θέση του ο Μανιτάκης είναι η δέσμευσή του ότι θα προχωρήσει στις απολύσεις των 25.000 δημοσίων υπαλλήλων αμέσως, αφού το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.
Αλλά και στο υπουργείο Περιβάλλοντος οι αλλαγές θεωρούνται σίγουρες, με τον Β. Λιβιεράτο να βρίσκεται εκτός κυβερνητικού σχήματος και τη θέση του να καταλαμβάνει ο στενός συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου Γιάννης Μανιάτης. Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στο θέμα του χωροταξικού σχεδιασμού, το οποίο συνδέεται ευθέως με τις μισθώσεις μικρών αεροδρομίων αλλά και μαρινών, αλλά και με τις επενδύσεις σε ακίνητα.
Εξ αιτίας του αντικειμένου του υπουργείου, αφού στο περιβάλλον ανήκει και η ενέργεια, ο Σαμαράς δεν προτίθεται να αφήσει το ΠΑΣΟΚ να κάνει όλο το παιχνίδι μόνο του σε αυτόν τον τομέα. Με δεδομένο το ενδιαφέρον που έχουν δείξει αμερικανικές και ρωσικές εταιρείες, το οποίο αναμένεται το επόμενο διάστημα να πάρει σάρκα και οστά, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να αφήσει στη θέση του αρμόδιου υφυπουργού τον στενό φίλο και συνεργάτη του, Μάκη Παπαγεωργίου.
Φυσικά, δεν αποκλείεται, εξ αιτίας των ανοιχτών, ενεργειακών κυρίως, θεμάτων, ο Σαμαράς να μη θελήσει τελικά να δώσει το συγκεκριμένο υπουργείο στο ΠΑΣΟΚ προκειμένου να τοποθετήσει δικό του υπουργό. Μια τέτοια εξέλιξη φυσικά θα δυσαρεστούσε ιδιαίτερα τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος θέλει πάση θυσία αυτό το υπουργείο.
Στο υπουργείο Υγείας, όπου μαίνονται αντιπαραθέσεις μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών, ο ανασχηματισμός θα τα σαρώσει όλα. Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος χρεώνεται σε μεγάλο βαθμό την ακινησία που επικρατεί στο υπουργείο, αφού δεν προχώρησε το πρόγραμμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων νοσοκομείων, αν και το βρήκε έτοιμο από τον Ανδρέα Λοβέρδο. Ακόμη, ανύπαρκτη είναι η επικοινωνία μεταξύ του υπουργού αναπληρωτή Μάριου Σαλμά και της υφυπουργού Φωτεινής Σκοπούλη με τον υπουργό.
Ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης θα αποχωρήσει, όπως όλα δείχνουν, όχι επειδή κρίνεται ανεπαρκής, αλλά διότι ο Σαμαράς επιθυμεί να «βολέψει» τους προερχόμενους από τον ΛΑΟΣ βουλευτές του, οι οποίοι διαρκώς προτάσσουν τα στήθη τους υπερασπιζόμενοι κυρίως τις ακραίες μνημονιακές επιταγές, ένα γήπεδο από το οποίο πολλοί άλλοι διακριτικά… απέχουν. Έτσι, όλα δείχνουν ότι στην υπουργική καρέκλα θα καθίσει ο παλαιός γνώριμος του υπουργείου Άδωνις Γεωργιάδης.
Πολλοί ισχυρίζονται ότι και αυτός ο ανασχηματισμός θα είναι ένα πρόβλημα για δυνατούς λύτες, αφού τόσο από τη Ν.Δ. όσο και από το ΠΑΣΟΚ υπάρχουν πολλά στελέχη που πρέπει να… βολευτούν:
• Από τη Ν.Δ. οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Μάκης Βορίδης, Άδωνις Γεωργιάδης, Άρης Σπηλιωτόπουλος και καμιά τριανταριά ακόμη βουλευτές που έχουν στηρίξει ένθερμα τον Σαμαρά προσβλέπουν σε μια κυβερνητική θέση.
• Από το ΠΑΣΟΚ πλασάρονται οι Γιάννης Μανιάτης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Θάνος Μωραΐτης, Φίλιππος Σαχινίδης, Εύη Χριστοφιλοπούλου.
• Από τη ΔΗΜΑΡ τα ονόματα που ακούγονται είναι των Δ. Χατζησωκράτη, Ν. Τσούκαλη και Θ. Μαργαρίτη.
Και πώς, ωρέ, θα χωρέσετε ούλοι εσείς; Πρωθυπουργικός πονοκέφαλος διαφαίνεται…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 15:55